Šeimos kortelė Kėdainiuose paklausa nepasižymi

 Šeimos kortelė Kėdainiuose paklausa nepasižymi

„Garsiai“ į pagalbą daugiavaikėms ir neįgalius vaikus auginančioms šeimoms atėjusi Šeimos kortelė (ŠK) šiandien pritilo: galbūt pasiklydo tarp daugelio kitų nuolaidų kortelių, o gal dalis ją turinčių tiesiog pamiršo, kad tokia yra.

Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Komunikacijos skyriaus vedėja Edita Banienė „Rinkos aikštei“ sakė, kad „Šeimos kortelė yra laikoma viena iš ministerijai svarbių šeimos politikos įgyvendinimo priemonių, todėl ji ir toliau aktyviai palaikoma bei vystoma“.

Tačiau bent jau Kėdainių regione, akivaizdu, jog kortelės vystymas stringa. Mat prie šios programos, neskaitant didžiųjų prekybos centrų ar paslaugų teikėjų, kol kas tėra prisijungę trys vietiniai verslai: vaikų žaidimų kambarys „Krokolandas“, restoranas „Yin ir Yang“ bei tarpininkavimo paslaugas įsigyjant, parduodant ar išnuomojant nekilnojamąjį turtą Kėdainių ir Jonavos rajonuose teikianti MB „Rask namus“.

Dalius Macinavičius: „Manau, kad ŠK tikrai reikalinga. Pats turiu 4 vaikus. Naudojamės ŠK esančiomis nuolaidomis pramogoms (aišku, dabar nelabai kur ir nueisi su vaikais), prekėms. Žinoma, gaila, kad nuolaidų yra gana mažai, bet su laiku, manau, viskas įsivažiuos“.Pasiūlymai nepasiteisino

Kalbinti verslininkai neslepia, kad jiems iš ŠK naudos mažai, o žmonės ja nesinaudoja.

„Sakyčiau, gal pagrindinė to priežastis, kad retai gausi šeima turi pinigų būsto pirkimui. Mūsų klientai apie galimybę pas mus pasinaudoti ŠK yra informuoti, apie tai skelbėme ir savo „Facebook“ paskyroje, lipdukai užklijuoti ant mūsų dokumentų segtuvų, kad klientai matytų, jog gali naudotis nuolaidomis“, – pasakojo MB „Rask namus“ direktorius ir NT ekspertas Dalius Macinavičius.

Restorano „Yin ir Yang“ savininko Aurimo Juknio teigimu, „Yin ir Yang“ buvo pirmasis Kėdainiuose, pasiūlęs šios kortelės nuolaidų paslaugas savo klientams. Deja, tai nepasiteisino.

„Patys susiradome ŠK atstovus, pradėjome bendradarbiauti tuomet, kai ji tik atsirado.

Tuo metu teko net keturias naujas sutartis pasirašyti, kadangi dar nebuvo tikslių sutarties sąlygų, kurios vis keitėsi, – prisiminė A. Juknys. – Su ŠK pradėjome dirbti vedami noro suteikti galimybę pasimėgauti mūsų virtuvės malonumais finansiškai labiau pažeidžiamoms šeimoms. Na, bet, deja, pastebime, kad ŠK teikiamomis nuolaidomis naudojasi tik šeimos, kurios finansiškai puikiai gyvena ir nesinaudodamos jos teikiamomis nuolaidomis, nejaustų nuostolių.“

Verslui – per didelė našta

Restorano savininkas neslėpė, jog jam kaip verslininkui tai – nuostolinga finansiškai.

„Ši paslauga yra teikiama iš pačių verslininkų kišenės, o, kaip žinoma, kas susiję su pinigais, visi – tik nagais į save. Būtent dėl šios priežasties, manau, mūsų regione nėra daug vietų, teikiančių šią paslaugą.

Mes jauni ir taip pat suprantame, kad visų pinigų neuždirbsime, bet galime kažkuo pasidalinti, todėl ir prisijungėme prie šios iniciatyvos, – kalbėjo A. Juknys. – Iš kitos perspektyvos žiūrint, kaip verslui, tai yra šiokia tokia reklama. Tad, kad ir kokia maža ji bebūtų, bet, jei atveda pas mus bent porą naujų klientų per metus, jau yra gerai.“

Vis tik verslininkas svarsto, jog ateityje paslaugos akcijas teks koreguoti, nes, deja, viskas brangsta, o verslas negali dirbti į „minusą“.

Tuo metu D. Macinavičius sakė, kad ŠK iniciatyva šiandien neneša nei naudos, nei skriaudos, todėl atsisakyti paslaugos neketina. Tai, anot jo, vienas iš būdų parodyti save ir pažiūrėti į kitus.

„Manau, kad ŠK tikrai reikalinga. Pats turiu 4 vaikus. Naudojamės ŠK esančiomis nuolaidomis pramogoms (aišku, dabar nelabai kur ir nueisi su vaikais), prekėms.

Žinoma, gaila, kad nuolaidų yra gana mažai, bet su laiku, manau, viskas įsivažiuos“, – optimizmo nestokojo pašnekovas.

Paklaustas, kodėl, jo nuomone, Kėdainiuose tiek mažai vietinių verslų, norinčių prisijungti prie ŠK programos, verslininkas sakė: „Manau, šiandien verslui mūsų mieste yra sunku.

Tenka bendrauti su daug žmonių, didžioji jų dalis kenčia nuo dabartinės situacijos. Kai kurie verslai vos duria galą su galu, o jei dar reikėtų pasiūlyti nuolaidas, jiems tai taptų per didele našta.“

[quote author=“A. Juknys“]Su ŠK pradėjome dirbti vedami noro suteikti galimybę pasimėgauti mūsų virtuvės malonumais finansiškai labiau pažeidžiamoms šeimoms. Na, bet, deja, pastebime, kad ŠK teikiamomis nuolaidomis naudojasi tik šeimos, kurios finansiškai puikiai gyvena ir nesinaudodamos jos teikiamomis nuolaidomis, nejaustų nuostolių.[/quote]

Naudojasi vos ketvirtadalis šeimų

SADM Komunikacijos skyriaus vedėja E. Banienė užtikrina, kad ŠK šeimos gali ir naudojasi toliau be jokių apribojimų.

Informacija nuolat atnaujinama ŠK kortelės svetainėje, socialiniuose tinkluose:

„Kelerius metus finansuojamas nevyriausybinių organizacijų projektas, skirtas ŠK partneriams įtraukti ir informacijai skleisti. Projekto metu organizuotos įvairios viešinimo veiklos, pritraukta beveik 60 naujų partnerių, teikiančių nuolaidas ar kitas privilegijas.“

Paklausta, ar pandemija ir karantinai paveikė žmonių naudojimąsi ŠK, E. Banienė sakė: „Labiau pakito susidomėjimo sritys – jos tapo labiau kasdienės, pavyzdžiui, įvairios prekės šeimai, o naudojimasis nuolaidomis, susijusiomis su kelionėmis ir pramogomis, laikinai sumažėjo.“

Anot ministerijos atstovės, Kėdainių rajone ŠK turi vos kiek daugiau nei ketvirtadalis turinčių teisę ją gauti šeimų.

„Socialinės paramos šeimai informacinės sistemos (SPIS) balandžio 12 dienos duomenimis, Kėdainių rajono savivaldybėje iš viso patenkintų prašymų Šeimos kortelei gauti yra 243, tai sudaro 27,5 proc. visų potencialių gavėjų skaičiaus, – patikslino ministerijos atstovė. –  Iš šeimų, kurios turi teisę gauti ŠK, daugiausia ją užsisakė gyvenančių tokiose savivaldybėse kaip Vilniaus m., Vilniaus r., Pagėgių, Kauno m., Klaipėdos miesto, Klaipėdos r., Neringos, Šiaulių m., Elektrėnų, Marijampolės ir kt. savivaldybės.“

Ministerijos specialistės teigimu, pastebima, kad šeimos karantino metu dažnai naudojasi nuolaidomis ir privilegijomis, susijusiomis su maisto ir buities prekėmis, kuru (degalais).

[quote author=“D. Macinavičius“]Manau, šiandien verslui mūsų mieste yra sunku. Tenka bendrauti su daug žmonių, didžioji jų dalis kenčia nuo dabartinės situacijos. Kai kurie verslai vos duria galą su galu, o jei dar reikėtų pasiūlyti nuolaidas, jiems tai tampa per didelė našta.[/quote]

Naikinti kortelės neketina

Pasidomėjus, kodėl Kėdainių rajone tėra vos trys vietiniai verslai, tapę ŠK partneriais, E. Banienė pažymėjo, jog norint pritraukti jų daugiau, reikalinga ir savivaldybės pagalba.

„Savivaldybės gali imtis iniciatyvos ir kviesti smulkiuosius verslus prisijungti prie gerovės paslaugas ir daugiau galimybių teikiančios Šeimos kortelės programos.

Taip pat yra savivaldybių, kurioms pavaldžios viešosios įstaigos yra tapusios Šeimos kortelės partneriais.

Natūralu, kad didieji verslai turi didesnes finansines galimybes teikti papildomas nuolaidas“, – paaiškino pašnekovė.

Ji taip pat pažymėjo, jog prisidėti prie ŠK nuolaidų programos nuolat kviečiami nauji partneriai:

„Konkurso būdu yra atrinkta nevyriausybinė organizacija, kuri įgyvendina projektą, skirtą ŠK partneriams įtraukti ir informacijai apie Šeimos kortelę skleisti 2021 metais.

Nuolat vyksta naujų nacionalinių partnerių paieška, todėl privilegijas teikiančių partnerių skaičius ir vietos yra kintančios.

Kortelė šiuo metu turi 233 regioninius ir nacionalinius partnerius, kurie suteikia nuolaidas visiems ŠK turėtojams 1 794 vietose visoje šalyje.“

E. Banienė taip pat užtikrino, jog ŠK panaikinimo galimybė nėra svarstoma – kaip buvo paminėta, ji laikoma svarbia šeimos politikos įgyvendinimo priemone.

Anot SADM atstovės, Lietuvai per gana trumpą laiką nuo ŠK įgyvendinimo pradžios pavyko pasiekti gerų rezultatų, kuriuos kitos šalys, įgyvendinančios panašų modelį, pasiekė per daug ilgesnį laikotarpį.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video