Kėdainiuose – dėmesys mažajam ereliui rėksniui

 Kėdainiuose – dėmesys mažajam ereliui rėksniui

Į Lietuvos raudonąją knygą įrašytų plėšrūnų – mažųjų erelių rėksnių – populiacija mūsų šalyje pastaraisiais dešimtmečiais sumažėjo penktadaliu. Siekiant apsaugoti šios retos rūšies lizdavietes, bei atsisakyti perteklinių ūkinės veiklos ribojimų nuo šių metų keičiasi Kėdainių rajone esančių Lančiūnavos ir Labūnavos biosferos poligonų apsauga.

Kelia grėsmę

Žmogus kelia grėsmę šiai rūšiai naikindamas lizdavietes pagrindinių kirtimų metu, trikdydamas ir lankydamasis netoli lizdaviečių perėjimo ir jauniklių auginimo metu. Neigiamą įtaką turi ir mitybos buveinių plotų mažėjimas dėl intensyvėjančios žemdirbystės ar dėl savaiminio apaugimo mišku, nustojus ūkininkauti.

Kompensuoja žalą gamtai

Gamtos tyrimų centro Paukščių ekologijos laboratorijos vyresnysis mokslo darbuotojas Rimgaudas Treinys „Rinkos aikštei“ patikino, kad bet kokią paukščių rūšį yra paprasčiau išsaugoti, nei jai visiškai išnykus, atkurti.

„Kiekviena tokia iniciatyva yra sveikintina. Anksčiau, kai nebuvo reglamentuotos tvarkos mažojo erelio rėksnio populiacijai buvo padaryta didžiulė žala. Dabar dirbtiniais lizdais ban­do­me kom­pen­suo­ti anks­čiau žmo­nių jiems pa­da­ry­tą ža­lą“, – sakė R. Trei­nys.

Apsauga griežtėja

Stambiųjų miško paukščių lizdų apsauga Lietuvos miškuose organizuojama jau kelis dešimtmečius. Miško naudotojams jau tapo įprasta praktika stambiųjų paukščių lizdus pažymėti miškotvarkos dokumentuose ir Miško kirtimų taisyklėse nurodytu spinduliu riboti miško kirtimus.

Siekiant dar efektyviau organizuoti mažųjų erelių rėksnių lizdų apsaugą buvo pakeisti Labūnavos, Lančiūnavos biosferos poligonų nuostatai. Pakeitimais atsisakyta kirtimų ribojimų biosferos poligono ribų plane pažymėtose veisimo vietose ir nurodyta apsaugą organizuoti tik aplink žinomas ir paukščių iš tiesų naudojamas lizdavietes.

Taip pat numatyta, kada, lizdui sunykus, miško kirtimo apribojimai nebebūtų taikomi. Tokio apsaugos modelio taikymas sumažins miško ūkio nuostolius patiriamus dėl nustatytų aplinkosauginių reikalavimų.

Informuoja urėdiją

Biosferos poligone saugomų rūšių būklės stebėjimus pagal Valstybinę aplinkos monitoringo programą organizuoja, renka duomenis apie lizdavietes, gautus duomenis analizuoja ir ataskaitas Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai prie Aplinkos ministerijos teikia Krekenavos regioninio parko direkcija, informavusi VĮ Kėdainių miškų urėdiją.

Nustatoma veisimosi vieta

Mažojo erelio rėksnio apsaugos tikslais biosferos poligone, be miško kirtimų apribojimų, aplink kiekvieną mažojo erelio rėksnio lizdavietę nustatoma 150 metrų spindulio veisimosi vieta, veisimosi vietos apsaugos zonoje visi miško kirtimai ir medienos ištraukimas draudžiami nuo balandžio 1 iki rugsėjo 1 dienos. Taip pat nustatomi ir kiti apribojimai.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video