Kokią arbatą mėgsta lietuviai?

 Kokią arbatą mėgsta lietuviai?

Nors žinių apie tai, kas yra lietuviška arbata, aptinkama tik nuo XVIII a., tačiau iš tiesų lietuviai arbatžolių nuovirus gurkšnojo gerokai anksčiau. Vienas pirmųjų aprašytų augalų buvo kanapės (arba kanapių nuoviras), kuris buvo vartotas kulto apeigoms. Jis padėdavo žyniams įeiti į transo būseną. Tai buvo šventas augalas, kurio pluoštinės savybės buvo dar ilgai ignoruojamos, o pats augalas buvo vartotas tik apeigoms. Šiandien mums įprastos mėtų, ramunėlių ar kitos žolelės buvo naudojamos ligoms gydyti, apeigoms, aukoms, burtams, bet ne maloniam puodeliui arbatos.

Įprotis naudoti žoleles, kaip vaistažoles, išliko iki šių dienų. Tiesa, jis kiek pakito, sušvelnėjo ir tapo labiau profilaktika ar sentimentu nei gydymo priemone.

Apskritai pats lietuviškas žodis „arbata” koduoja savyje sudėtį. Jis kilęs iš lenkiško žodžio „herbata” (žolė ir arbata), t.y. žolelių gėrimas. Todėl nenuostabu, kad taip mėgstamas gėrimas, kurį vadiname arbata, dažniausiai yra žolelių nuoviras.

Populiariausia lietuviška arbata – žolelių

Nors parduotuvių lentynose apstu įvairiausių arbatų ir jų mišinių, ypač dažnai pirkėjų krepšeliuose atsiduria ir paprastos lietuviškos arbatžolės ar jų mišiniai. Ypač populiarėja šaltalankių, kanapių, lietuviškų džiovintų uogų ar žiedų arbatos bei jų mišiniai.

Dauguma žolelių turi panašias savybes: ramina, padeda apsisaugoti nuo uždegimų. Tačiau renkantis arbatą, vertėtų pasidomėti jos sudėtimi ir pasidomėti jų poveikiu.

Pasigaminkite savo arbatos mišinį

Jei esate abejingas vienoms žolelėms (pvz. mėtoms ar ramunėlėms), pabandykite pasigaminti savo arbatžolių mišinį. Jei norite puodelio be kofeino, pabandykite ramunėlių ir kmynų mišinį, arba ramunėlių su mėta. Liepžiedžius galite derinti su bijūnų žiedais, čiobreliais.

Jei norėtumėte energizuojančios arbatos, mišiniui naudokite žaliąją ar juodąją arbatą bei žoleles. Juodąją arbatą puikiai papildys mėtos ar pipirmėtės, gudobėlės. Žaliajai arbatai rinkitės švelnesnes arbatžoles: bijūnus, kitus žiedlapius, ramunėles, čiobrelius, kmynus ar pan.

Norintiems tiesiog pasimėgauti geru puodeliu kokybiškos arabtos – rinkitės iš profesionalių arabtžolių maišytojų, tokių kaip amerikiečių šeimos kompanija – „Harney and Sons“, kurių net trys kartos skyrė savo visą dėmesį ir laiką geriausių arbatžolių ir jų proporcijų suradimui. Tai bus ne tik puikus puodelis arbatos, bet galbūt ir įkvėpimas jūsų eksperimentams – ieškokite www.huracan.lt/arbata/.

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


Rekomenduojami video