Pajieslyje – Indijos kultūros spalvos

 Pajieslyje – Indijos kultūros spalvos

Viena šeštadienio popietė Pajieslio daugiafunkciame centre buvo išties spalvinga. Gausiai susirinkusios kaimo ir apylinkių moterys susitiko tam, kad iš arčiau susipažintų su Indijos kultūra. Jos matavosi sarius, vaišinosi indiškais saldumynais, rankas puošėsi vingriais raštais, susipažino su Indijos šokio kultūra ir čia pat mokėsi šokio žingsnelių.

Autentišką Indijos dvasią pajausti padėjo į popietę atvykusios Indijoje gimusios ir jau penkiolika metų Lietuvoje gyvenančios ir čia šeimą sukūrusios Renu pasakojimai.

Viešnią atlydėjo indiškosios kultūros puoselėtojos – Pajieslio kaime gyvenančios Indijos kultūrinės ir religinės vaišnavų tradicijos sekėjos. Šiuo metu Pajieslyje gyvena per 15-ka vaišnavizmo išpažinėjų šeimų. Vaišnavizmas yra viena didžiausių tradicinių Indijos religijos šakų.

Indijos moterų buitis ir papročiai iš pirmo žvilgsnio atrodo neįprasti ir egzotiški, tačiau, kaip paaiškėjo iš viešnios pasakojimo, turi praktinę reikšmę ir yra grindžiami ajurvedos mokymu.

Renu padedami atidžiau pažvelgėme į labiausiai dėmesį traukiančias Indijos moterų aprangos ir papročių detales.

Indiški saldumynai gaminami be kiaušinių. A. BalčiūnienėPapuošalai – energijai palaikyti ir intelektui stiprinti

Dažnam akys raibsta nuo moters papuošalų gausos, su jais indės nesiskiria net atlikdamos buities darbus: apyrankės, žiedai, auskarai ne tik atskleidžia moters grožį. Štai grakštūs tviskantys auskarai yra ne tik žavinga detalė.

„Praduriant tam tikrus taškus ausyse, keliamas moters intelektas. Paprastai moterys turi sugebėjimą labai daug šnekėti. Tačiau suaktyvinus tam tikrus taškus, moteris gali savo energiją nukreipti į tai, ką ji daro ir kalba, – šypsosi viešnia iš Indijos.

Neįmanoma nepastebėti ir moterį puošiančių apyrankių.

„Nešiojant apyrankes liečiami tam tikri kūno taškai, kurie padeda reguliuoti kraujo spaudimą. Dažnai moterys turi žemą spaudimą, todėl joms trūksta energijos. Moterys daug dirba namuose ir stimuliuojant tam tikrus rankų taškus, gaunama daugiau energijos, – pasakoja Renu.

Dažniausiais nešiojami vario, aukso ar sidabro papuošalai. Ypatingai teigiamai organizmą veikia sidabras, nes sutraukia toksinus iš organizmo. Šeimos biudžete netgi būdavo atskira eilutė moters papuošalams.

Ant kaktos nešiojamas raudonas taškas bindi klijuojamas tarp antakių ne tik nurodo, kad jį nešiojanti moteris yra ištekėjusi. „Trečiosios akies“ vietoje esančio taško stimuliavimas didina koncentraciją ir pakelia tonusą – moteris intuityviai dažnai jį liečia, tikrindama ar taškas nepasimetė, nenukrito ir kiekvienąkart lengvai jį paspaudžia. Lengvas taško tarp antakių centro paspaudimas bevardžiu pirštu teigiamai veiks organizmą, jeigu moteris ir neturės bindi – ji taps ramesnė ir energingesnė.

[quote author=“Renu“]Nešiojant apyrankes liečiami tam tikri kūno taškai, kurie padeda reguliuoti kraujo spaudimą. Dažnai moterys turi žemą spaudimą, todėl joms trūksta energijos. Moterys daug dirba namuose ir stimuliuojant tam tikrus rankų taškus, gaunama daugiau energijos.[/quote]

Lengvai atpažįstamas pasisveikinimo gestas – rankos pakeliamos prie krūtinės, prieš save suglausti delnai lengvai spustelimi ir linktelima galva – taip pat nėra atsitiktinis. Taip sveikinantis suaktyvinami delnuose esantys taškai, kurie susiję su akimis, klausa, kitomis juslėmis akių, ir todėl žmogus, su kuriuo sveikinamasi, geriau įsimenamas. Kartu išvengiama ir fizinio kontakto, o drauge ir ligų, kurios gali būti perduodamos per rankas.

Aiškus pareigų pasiskirstymas

Susirinkusios moterys domėjosi, ar iš tiesų Indijoje moterys turi paklusti vyrams. „Taip, – patvirtino viešnia. – Tačiau ir vyras turi elgtis taip, kad moteris norėtų jam paklusti. Vyro elgesys turi būti adekvatus.“

Paklusimas jokiu būdu nesuvokiamas kaip vergovė. Vyro ir moters santykis grindžiamas pasitikėjimu. Vyras pasitiki moterimi, kai ji gamina maistą, rūpinasi vaikais, slaugo šeimos narius. Moteris – tarsi namų deivė. Ji kuria namų aplinką, interjerą, auklėja vaikus, o vyras rūpinasi šeimos saugumu, finansine gerove. Moteris pasitiki vyru vienoje srityje, o vyras moterimi – kitoje. Todėl šeimoje vyrauja harmonija.

O kokios tradicijos vyrauja mišrioje lietuvio ir indės šeimoje?

Renu vyras yra to paties tikėjimo, tad jų šeimoje kultūriniai skirtumai santykiams didelės įtakos neturi. Jų šeimoje dera lietuviškos ir indiškos tradicijos. „Jau kelintą žiemą ir aš įšoku“, – šypsodamasi pasakoja Renu.

Susirinkusių dalyvių neliko nepastebėti ir kiekvienos indės pasididžiavimas – vešlūs, žvilgantys plaukai. Viešnia atskleidė, jog plaukų puoselėjimui naudoja kokoso aliejų ir indiškąjį agrastą – amlą.

Spalvinga vakaro kulminacija

Pasak viešnios, Indijoje dabar „galima rasti visko“. Rodos, nieko nebestebina indiškuose restoranuose pateikiami vištienos patiekalai, tačiau tai jau – Vakarų kultūros įtakos rezultatas. Didžiojoje Indijos dalyje nevalgoma ne tik žuvies, mėsos, kiaušinių, bet ir svogūno bei česnako.

„Prie česnako, svogūno, kaip ir prie vaistų, yra priprantama“, – paaiškina moteris.

Šios dvi daržovės vartojamos kaip vaistai. O vaistai, negali būti naudojami kaip maistas.

Tačiau yra ir kita priežastis, dėl kurios vengiama šių aštrių daržovių. Česnakas ir svogūnas žadina aistrą, o to, kas kelia geidulingas mintis, Indijos kultūrinėje tradicija rekomenduojama vengti.

Bendrauja draugiškai

Vakaro kulminacija tapo sarių matavimasis. Vaišnavių atneštus sarius vakarui noriai skolinosi ir pačios mažiausios, ir vyriausiosios vakaro dalyvės. Spalvingas 5 metrų ilgio šilko ar medvilnės audinys yra ne tik gražus, bet ir dengia tas kūno dalis, kurios traukia žvilgsnius. Po sariu velkamasi čioli – marškinėliai iki bambos arba ilgesnė.

Renu moterų rankas papuošė chna dažais pieštais ornamentais. Išklausiusios pasakojimų apie Indijos šokio meną, pasipuošusios moterys ir pačios pabandė atlikti nesudėtingus šokio žingsnelius. Šokis Indijoje – ne vien tik akiai gražus užsiėmimas. Kiekvienas judesys turi tam tikrą reikšmę, atspindi skirtingas sąvokas. Kaip ir daugelis gyvenimo aspektų, taip ir šokis, Indijos kultūroje turi stiprų religinį pagrindą. Šokėja mokosi ilgus metus tam, kad galėtų kuo tobuliau išreikšti atsidavimą Dievui.

Pirmosios vaišnavų šeimos į Pajieslį atsikėlė maždaug prieš penkiolika metų.

„Mintis apie tokį moterų susitikimą brendo jau seniai. Ir štai pagaliau pavyko viską suderinti“, – džiaugėsi Pajieslio bendruomenės pirmininkė Irena Milerienė.

Pajieslyje dažnai vykstančios vaišnavų šventės sulaukia ir draugiško kaimo senbuvių dėmesio, didesniems renginiams skiriama daugiafunkcio centro salė.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video