Spalvingoje Krakių miestelio šventėje – tradicijos ir naujovės

 Spalvingoje Krakių miestelio šventėje – tradicijos ir naujovės

Paskutinįjį birželio savaitgalį Krakėse vyko tradicinė miestelio šventė – Krakės paminėjo 598-ąjį gimtadienį.

Gilios šventės ištakos

Krakių kultūros centro direktorius ir vienas pagrindinių miestelio šventės organizatorių Robertas Dubinka pažymėjo, kad šventės ištakos susijusios su giliomis tradicijomis garsėjančiais Šv. Petro ir Povilo atlaidais.

„Petrinės Krakėse švenčiamos jau seniai. Šv. Petras, kaip žinia, buvo žvejys. Ir Krakių miestelio vardas kurį laiką buvo kildinamas nuo krakių – taip vadinti karosai – pavadinimo, šios žuvys veisėsi žuvinguose Krakių tvenkiniuose“, – priminė R. Dubinka.

Tad neatsitiktinai viena iš šventės tradicijų tapo žvejų varžybos ,,Nuo šešių iki mišių“. Jas tradiciškai remia Krakių klebonija.

Parodomoji Kėdainių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos programa – iš prispausto automobilio vaduojamas žmogus./ A. Balčiūnienės nuotr.Sportas – visoms kartoms

Šiųmetė miestelio gimtadienio šventė truko dvi dienas. Pirmoji diena buvo orientuota į aktyvaus laisvalaikio gerbėjus. Šventė prasidėjo Krakių seniūnijos sporto varžybomis. Tradicinės varžybos sutraukė aktyvų ir sportišką seniūnijos jaunimą. Norintieji jėgas išbandė tinklinio, smiginio, svarsčių kilnojimo, bėgimo, rankų lenkimo ir kitose rungtyse.

„Šiais metais nutarėme plačiau pasinaudoti savo miestelio gamtos turtais. Tvenkiniai, kuriais garsėja Krakės, teikia daug džiaugsmo ne tik žvejams“, – sakė R. Dubinka, pristatydamas miestelio šventėje pirmą kartą surengtas dviviečių baidarių varžybas. 400 m distancijoje rungėsi Krakių seniūnijos bendruomenių ir jaunimo komandos. Baidarių bendruomenių rungtyje ,,Kas greičiau“ pirmoji vieta atiteko Pajieslio bendruomenės komandai, Sigitai ir Justui Sinkevičiams. 2-oji vieta – Plinkaigalio bendruomenės komandai, Kęstučiui Dovydui ir Viktorijai Augustinavičienei. 3-ioji vieta skirta Ažytėnų bendruomenės komandai, Jolantai ir Romualdui Varnams. Jaunimo rungtyje geriausiai sekėsi Edvinui Protasevičiui ir Gražvydui Krikščionaičiui. 2-ąją vietą užėmė Edvinas Ragauskas ir Marius Linius, 3-iąja džiaugėsi Nedas Karčiauskas ir Paulius Marcinkus. Varžyboms teisėjavo Romualdas Varnas.

Pirmąją vietą baidarių bendruomenių rungtyje užėmusi į miestelio šventę atvykusi Pajieslyje gimusi ir užaugusi Sigita Sinkevičienė drauge su vyru džiaugėsi netikėta pergale. Nors jie patys nuomoja baidares norintiems plaukti Ūlos upe, tačiau tikino, kad patiems baidarių žygio malonumais mėgautis laiko nelieka.

Avarija be aukų

Įdomiu šventės akcentu tapo ir Kėdainių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pasirodymas, kurio metu buvo pademonstruota gaisrų gesinimo ir gelbėjimo įranga bei atlikta parodomoji gelbėjimo operacija.

Žiūrovams apgailint gelbėjimo darbams „paaukotą“ mašiną, gaisrininkai vadavo prispaustą po avarijos žmogų: panaudojant hidraulinį plėstuvą ir žirkles buvo išimtos mašinos šoninės durys. Atsitraukę nuo mašinos pagarbiu atstumu žiūrovai entuziastingai  stebėjo gelbėtojų darbą. Po pavykusios gelbėjimo operacijos gaisrininkų mašiną užplūdo vaikai ir fotografavosi su ugniagesiais, apžiūrinėjo įspūdingą gaisrininkų automobilį.

Auga sąmoninga karta

Pirmąjį šventės vakarą Krakių miesteliui nuotaikingą koncertą dovanojo Dominyko Dubinkos vadovaujama jaunimo grupė ,,Kepti zefyrai“. Ši grupė koncertuoja ne tik Kėdainiuose, bet rengia sėkmingus pasirodymus visoje Lietuvoje.

Pirmąją, sportiškąją miestelio šventės dieną užbaigė naktinės mėgėjų 3×3 krepšinio varžybos Krakių kultūros centro prizams laimėti. Pergalę šventė Plinkaigalio komanda.

[quote author=“R. Dubinka“]Šiais metais nutarėme plačiau pasinaudoti savo miestelio gamtos turtais.[/quote]

„Plinkaigaliečių bendruomenė labai aktyvi, draugiška ir visuomeniška. Štai Edvinas Ragauskas ugniagesių pasirodymui nepagailėjo senojo automobilio.

Apskritai naktinės krepšinio varžybos sulaukė didelio susidomėjimo ir palaikymo. Dalyvavo net 13 komandų. Džiaugiamės ne tik sportuojančiu jaunimu, bet ir sąmoningais sirgaliais. Šventėje nebuvo vartojamas alkoholis, bet entuziazmo ir geros nuotaikos netrūko. Matome, kad auga jauna karta, mokanti švęsti ir linksmintis kitaip“, – sakė Krakių kultūros centro renginių organizatorė Daiva Dubinkienė.

Gražiai besitvarkančios Krakių seniūnijos sodybos: Dalios Ceinorienės sodyba Ažytėnų kaime (nuotrauka kairėje) bei Vilmos ir Kęsto Kibildų sodyba Pajieslio kaime./ R. Tamošaitienės nuotr.Sekmadienio džiaugsmai

Sekmadienį miestelio šventės dalyvius traukė ne tik Krakių Šv. apaštalo ir evangelisto Mato parapijoje vykstantys šv. Petro ir Povilo atlaidai, suburiantys po visą Lietuvą išsibarsčiusius giminaičius. Jau nuo pat ankstyvus ryto entuziastingus žvejybos mėgėjus prie Krakių tvenkinių subūrė žvejų varžybos. Šį kartą didžiausiu laimikiu džiaugėsi Andrius Vandzinskas, (3 kg 620 g), Robertas Liutkus (3 kg 260 g) ir Edmundas Bukauskas (2 kg 600 g). Sėkmė taip pat lydėjo jaunąjį žveją Tautvydą Šilkaitį. Žvejams apdovanojimus įsteigė Kėdainių rajono medžiotojų ir žvejų draugija.

Vaikų programoje šeimų laukė įvairios pramogos: batutas, piešimai ant veidukų, tatuiruotės; taip pat Kėdainių policijos rėmėjų programa, Kėdainių r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro paroda „Šeimos stebuklas“.

Miestelio centre šurmuliavo bendruomenių amatininkų mugė. Miestelį pasveikino Kėdainių baikeriai, be kurių ši šventė jau būtų sunkiai įsivaizduojama. Koncertą po atviru dangumi krakiškiams ir svečiams dovanojo Krakių kultūros centro pučiamųjų instrumentų ansamblis (vad. J. Stankevičius), liaudiškos muzikos kapela „Šeduvos bernai“ ir charizmatiškoji atlikėja Giulija.

Koncerto metu buvo apdovanoti ir gražiausiai besitvarkančių sodybų šeimininkai. Šiais metais gražiausiomis pripažintos: Milvydų kaimo Donatos ir Egidijaus Meškauskų, Ažytėnų kaimo Dalios Ceinorienės, Plinkaigalio kaimo Sigutės ir Sigito Levanų, Meironiškių kaimo Rasos Čekavičiūtės ir Juozo Vyšniausko, Pajieslio kaimo Vilmos ir Kęsto Kibildų sodybos.

Geras oras ir patirtis lėmė sėkmę

„Augame, plečiamės. Šiais metais sulaukėme dar daugiau žmonių. Skaičiuojame, kad jų buvo arti 600. Žinoma, šventei įtakos turėjo ir puikus oras; nepalyginsi su praeitų metų rudenišku birželio pabaigos oru“, – šventę apibendrino Krakių kultūros centro direktorius Robertas Dubinka, pridurdamas, kad visai ne už kalnų ir jubiliejinis, 600 metų Krakių miestelio gimtadienis, kuris, kaip pažadėjo miestelio kultūros centro vadovas, bus švenčiamas tris dienas.

[quote author=“D. Dubinkienė“]Plinkaigaliečių bendruomenė labai aktyvi, draugiška ir visuomeniška.[/quote]

Miestelio šventę tradiciškai remia Kėdainių rajono savivaldybė, aktyviai prisideda Krakių seniūnija. Kiekvienais metais savo idėjomis bei įsteigtomis dovanomis svarų indėlį įneša ir pilietiški Krakių gyventojai, smulkieji verslininkai. Šventės rėmėjų gretas papildė Lietuvos sporto draugija ,,Nemunas“. Kaip ir kasmet, nuoširdžiai talkino kūrybingi ir darbštūs jaunieji Krakių savanoriai.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video