„Mistika“: gyvenimas šokio rimtu

 „Mistika“: gyvenimas šokio rimtu

Kėdainių mieste ir rajone yra daugybė didesnių ar mažesnių šokių kolektyvų. Šokis jaunimui – tai galimybė išreikšti save, parodyti savo talentą, atrasti save, galų gale tai ir puikiausias bei turiningas laisvo laiko praleidimo būdas. Šiandien apie šokį, šokių grupę ir talentą mokyti šokti kalbėsime su šokėja ir choreografe kraštiete Paulina ŠVARANAVIČIŪTĖ.

Žinomas kolektyvas

P. Švaranavičiūtė yra Kėdainių kultūros centro Pelėdnagių skyriaus vaikų šiuolaikinio šokio grupės „Mistika“ šokėja ir choreografė. O šis kolektyvas yra nuolatinis Kėdainių kultūros centro Pelėdnagių skyriaus renginių ir konkursų dalyvis. 2017 metų konkurso „Debut premium 2017“, kuris vyko Latvijoje, Rygoje, 3-iosios vietos nugalėtojas.

„Viskas prasidėjo nuo 2008 metų vadovės Žydrės Jasudavičienės iniciatyvos, o nuo 2014 metų „Mistika“ turėjo ne vien vadovę Žydrę, bet ir choreografę – mane“, – šypteli pokalbį pradėdama P. Švaranavičiūtė.  

Paulina Švaranavičiūtė yra Kėdainių kultūros centro Pelėdnagių skyriaus vaikų šiuolaikinio šokio grupės „Mistika“ šokėja ir choreografė. Asmeninio archyvo nuotr. Meilė šokiui

„Nuo 2008 metų šokėjai vis keitėsi, tikriausiai pačioms vyriausioms šokėjoms dabar jau daugiau nei 25 metai, tai yra labai sunku pasakyti tikslų šokėjų skaičių, nes vieni ateina, kiti išeina, bet šiuo metu „Mistikos“ šokėjų yra 15. Tiesą pasakius, pati neatsimenu, kaip sugalvojome susiburti, nes visgi praėjo jau 10 metų, bet manau, kad vadovę ir visas mus paskatino susiburti meilė šokiui. Prisimenu, dar 2008 metais man buvo aštuoneri ir buvau tikriausiai pati jauniausia šokėja, visos man atrodė tokios didelės, o dabar man pačiai 19 metų, esu pati vyriausia, nes jauniausiai yra devyneri“, – pasakoja P. Švaranavičiūtė.

Choreografės teigimu, vaikus ir jaunimą jungia meilė šokiui. Visi kolektyvo nariai siekia gerai šokti ir parodyti gerą rezultatą.

„Mano nuomone, jei kažkuriai iš mergaičių nepatiktų lankyti šokių, tai ji jų ir nelankytų, nes jei žmogų verti daryti tai, ko jis nenori, tai nebūna gero rezultato. O repeticijų lankymo atžvilgiu esu labai griežta, jei matau, kad kažko nėra, tai iš karto griebiu telefoną ir skambinu mergaitėms, bet jos jau pripratusios man parašyti, jei kurios nebus repeticijoje. O šiaip esu girdėjus labai juokingų pasiteisinimų, kodėl šokėjų nebus repeticijose“, – dėsto choreografė.

Kuria choreografijas

P. Švaranavičiūtė pati kuria ir choreografijas, ir nuolat bendrauja su mažaisiais šokėjais. O kolektyve yra labai gabių vaikų, kurie moka ne tik šokti, bet ir dainuoti.

„Kadangi šokių grupei choreografijas kuriu aš, tai stengiuosi, kad kiekviena šokėja išmoktų ir žinotų kuo daugiau šokių stilių. Per repeticijas šokame ne vien senus ar mokomės naujų šokių, bet paįvairiname juos ant aeorobikos pakylų, ne vieną kartą mergaitėms daviau užduotį sukurti savo šokį, taip pat mokomės jump styl’o, shuffle, valso, salsos, tautinių šokių. Labiausiai prie širdies mums yra hiphopas ir šiuolaikiniai šokiai, tad šiuos stilius dažniausiai ir šokame, taip pat turime keletą dainų, kurias dainuoja solistė Laura Astrauskaitė, o mes šokame šalia jos“, – dėsto mergina.  

[quote author=“P. Švaranavičiūtė„]Šiuo metu mano ir mergaičių ryšys yra labai artimas ir stiprus, jos man sakė, kad esu joms lyg vyresnioji sesuo ar mama, bet kaip sakoma, būna ir linksmų, ir liūdnų akimirkų. Neapsieita ir be ašarų, ir be pykčių, ir be šiltų apsikabinimų ar pokalbių šokių salėje.[/quote]

Kupina idėjų

„Kai tik pradėjau kurti šokius, pagalvojau, kad iš karto visko nepadarysiu, nepastatysiu idealaus šokio… Pirmas blynas dažniausiai būna prisvilęs, bet pirmąjį sukurtą šokį „Vaikystė“, šokame dar ir dabar. Vadinasi, ne toks jau ir prisvilęs išėjo. Idėjos visada ateina man į galvą netikėčiausiose vietose, jei man patinka daina, tai jaučiu ją, šoku pagal ją, todėl idėjos man ateina šokio metu“, – aiškina šokėja ir choreografė.

Turi kuo pasigirti

Dažniausiai P. Švaranavičiūtės kolektyvas pasirodo Kėdainių kultūros centro Pelėdnagių skyriaus renginiuose, dainų ir šokių šventėse. Bet tikriausiai didžiausias „Mistikos“ laimėjimas ir pasiekimas yra konkurse „Debut premium 2017“, kuris vyko Latvijoje, Rygoje, ten iš 58 šokių kolektyvų iš įvairiausių šalių su šokiu „Panda“ šokėjai užėmė 3-iąją vietą.

„Mistikos“ kolektyvas yra nuolatinis Kėdainių kultūros centro Pelėdnagių skyriaus renginių ir konkursų dalyvis. Asmeninio archyvo nuotr. Artimas ryšys

Dažnai bendraudami vaikai tampa artimi. P. Švaranavičiūtė sako, kad visas kolektyvas yra tarsi viena draugiška šeima.

„Mano ir mergaičių ryšys yra labai artimas ir stiprus, jos man sakė, kad esu joms lyg vyresnioji sesuo ar mama, bet kaip sakoma, būna ir linksmų, ir liūdnų akimirkų. Neapsieita ir be ašarų, ir be pykčių, ir be šiltų apsikabinimų ar pokalbių šokių salėje“, – dėsto ji.

Pasak choreografės, „Mistikos“ vaikai yra labai užimti, o ir jai pačiai netrūksta veiklos, mat ji studijuoja Vytauto Didžiojo universitete, o jos mokslai susiję būtent su šokiu.

„Manau, jog mokslo metais šokėjos ir taip užimtos, dėl visų jų lankomų būrelių labai sunku susiburti repeticijose visoms, o man irgi, kadangi esu studentė, tai universitetas „suvalgo“ didelę dalį mano laiko. Bet manau, jog su mielu noru koncertuose ar konkursuose galėtume dalyvauti ir dažniau“, – teigia mergina.

Gyvenimo dalis

„Man šokis yra gyvenimo dalis, dingtų jis – tai kartu su juo išeitų ir dalelė manęs. Mano šokėjoms, manau, taip pat, nes matau, kaip jos šokdamos atiduoda visą save. Šokdamos galime parodyti, kokios esame, išreikšti savo emocijas, visas susikaupusias blogas mintis ir nuraminti savo sielą. Vieniems šokis – pramoga, atsipalaidavimas, hobis arba tiesiog geras laiko praleidimas, o mums – neatsiejama gyvenimo dalis“, – dėsto P. Švaranavičiūtė.

[quote author=“P. Švaranavičiūtė„]Šokis yra gyvenimo dalis, dingtų jis – kartu su juo išeitų ir dalelė manęs. Mano šokėjoms, manau, irgi, nes matau, kaip jos šokdamos atiduoda visą save. Šokdamos galime parodyti, kokios esame, išreikšti savo emocijas, visas susikaupusias blogas mintis ir nuraminti savo sielą. Vieniems šokis – pramoga, atsipalaidavimas, hobis arba tiesiog geras laiko praleidimas,  o mums – neatsiejama gyvenimo dalis.[/quote]

Gali kiekvienas

Choreografė turi patarimų ir tiems, kurie sako, jog visiškai nemoka šokti. Pasak jos, išmokti gerai šokti gali kiekvienas.

„Tikriausiai niekas negimė mokėdamas, tie, kurie sako, jog nemoka šokti, meluoja, nes šokti gali ir moka kiekvienas, bet gal jie to patys nežino arba tiesiog nebandė, tai patarčiau pabandyti, tikrai patiks. Kol gyveni, tol ir mokaisi, tiek aš, tiek kitos „Mistikos“ šokėjos po truputį, mažais žingsneliais lipo aukštyn ir tie laipteliai dar nesibaigė, nes tobulumui ribų nėra, o didžiausias pliusas yra jausti meilę šokiui, norėti šokti ir niekada nesustoti“, – paaiškina pašnekovė.

Daug svajonių

Tiek „Mistikos“, tiek jų choreografės svajonė yra tapti didesnėmis „žvaigždutėmis“ negu yra dabar.

„Tai mano svajonė… Kadangi mokausi Vytauto Didžiojo universitete, laiko „Mistikai“ beveik nėra, tad norėčiau, kad „Mistikos“ vardas dar daug metų skambėtų įvairiausiuose renginiuose ir konkursuose. Tikiuosi, jog tie 4 metai universitete prabėgs taip greitai, kaip prabėgo visi metai šokant „Mistikoje“ ir aš sugrįšiu. Sugrįšiu gal ne čia, gal kažkur kitur, bet šokis vis vien lydės mane visą gyvenimą. Noriu, jog šokis lydėtų ir mano mažąsias šokėjas“, – šypsosi mergina.  

Ir palaiko, ir kritikuoja

Šokių kolektyvas sulaukia ne tik palaikymo, bet ir kritikos, tad vaikai supranta, jog turi kur tobulėti.

„Sulaukiame ir palaikymo, ir kritikos. Stengiamės susitaikyti su kritika, kurią išgirstame ir ją priimame. Kritiką dažniausiai prisiimu sau, nes nesu profesionali choreografė ir šokėja, tad mano pastatyti šokiai nėra idealūs, bet aš stengiuosi ir į kiekvieną šokį įdedu visą savo širdį. Aplinkinių palaikymas mums reiškia labai daug, smagu gauti gražias žinutes, skaityti nuostabius komentarus. Atsižvelgiame ir į kritiką, nes ji mums taip pat svarbi, bet ją priimame tik tuo atveju, jei išgirstame iš profesionalo lūpų“, – sako P. Švaranavičiūtė.

Tapo draugais

Mergina sako, kad  neįsivaizduoja dienos be kažkurios iš šokėjų.

„Pamačiusios mane jos visada pribėga, pasisveikina, apsikabina. Susirašome tikriausiai kiekvieną dieną. Taip pat randame ir pramogų, važiuojame į ekskursijas, nakvojame didžiojoje salėje, žiūrime filmus, organizuojame mini pasibuvimus ir visaip kitaip leidžiame laiką kartu“, – pokalbį užbaigia choreografė.

1 Komentaras

  • Norime leisti sūnų į šokius, sprendžiame į kurią šokių mokyklėlę leisti, suradome viena įmonę, jei norite peržvelgti kas per įmonė spauskite plačiau . Įdomų ar esate kažkas lankę šią mokyklą ir turite atsiliepimų. Ačiū.👍😊

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video