Kėdainiuose – šimtmečio kelionių ir keliautojų istorijos (GALERIJA)

 Kėdainiuose – šimtmečio kelionių ir keliautojų istorijos (GALERIJA)

Po šalies bibliotekas keliaujanti moderni, interaktyvi paroda-instaliacija „Kelyje LT“ atvyko ir į Mikalojaus Daukšos viešąją biblioteką.

Dešimt, perrašiusių istoriją

Paroda-instaliacija „Kelyje LT“ pasakoja šimtmečio kelionių ir keliautojų istorijas, tarp kurių – tokių asmenybių, kaip Kazys Pakštas, norėjęs Lietuvą perkelti į Afriką, Matas Šalčius, 8 metus klajojęs po Aziją, bei Vladas Vitkauskas, į Everestą nešusio gintarą ir Lietuvos trispalvę, žygiai.

[quote author=“J. Genienė“]Parodą gamino dizaineriai, jai kartu pritaikyti planšetiniai kompiuteriai, kuriuose yra pagrindinė vaizdo, tekstinė informacija, surinkta iš įvairių šaltinių – bibliotekų, asmeninių archyvų.[/quote]

Prisimenamas daug mįslių užminęs Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydis per Atlantą bei ANBO–IV lėktuvų eskadrilė, apskriejusi visą Europą.

Kaip viena iš dešimties šimtmečio kelionių išskiriamas žygis žemaitukais iki Juodosios jūros Vytauto Didžiojo pėdomis, Tūkstantmečio Odisėja, Prezidento vėliavą plukdžiusi apie pasaulį, bei Misija Sibiras, vienijanti pilietišką jaunimą.

Patys žymiausi

„Tai – netradicinės formos paroda-instaliacija, sukurta Kauno apskrities viešosios bibliotekos, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti, pristatanti dešimt žymiausių šimtmečio kelionių, keliautojų ir žygių. Parodą gamino dizaineriai, jai kartu pritaikyti planšetiniai kompiuteriai, kuriuose yra pagrindinė vaizdo, tekstinė informacija, surinkta iš įvairių šaltinių – bibliotekų, asmeninių archyvų. Prie parodos gimimo prisidėjo ne tik bibliotekininkai, bet ir patys keliautojai“, – „Rinkos aikštei“ pasakojo  Kauno apskrities viešosios bibliotekos kultūros projektų vadovė Julija Genienė.

[#gallery=1660#]

Būta ir galvosopių

Moteris pažymėjo, kad parodos rengėjams teko susidurti su nemažai sunkumų. Pirmiausia – visoje galybėje informacijos atsirinkti dešimt pačių reikšmingiausių ir svarbiausių šimtmečio kelionių, keliautojų ir žygių. Antra – surinkti visą reikiamą informaciją.

„Sudėtingiausia buvo surinkti informaciją apie amžiaus pradžioje vykusias keliones. Pačių keliautojų nebėra, jų nieko nebepaklausime. Informaciją teko rinkti iš asmeninių archyvų ir šaltinių, prie kurių galėjome prieiti. Aišku, ne visi archyvai yra pas mus. Tarkime, visi K. Pakšto archyvai yra Čikagoje, į Lietuvą neatgabenti“, – pasakojo parodos rengėja J. Genienė.

Malonumas ir pareiga

Kauno apskrities viešosios bibliotekos projekto „Kelyje LT“ partneris – VšĮ „Klajūnų klubas“, kurio prezidento Gintauto Babravičiaus žygis taip pat įsirašė į šalies istoriją.

„Po kelionės į Kamčiatką su vokiečių televizija aš supratau, koks malonumas keliauti, o antra – koks malonumas, kai gali kitiems parodyti, kur pats buvai ir ką matei. Su laiku atėjo ir troškimas, kad kelionės būtų kuo prasmingesnės. Viena iš mano kelionių, patekusių į parodą „Kelyje LT“ – 2010 metų žygis žemaitukais. Jo metu dešimt raitelių per penkias savaites nuo Senųjų Trakų nukako iki Juodosios jūros“, – kalbėjo užkietėjęs keliautojas ir projekto „Kelyje LT“ partneris G. Babravičius.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video