Ligoninę siūlo pavadinti Teklės Bružaitės vardu

 Ligoninę siūlo pavadinti Teklės Bružaitės vardu

Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis siūlo Kėdainių ligoninę pavadinti gydytojos Teklės Bružaitės vardu. Jo siūlymui beveik vienbalsiai pritaria ir rajono politikai, taryboje sudarantys valdančiąją daugumą.

„Ši mintis, kuri jau ne kartą buvo kelta ir prieš eilę metų, jau kurį laiką vėl sklando viešoje socialinių tinklų erdvėje. Akivaizdu, kad žmonėms yra brangus šios ypatingos asmenybės – gydytojos Teklės Bružaitės – atminimas.

Manau, kad ligoninę pavadinti jos vardu būtų išties prasmingas sprendimas. Labai džiaugiuosi, kad tam pritaria ir mano kolegos – visa valdančioji koalicija“, – sako Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis.

Kad ši graži idėja taptų realybe, meras ketina ateinančią savaitę susitikti ir ją aptarti su Kėdainių ligoninės vadovu Stasiu Skauminu bei Pirminio sveikatos priežiūros centro direktore Audrone Rimkevičiene.

„Mums labai svarbi visų medikų nuomonė, todėl tiesiogiai ketinu padiskutuoti šiuo klausimu ne tik su minėtų gydymo įstaigų vadovais, bet ir jose dirbančiais medikais.

[quote author=“V. Tamulis“]Jei pavyks įgyvendinti šią gražią mintį, tai bus visų kėdainiečių idėjos įgyvendinimas.[/quote]

Tiek vienoje, tiek kitoje įstaigoje jie kiekvieną savaitę renkasi į susirinkimus, tad tam, kad nereiktų jų papildomai gaišinti ir atskirai sukviesti, prašysiu suteikti svečio teises ir būtent šiuose susirinkimuose jiems pristatysiu idėją pavadinti ligoninę Teklės Bružaitės vardu.

Manau, kad pirmiausia būtent su medikų bendruomene reikia išdiskutuoti šią mintį, gauti jų pritarimą, nes tai jie gydo žmones, kaip tai darė ir visų kėdainiečių mylima daktarytė Teklė Bružaitė.

Jokių skubotų sprendimų negali būti, jie turi būti priimtini daugumai žmonių. Vienaip ar kitaip, visi esame susiję su ligonine, tad šis klausimas kiekvienam yra aktualus.

Jei pavyks įgyvendinti šią gražią mintį, tai bus visų kėdainiečių idėjos įgyvendinimas“, – „Rinkos aikštei“ sakė Kėdainių rajono meras V. Tamulis.

Jei medikų bendruomenė pritars mero iškeltai ir jo kolegų palaikomai idėjai, ligoninei gydytojos Teklės Bružaitės vardą turės suteikti rajono taryba.

Apie gydytoją Teklę Bružaitę

Teklė Bružaitė gimė 1909 09 23 Jurkaičių k. (Šilutės r.).

1925 m. baigė Stemplių pradžios mokyklą, nuo 1926 m. mokėsi Klaipėdos progimnazijoje, bet ten mokėsi tik metus. 1928 m. Teklė Bružaitė baigė Telšių gimnaziją ir įstojo į Kauno Vytauto Didžiojo universitetą, medicinos fakultetą, kurį baigė 1933 m. birželio 15 d.

1934 metais gydytojo Juozo Jaržemsko kvietimu atvyko dirbti į Kėdainių apskrities ligoninę, o 1936 metais buvo paskirta dirbti Kėdainių apskrities Grinkiškio valsčiaus medicinos punkte. Nuo 1936 m. kovo 1 d. iki 1944 m. spalio 31 d. gydytoja Teklė Bružaitė dirbo šio punkto vedėja. Nuo 1944 m. lapkričio 1 d. Teklė Bružaitė dirbo Kėdainių apskrities ligoninės ambulatorijos gydytoja. 1946 m. sausio 12 d. gydytoja paskirta Kėdainių apskrities ligoninės vaiko ir moters konsultacijos skyriaus vedėja. 1950 m. Teklė Bružaitė dirbo Kėdainių apskrities ligoninės greitosios pagalbos gydytoja. 1950 m. gruodžio 21 d. gydytoja Teklė Bružaitė paskirta Kėdainių apskrities ligoninės Vaikų infekcinių ligų skyriaus vedėja. 1951 m. kovo 16 d. Teklė Bružaitė paskirta Kėdainių centrinės ligoninės Vaikų konsultacijos vedėja. 1955 m. rugpjūčio 25 d. gydytoja paskirta Kėdainių centrinės ligoninės Vaikų ligų skyriaus vedėja.

Nuo 1962 m. kovo 27 d. iki mirties Teklė Bružaitė dirbo Kėdainių centrinės ligoninės Vaikų poliklinikos gydytoja-pediatre.

Gydytoja buvo žinoma ne tik Kėdainiuose. Į ją kreipdavosi pacientai iš visos Lietuvos. Nors ir pasirinkusi pediatro specialybę, gydė ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius. 1991 m. rudenį įsteigta kasmetinė Kėdainių krašto premija, finansuojama gydytojos Teklės Bružaitės.

Įvertinimas: 1989 m. gydytojai suteiktas LTSR nusipelniusios Sveikatos apsaugos darbuotojos Garbės vardas. Teklei Bružaitei suteikti Kėdainių miesto (1990) ir Kėdainių krašto Garbės piliečio (1991) vardai.

Mirė 1996 m. rugsėjo 4 d. Palaidota Kėdainių miesto Kauno gatvės kapinėse.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video