Vasario 5-ąją nepamirškite pasimėgauti cepelinais!

 Vasario 5-ąją nepamirškite pasimėgauti cepelinais!

BNS Andriaus Ufarto nuotr.

Švenčiama Pasaulinė cepelinų diena

BNS inf.

Pirmąjį vasario sekmadienį, vasario 5-ąją, nepamirškite pasimėgauti cepelinais, mat būtent šią dieną tradiciškai švenčiama Pasaulinė cepelinų diena. Nors naminių cepelinų pasigaminti nėra taip paprasta, žinant kelias gudrybes – juos paruošite be vargo. Be to, išleisite ir kur kas mažiau pinigų nei valgydami juos kavinėje. Porcija cepelinų mieste kainuoja apie 8 ir daugiau eurų, tuo tarpu namuose ją pasigaminsite vos už 1,4 euro.

Šeimą pamaitinsite už vienos cepelinų porcijos kavinėje kainą

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad dalis žmonių nedrįsta patys pabandyti pasigaminti cepelinų, nes mano, kad tai yra sudėtingas procesas. Tačiau, anot jos, atidžiai sekant receptą ir laikantis kelių taisyklių – užtrunkama vos ilgiau nei valandą.

Be to, ruošiant cepelinus su šeima – galima dar ir smagiai praleisti laiką bei sutaupyti. Cepelinai gaminami iš labai paprastų ir pigių ingredientų. Visus reikalingus ingredientus, neskaitant druskos ir pipirų, įsigyti galima už mažiau nei 7 Eur ir iš jų pasigaminti apie 10 cepelinų.

BNS Andriaus Ufarto nuotr.

„Cepelinai nuo seno gaminami keliais būdais – iš virtų, žalių arba maišytų bulvių tešlos. Cepelinai iš virtų bulvių pasižymi kiek švelnesne tekstūra, tuo tarpu tarkuotų bulvių cepelinų luobelė – kiek tvirtesnė. Visgi, patarčiau cepelinų tešlą maišyti iš abiem būdais ruoštų bulvių, jų santykis turėtų būti: 1 dalis virtų bulvių ir 3 dalys bulvių tarkių“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi keliomis taisyklėmis, kuriomis vadovaujantis, namuose cepelinus pasigaminsite itin paprastai.

Žingsnis po žingsnio: kaip pasigaminti tradicinius cepelinus?

Ingredientai ir proporcijos. Cepelinams pasigaminti reikės apie 10–12 žalių ir 3–4 su lupena virtų bulvių, druskos ir kelių šaukštų krakmolo. Mėsos įdarui – apie 500 g kiaulienos faršo, svogūno, aliejaus, druskos ir pipirų.

Nuo ko pradėti? Pirmiausia reikia išsivirti bulves. Kol jos atvės, pasiruoškite įdarą – aliejuje apkepkite susmulkintą svogūną ir sumaišykite jį su druska bei pipirais paskanintu kiaulienos faršu. Masę susukite į pailgus kotletus ir padėkite į šalį.

Gaminame tarkį. Virtas bulves nulupkite ir sumalkite per mėsmalę arba bulvių spaudyklę. Žalias bulves nuskuskite ir sutarkuokite specialia tarka ar trintuvu. Gautą tarkį gerai nusunkite į atskirą dubenį. Svarbiausia, kad bulvės būtų atskirtos nuo jų skysčio. Tiesa, per sausai bulvių nenugręžkite – kitaip tešla gali tapti kieta. Nusunktą skystį atidėkite į šalį. Po 10–15 min. indo su skysčiu dugne turėtų nusistovėti krakmolas. Atsargiai nupilkite skystį, o krakmolą sudėkite į tarkių masę.

Į masę sudėkite ir virtas bulves,  pabarstykite druska, jeigu matote, kad trūksta – įberkite dar kelis šaukštus pirktinio krakmolo. Galiausiai masę stipriai išminkykite ir formuokite norimo dydžio didžkukulius: ant delno išplokite masės blyną ir į jo vidurį dėkite paruošto faršo, tuomet delnais apspauskite jį bulvių mase.

Beliko išvirti. Gautus cepelinus reikėtų virti dideliame puode su daug vandens. Prieš verdant, nepamirškite vandens pasūdyti ir į jį  įberti kelis šaukštus krakmolo. Cepelinai išvirti turėtų per 20 min. Kai matysite, kad jie pradėjo kilti į viršų – kaitrą šiek tiek sumažinkite. Patiekite su grietine ar spirgučių padažu. Jį pasigaminti paprasta: pakepinkite svogūną ir šoninę, juos pagardinkite druska, pipirais ir viską sumaišykite su grietine.

5 Komentarai

  • Nutariau savo draugus Dzeržinskyje nustebint mūsų cepelinais.Turguje nupirkau mėsą,visoje gatvėje ieškojom tarkų.Žodžiu,draugų žmonoms stebint,pagaliau cepelinai buvo pagaminti.Po visos cepelinų valgymo šventės vienas ėmė ir paklausė,o kam tiek reikėjo vargti,jei mėsą su bulvėm paprasčiau galima buvo patiekti?O vadinamasis mūsų šakotis dėmesio sulaukė tik pamačius jo centre kyšančią šampano bonką…Taip ir pasitvirtino posakis,kad su savais poteriais nėr ko eit į cerkvę.

    • gali vadintis nacionaliniu patiekalu.Žiūr lenkų ŽINIUONĮ.Ten visu grožiu it žemaitiški paršiukai ,perlieti stambių spirgų padažu,paduodami ant stalo.

      • visose Lenkijos pakelių kavinėse pilnai galima gaut jų.Ir,tarp kitko ,dukart pigiau nei pas mus.

    • Valgesem cepelinu minimum 10 ant karto! Uz Grinkeviciu!

    • O tu Dzeržynskyje nepaklausei, kodėl visam Rusyne jie šika lauko tualetuose? Nes kam jiems kanalizacija, kai jų šūdas jiems taip skaniai smirda.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video