Karštas gėrimas šaltais vakarais: prireiks tik obuolių sulčių ir cinamono

 Karštas gėrimas šaltais vakarais: prireiks tik obuolių sulčių ir cinamono

Kai už lango pusę dienos – tamsu ir šalta, pradedame dažniau gerti įvairius karštus gėrimus. Vieni renkasi kavą ar arbatą, kiti gamina kakavą, o treti bando save ir vaikus nudžiuginti sulčių pagrindo gėrimais. Pastarieji gali tapti puikiu vitaminų mišiniu, jei ruošiami iš tikrų vaisių ar daržovių sulčių. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sultys savyje turi daugybę naudingųjų medžiagų, tačiau svarbu prisiminti, kad jas reikėtų traktuoti kaip valgį, o ne gėrimą. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atskleidžia, kaip iš įvairiausių sulčių pasigaminti karštus gėrimus, suteiksiančius šilumos pojūtį šaltais žiemos vakarais. 

Sultys – puikus pakaitalas nevalgantiems daržovių ir vaisių

Daržovių ir vaisių sultys yra puiki alternatyva tiems, kurie mano, kad jų racione trūksta šių produktų. Sultimis galima paįvairinti vaikų mitybą ir padėti jiems gauti naudingųjų medžiagų ar vitaminų, kurių jie negauna kitais būdais. Visgi, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad tiek vaisių, tiek daržovių sultys savo maistingumu ir nauda sveikatai skiriasi nuo viso produkto maistinės vertės. Vien skaidulų jose yra gerokai mažiau.  

„Daržovių sultys gali būti puikus būdas įtraukti jas į vaikų mitybos racioną, tačiau reikia turėti omenyje, kad priklausomai nuo amžiaus, jų virškinimo sistema dar yra formavimosi procese, tad su didesniu kiekiu sulčių arba įvairių daržovių mišiniu galime ją sudirginti, o kartais netgi išprovokuoti alergines reakcijas. Taip pat vertėtų nepamiršti, kad daržovių sultys yra maistas, kuris nekompensuoja dienos skysčių poreikio, o didesnis sulčių kiekis net ir suaugusiems gali pasijusti pilvo pūtimu, todėl jautresnės virškinimo sistemos žmonėms rekomenduojama sultis skiesti vandeniu“, – įspėja gydytoja.

Tiesa, nereikėtų pamiršti, kad kiekvieno žmogaus organizmas yra individualus ir jis gali skirtingai reaguoti į sumaišytas sultis. Dėl šios priežasties gydytoja dietologė primena, kad pirmiausia nereikėtų maišyti itin daug komponentų ir išsirinkti kelis. 

„Sultyse yra koncentruotas kiekis biologiškai aktyvių medžiagų, todėl įvairių daržovių maišymas gali padaryti „meškos paslaugą“. Tačiau kiekvienas žmogus turėtų atsirinkti pagal save, kas jam tinkamiausia. Jeigu matote, kad penkių daržovių mišinio sultys organizmo nebuvo labai maloniai priimtos, kita kartą geriau pamėginti gerti vienos ar poros rūšių“, – pažymi dr. E. Gavelienė. 

Kaip išsirinkti sveikatai palankias sultis

Siekiant sveikatai palankaus sulčių varianto tenka peržiūrėti daugybės pakelių sudedamąsias dalis ir cukraus kiekį. Olga Suchočeva primena, kad svarbu atkreipti dėmesį į keletą aspektų: „Parduotuvėse sulčių pasirinkimas didelis, tad norint pasirinkti tinkamai, reikėtų pažvelgti į sudedamąsias dalis. Pakuotės, ant kurių parašyta „Sulčių gėrimas“, „Sulčių kokteilis“ ar „Vaisių gėrimas“, gali savyje turėti įvairių nepageidaujamų sudedamųjų dalių. Paėmus sulčių pakuotę į rankas, svarbu atkreipti dėmesį į cukraus kiekį. Reikėtų prisiminti, kad net ir natūralios sultys savyje turi cukraus.“

Skanus ir šiltas gėrimas žiemai

Įvairias sultis galima šildyti ir pasidaryti iš jų šiltus daržovių ar vaisių gėrimus. Olga Suchočeva teigia, kad tam viso labo reikia tik vaizduotės. „Norint šilto sulčių gėrimo, tereikia fantazijos pasirenkant mėgstamus skonius. Pakaitinus sultis galima improvizuoti su įvairiais prieskoniais, vaisių skiltelėmis ar medaus ir sirupo porcijomis. Svarbu prisiminti, kad gėrimų su sultimis negalima užvirti, kitaip jos praras savo natūralų skonį ir aromatą“, – pataria komercijos operacijų vadovė O. Suchočeva.

Kviečiame išbandyti karšto obuolių sulčių gėrimo receptą, praskaidrinsiantį tamsius žiemos vakarus. 

RECEPTAS

Karštas obuolių gėrimas 

Gėrimui reikės: 4 puodelių obuolių sulčių; 2 cinamono lazdelių; 4 gvazdikėlių; 2 cinamono lazdelių; apelsino arba citrinos žievelės; supjaustytų obuolių.

Gaminimo eiga:

  1. Į puodą supilkite grynas obuolių sultis;
  2. Įdėkite cinamono lazdeles ir gvazdikėlius;
  3. Uždėkite puodą ant mažos liepsnos ir šiek tiek pakaitinkite. Būtinai prižiūrėkite, kad sultys neužvirtų;
  4. Leiskite sultims neužverdant kaisti apie 10 minučių, kad prieskoniai įsigertų į skystį;
  5. Įdėkite medų ir citrinos arba apelsino žievelę ir išmaišę pakaitinkite dar kelias minutes;
  6. Nuimkite nuo viryklės, išimkite cinamono lazdeles, gvazdikėlius ir citrinos arba apelsino žievelę;
  7. Patiekite karštas. 

Skanaus!

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video