Velykiniam stalui – Babos bulka

 Velykiniam stalui – Babos bulka

Skaičiuojame jau ketvirtą pavasario savaitę ir nors už lango ne kasdien mus palepina saulės spinduliai, tačiau gamta žingsnelis po žingsnelio jau bunda iš žiemos sąstingio, o žmonės nekantraudami jau pradeda ruoštis gražiausiai pavasario šventei – šv. Velykoms. Todėl kiekvienos šeimininkės namuose šios krikščioniškos šventės rytą stalą papuošia patys įvairiausi patiekalai. Taigi apie artėjančią šventę ir tradicinius Velykų patiekalus, kurie kasmet puikuojasi ant šventinio stalo, kalbamės su kėdainiete Regina Dambrauskiene.

Virtuvėje sukasi nuo vaikystės

Regina – ta moteris, kuri visą savo amžių sukasi virtuvėje ir tą daro su dideliu ūpu. „Niekuomet nemėgome lankytis kavinėse ar restoranuose, visuomet labiau buvau linkusi gaminti pati. Mano mama labai skaniai gamino, todėl sūnus dar ir šiandien kartais sako man: „Mama, tu niekada neišverdi tokių barščių, kokius išvirdavo babytė“, – juokiasi moteris. 

Kiek Regina pamena, jos mama gamindavo labai riebiai. Na, o kadangi mama buvo tikra šeimininkė, tai ir ponia Regina pasekė jos pėdomis. 

„Nuo pat vaikystės kartu su mama sukdavomės virtuvėje. Tuomet nebuvo tokios mados, kad jaunimas kažką daro atskirai. Ir tvarkytis kartu mėgome, ir gaminti“, – prisimena Regina.

Šeimynai – ypatingi receptai

Regina juokauja, kad jos vyras tikras mėsėdis – pusryčiams, pietums ir vakarienei viskas turi būti iš mėsos, o štai kai į svečius atvyksta vaikai bei anūkai, moteris virtuvėje sukasi kaip tikra bitutė ruošdama svečiams labiausiai jų pamėgtus patiekalus – troškintas daržoves su vištiena arba žuvimi.

O štai pasidomėjus, ar negaili savo kulinarinių paslapčių atskleisti kitiems šeimos nariams, Regina tvirtai atsako, kad visuomet ypatingais receptais pasidalija ir su dukra, ir su marčia, nepamiršdama ir vyriausiosios anūkės. 

„Receptais dalinuosi su visais, tačiau manau, kad vis dėlto geriausia vaikams sugrįžti pas mamą ir čia skaniai pavalgyti jos paruoštų patiekalų“, – šypteli Regina. 

Svarbiausias akcentas – bulka

Regina sako, kad Velykos jai simbolizuoja ne tik Jėzaus, bet ir kiekvieno žmogaus bei gamtos atgimimas. Todėl ši šventė sukelia ypatingas emocijas, kai Velykų rytą Reginos namus pripildo gausus būrys šeimos narių, o prie bendro stalo kartu su jais pasišnekučiuoja, pasidalija džiaugsmais bei rūpesčiais, aptaria nuveiktus bei ateities darbus.

Išaušus Velykų rytui Reginos šventinį stalą kasmet neišvengiamai papuošia ne tik svarbiausias šios šventės akcentas – margučiai, bet ir, regis, dvidešimtmetį kepamos ir visų pamėgtos velykinės Babos bulkos.

Receptą nugvelbė iš anytos

„Tokią bulką kepdavo ir mano mama, tačiau receptas, kurį jau daugelį metų naudoju, perimtas ne iš mamos, bet iš anytos“, – sako Regina.

Moteris pasakoja, jog, kol anyta dar buvo gyva, tokią bulką visuomet kepdavo ji, bet su sūnaus pagalba pamėgtos bulkos receptas atsidūrė ir Reginos rankose.

„Šį receptą pavyko pavogti, – pašnibždomis su šypsena veide sako Regina. – O svarbiausia tai, jog receptą pavogiau ne aš, o mano sūnus. Aš anytos vis klausdavau: „Na, kaip gi tau pavyksta tokią skanią  iškepti?“, o jis vis atsakydavo, kad nieko čia sudėtingo.“

Moteris sako, jog mamos ir anytos kepama bulka skyrėsi kaip diena ir naktis. Mamos bulka būdavo gana minkšta, o štai anytos – pilnesnė, tvirtesnė.

Regina prisimena, kai vyro mama pritrūko sveikatos, paprašė savo anūko, Reginos sūnaus išminkyti tešlą, o jis būdamas gudrus visą receptą užsirašė mintyse ir parlėkęs namo paliepė mamai rašytis receptą, kad nuo šiol tokią bulką galėtų ir ji šeimynai iškepti.

Iš rankų į rankas

„Kol kas šis receptas žinomas ir mėgstamas brolienės namuose, tačiau viliuosi, jog vaikai arba anūkai ateityje taip pat keps Babos bulką“, – šypteli Regina.

Šis velykinis kepinys Dambrauskų šeimoje – svarbi ir reikšminga tradicija, į kurią Regina niekuomet nebuvo numojusi ranka, nepaisant to, kad iškepti Babos bulką pareikalauja net pusdienio darbo, o suvalgomas itin  sparčiai.

„Tik nepamanykite, jog Velykoms kepu tik vieną bulką, nes jei iškepčiau vieną, tai neužtektų, – šypteli Regina. – Mūsų susirenka devyni žmonės, tai kas čia tiek žmonių – viens du ir nebėra. Todėl visuomet vieną didelę bulką iškepu savo šeimynai ir dar dvi mažesnes – sūnaus uošviams.“

Rezultatas – gardumėlis!

Sakoma, jog pirmas blynas visuomet būna prisvilęs, todėl ir Reginai pirmas kartas buvo ne toks, kokio tikėjosi – taip mėgstama bulka išėjo per minkšta. Tačiau per ilgametę patirtį šio kepinio receptūrą Regina įvaldė taip puikiai, jog šiandien jį pavyksta iškepti tiesiog nepriekaištingai. 

Nors Babos bulka Reginos velykinį stalą puošią jau ne vieną dešimtmetį, moteris vis dar baiminasi, kad iškepusios bulkos vidus nebūtų žalias.

„Kartą taip jau nutiko, todėl norėdama išvengti tokio netikėtumo, labai mėgstu, kad mano kepama bulka būtų šiek tiek paskrudinta“, – šypteli šeimininkė.

Mėgstamiausi – mėnesėliai

Papasakojusi, kaip tinkamai pagaminti šį velykinį kepinį, Regina skuba pasidalyti ir pačių paprasčiausių, tačiau labiausiai jos pamėgtų sausainukų „Mėnesėliai“ receptu.

Reikia pripažinti, jog velykinė Babos bulka ir sausainiai burnoje tirpte ištirpo!

Babos bulka

Jums reikės:

1 l pieno

100 g mielių

2 stiklinių cukraus

200 g margarino

2–3 kiaušinių

2 kg miltų

Gaminame:

Pirmiausia reikia išleisti mieles, todėl patriname jas su cukrumi, kad suskystėtų. Tuomet supilame šiltą, tačiau ne karštą pieną. Gautą masę paliekame pastovėti, kol pakils – tai trunka apie valandą. Tuomet plakame kiaušinius, išlydome sviestą, viską supilame į tešlą, dedame miltus ir minkome tol, kol aprasoja dubens sienelės. Tuomet viską paliekame pastovėti. Galiausiai formuojame bulką, jos paviršių patepame kiaušinio plakiniu, pašauname į orkaitę ir kepame 1 val. 150 º temperatūroje. Kepimo pabaigoje temperatūrą šiek tiek padidiname, kad paviršius apskrustų.

Iškeptą bulką Regina ragina pagardinti sviestu su druska arba krienais.

Sausainiai „Mėnesėliai“

Jums reikės:

300 g sviesto arba margarino

250 g grietinės

100 g cukraus pudros

0,5 kg miltų

Gaminame:

Pirmiausia supjaustome sviestą, sudedame visus likusius ingredientus ir gerai išminkome arba sukapojame. Sausainius patepame kiaušiniu, pabarstome aguonomis, smulkintais riešutais, razinomis arba paprasčiausiai cukrumi. Tuomet pašauname į orkaitę ir kepame įprastoje temperatūroje, kol lengvai apskrus.

Skanaus!

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video