Tikrasis virtuvės šefas – trimetis sūnus

 Tikrasis virtuvės šefas – trimetis sūnus

Kartais maisto ruošimas gali būti nuobodi rutina, tačiau tik ne tada, kai virtuvėje šeimininkauti padeda mažamečiai vaikai. Tad šį kartą lankomės vaikų juoko ir šypsenų pilnuose Irmidos PETRULĖS namuose.

Vos įžengus į kiemą mus su plačia šypsena ir smalsumo kupinomis akimis pasitinka jau netrukus trečiąjį gimtadienį švęsiantis Markas. „Šiandien aš jums gaminsiu ledus“, – šūkteli skambus balselis.

Skubame į virtuvę, kurioje Irmida kartu su sūneliu gamina itin greitai paruošiamus ir sveikuoliškus gaivius ledus.

Noras būti sveikiems ir gražiems

Ne tik ledai, bet ir patys įvairiausi patiekalai Irmidos virtuvėje – įprastas reiškinys. Sočių lietuviškų patiekalų ant pietų stalo gražios šeimynos namuose nerasite.

Noras sveikiau maitintis ir geriau jaustis Irmidą aplankė prieš trejus metus, kai jauna moteris išėjo motinystės atostogų.

„Tuomet ir pradėjau domėtis sveikuolišku maistu. Kai daugiau laiko praleidi namuose, norisi labiau rūpintis šeima, daugiau laiko skirti sveikai mitybai. Sveikuolišku maistu domėjausi ir anksčiau, tačiau ne taip intensyviai, nes neturėjau tam laiko. O kas žino, gal pagaliau tam pribrendau“, – pasakoja Irmida.

Moteris sako, jog šiuo metu ji išgyvena tokį laikotarpį, kai jaučiasi besąlygiškai dėkinga savo vyrui, kad gali daugiau laiko praleisti namuose, pasirūpinti vaikais, namais, sveika gyvensena.

„Išbandėme ir veganišką, ir vegetarišką virtuvę, taip atsirinkome, kas yra sveikiausia ir skaniausia. Tačiau svarbiausia valgyti subalansuotai, – tikina Irmida. – Valgome viską: mėsą, žuvį, daržoves, uogas. Ryte dažniausiai valgome vaisius, vakare – daržoves ir kiekvieną dieną stengiamės suvalgyti bent po saujelę riešutų.“

Aliejų pakeitė Ghee sviestas

Besišnekučiuojant apie sveiką mitybą, Irmida atskleidžia, jog jos virtuvėje bene svarbiausias ir nepakeičiamas tapo Ghi sviestas, kurį jauna mama verda pati.

„Ghee sviestą virti reikia 5–6 valandas, todėl verdu jį tik tada, kada už lango šviečia saulė, kada esu geros nuotaikos ir svarbiausia – nuo pat ryto, kada jaučiuosi energinga. Šį sviestą ne tik patys valgome, bet dovanojame ir savo artimiesiems įvairiausiomis progomis“, – sako Irmida.

Alyvuogių aliejų šeimininkė naudoja tik salotoms pagardinti. Mat visiems kitiems patiekalams aliejų atstoja minėtasis sviestas, kuris nepalieka jokio riebalų ar augalinio aliejaus kvapo.

Kuo daugiau sezoninių daržovių

„Sveika mityba domimės ne tik dėl svorio mažinimo, bet ir brangiausio žmogaus turto – sveikatos. Manau, jog sulaukus trisdešimties reikia atsakingiau rūpintis maistu, kuris turi daug įtakos mūsų sveikatai“, – sako Irmida.

Pasak jos, neturintiems savo sodo ar daržo, o norintiems pradėti gyventi sveikiau, reikia nepamiršti, jog toks sprendimas neabejotinai pareikalaus daugiau išlaidų. Na, o auginantiems savus vaisius ir daržoves Irmida rekomenduoja valgyti kuo daugiau sezoninių daržovių.

Išsigelbėjimas – anytos dovana

„Kai dar buvau jauna mergina, o mano mama šeimynai gamindavo pietus, aš niekuomet nebūdavau šalia ir nesistengiau stebėti viso gaminimo proceso. Nors sakoma, jog vaikus reikia nuo mažų dienų pratinti prie gaminimo, kad užaugę viską mokėtų, mano vaikystė nė iš tolo nebuvo panaši į tokią. Viskas, ką man liepdavo padaryti mama, tai paravėti morkas ar kokį takelį nušluoti“, – šypsosi pašnekovė.

Tačiau tapusi mama, ji akis į akį susidūrė su sunkumų apipintu maisto gaminimu. „Pripažinsiu, jog su maistu teko kariauti, gamyba atimdavo labai daug mano laiko. Vėliau supratau, jog virtuvėje sugaištu per ilgai, pradėjau suvokti, kad viską galima padaryti kur kas greičiau. Tuomet gavau puikią dovaną nuo anytos – greitpuodį. Jis labai palengvino mano gyvenimą. Juo besinaudodama šiandien maistą pagaminu tris kartus greičiau nei įprastai besisukdama virtuvėje“, – neslepia Irmida.

Saldėsių mėgėjai

Pasidomėjus, ar Petrulių šeimyna mėgsta pasilepinti saldėsiais, Irmida paslaptingai šypsosi ir sako, jog saldumynus mėgsta visi, labiausiai – vyras ir dukra.

„Anądien taip užsinorėjome kažko saldaus, tad sėdau ant dukros motociklo, nulėkiau ir pripirkau bandelių, o paskui taip skaniai visi prisivalgėm, – juokiasi pašnekovė. – Nesame tie žmonės, kurie kategoriškai nusiteikę prieš kažkokius gaminius, taip pat kažkur atvykę niekuomet netraktuojame, jog mes kažko nevalgome. Tiesiog valgome sveikiau. Na, o jei šeimos nariams norisi kažko saldaus, tuomet pati stengiuosi pagaminti sveikesnius saldėsius – ledus, tortą.“

Ištikimiausias padėjėjas – sūnus

Irmida juokauja, jog dažniausiai virtuvėje sukasi ji viena, tačiau paaugus sūnui Markui, pajuto, jog šis vis dažniau ištiesia pagalbos rankutę ir noriai pagelbėja mamai.

Net ir tortą, kurio receptu dalijasi Irmida, jai padėjo pagaminti Markas. „Čia mano tikrasis virtuvės šefas“, – bučiuodama sūnų į skruostą sako Irmida.

Pietūs pagal Irmidą

Jums reikės: „Noodles“ makaronų, kalakutienos filė, sojos padažo, žuvies padažo „Thai Chois“, žalėsių: brokoliai, žirnių ankštys, cukinija.

Gaminimas: išverdame makaronus ir kalakutieną, vėliau ją pakepiname ant Ghee sviesto, daržoves verdame tris minutes (galima pakepinti kartu su kalakutiena). Viską dedame į lėkštę, pagardiname sojos ir žuvies padažu.

Sveikuoliški ledai

Jums reikės: bananų ir šviežių uogų. Irmida sako, jog uogas galima pakeisti agavų sirupu ar uogiene.

Paruošti šiuos ledus truksite ne ilgiau kaip dvi minutes, svarbiausia iš vakaro užšaldyti bananus. Tuomet dar sustingusius sutrinti su uogomis ar uogiene.

Irmidos tortas

Jums reikės:

Pagrindui: 0,5 stiklinės maltų migdolų riešutų, cinamono žiupsnelis, 2 stiklinės džiovintų abrikosų (mirkytų bent 30 min.) 0,5 stiklinės braškių, 5 v. š. kokosų aliejaus.

Varškės sluoksniui: 1 stiklinė anakardžių riešutų, 2 stiklinės kokoso drožlių, 3–5 v. š. medaus (pagal skonį), 1 stiklinė išlydyto kokosų aliejaus, 1–1,5 citrinos sulčių (pagal skonį, galima ir mažiau).

Gaminimas: Pirmiausia pagrindui skirtus produktus sumalame maisto smulkintuvu ir gautą masę išklojame torto formos dugną. Varškės sluoksniui skirtus produktus sumalame smulkintuvu iki vientisos masės. Užpilame ant pagrindo, išlyginame ir dedame į šaldymo kamerą iki 30 min. Formą renkamės apie 26–30 cm skersmens. Prieš patiekiant uždedame braškių, šilauogių. Pagamintą tortuką laikome šaldytuve (galima laikyti iki 3 parų).

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video