Santuokų karalius Kėdainiuose – rugpjūtis

 Santuokų karalius Kėdainiuose – rugpjūtis

Sakoma, kad vasara – atostogų ir vestuvių metas. Tiesa, šie metai kiek kitokie. Pasaulį apėmusi koronaviruso pandemija pakoregavo ne tik atostogų, bet ir jaunavedžių planus. Vis tik Registrų centro administruojamos Metrikacijos paslaugų informacine sistemos (MEPIS) duomenimis, net ir šiais metais rugpjūtis šalyje išlieka populiariausiu santuokų mėnesiu. Populiariausios santuokų datos šiemet turėtų būti du rugpjūčio šeštadieniai – rugpjūčio 8 ir 22 dienos. Šiomis dienomis žiedus ketina sumainyti po daugiau kaip 150 porų. Nedaug nuo šių datų atsilieka ir paskutinysis liepos šeštadienis (liepos 25 diena). Tuo metu, pasak Kėdainių rajono civilinio metrikacijos ir archyvo skyriaus (CMAS) vedėjos Gaivos Petrauskienės, rajone pastaruosiu kelerius metus populiariausi vestuvių mėnesiai yra du – liepa ir rugpjūtis.

Galutinės statistikos dar nėra

„Prašymai vis dar pateikinėjami ir sunku kol kas kalbėti apie tikslius skaičius. Ką pasakysiu dabar, liepos mėnesį viskas gali atrodyti kitaip, – apie negalutinius statistinius duomenis kalbėjo skyriaus vedėja. – Dabar, kai viskas atlaisvėjo, kas dieną žmonės vis drąsiau ir drąsiau ateina, parašo prašymą ar pateikia jį internetiniu būdu.“

Pasak G. Petrauskienės, šių metų birželio 3-iosios duomenimis, liepa ir rugpjūtis yra patys populiariausi santuokų mėnesiai 2020 metais. 

„Tie patys mėnesiai tarp populiariausių išlieka kasmet. Tarkim, 2019 metų rugpjūtį turėjome 51 santuoką. Visi besituokusieji buvo vietiniai, tai reiškia ne užsienyje sudarę santuokas ir pas mus tik užregistravę, o tuokėsi Lietuvoje. Tų pačių metų liepą turėjome 49 santuokas. Tačiau penkios iš jų sudarytos užsienyje“, – aiškino pašnekovė.

2018 metais populiariausias tuoktuvių mėnuo taip pat buvo rugpjūtis – 58 santuokos, liepą – 46. Tuo metu 2017–aisiais, kaip rodo statistika, daugiau norinčių įtvirtinti santykius buvo vidurvasarį – liepos mėnesį – 59 poros, o rugpjūtį jų buvo penkiomis mažiau – 54.

„Galima pasakyti, kad Kėdainiuose vyrauja tendencija, jog populiariausi mėnesiai santuokoms – liepa ir rugpjūtis“, – apibendrino G. Petrauskienė.

Metai palankūs gražių datų mėgėjams

Kalbant apie neeilinius, 2020 metus, anot CMAS vedėjos, kol kas paduotų prašymų santuokai registruoti yra dvidešimt. 

Pasak Kėdainių civilinės metrikacijos ir archyvo skyriaus vedėjos Gaivos Petrauskienės, kol kas duomenys apie numatytas santuokas dar nėra galutiniai, nes būsimi jaunavedžiai vis dar pateikinėja prašymus. Algimanto Barzdžiaus / „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.„Tačiau šitas skaičius gali keistis kiekvieną dieną. Iš tų dvidešimties trys santuokos yra išvažiuojamosios. Rugpjūčio 5 dieną – sodyboje „Pas bitininką“, rugpjūčio 6-ąją – Varnupės sodyboje, o rugpjūčio 8 dieną turėtume vykti į Tautvydų dvarą, – detalizavo pašnekovė. – Šiai dienai liepos mėnesis vestuvių skaičiumi pirmauja – tuo metu tuoktis ketina 23 poros.“

Registrų centro pateikiami duomenys rodo, kad šie metai palankūs skaičių mėgėjams. Tai galbūt yra viena iš priežasčių, dėl ko gausaus jaunavedžių skaičiaus šalies metrikacijos skyriai turėtų sulaukti ir birželio 20-ąją. Vis tik Kėdainiuose tokios tendencijos įžvelgti negalima.

„Birželio 20 dieną turime tik dvi santuokas, o birželio 13-ąją – keturias. Mūsų žmonės nesivaiko skaičių magijos, – juokėsi G. Petrauskienė. – Prisimenu, kad vasario 20-ąją taip pat turėjome labai nedaug tuoktuvių. Kažkada buvo gražių datų vaikymasis, o dabar pastebiu, kad žmonės į tai reaguoja labai ramiai ir bumo tomis dienomis nėra.“

Kaip skelbia MEPIS, ypatingiems skaičių deriniams itin patrauklus buvo šių metų vasaris. 

„Pavyzdžiui, vasario 20-ąją žiedus sumainė net 181 jaunavedžių poros, dar 162 santuokos registruotos vasario 22-ąją. Populiari data buvo ir šv. Valentino diena – šiemet vasario 14-ąją santuokos įžadais apsikeitė 111 porų“, – rašoma pranešime.

G. Petrauskienė pažymi, jog, jeigu žiūrėtume į rugpjūčio 8–ąją, tai kol kas pateikti prašymai penkioms santuokoms, o dvidešimt antrai dienai – tik 2 santuokoms.

„Nemažai tuoktuvių turime liepos 4–ąją ir 25 – ąją – po šešias. Tačiau, kaip ir minėjau, tai tik preliminarūs skaičiai. Galėsime pabendrauti kokį rugsėjo mėnesį ir tada pažiūrėsime, kaip pasikeitė situacija“, – patarė CMAS vedėja.

Kituose rajonuose situacija prastesnė

Kadangi pasaulyje ir Lietuvoje susiklostė neeilinė ir neįprasta situacija, kai kurios poros savo didžiąsias šventes jau kelia ir į kitus metus.

„Kitiems metams jau turime prašymus gegužės ir rugpjūčio mėnesiams. Tiesa, kitiems metams kol kas turime dar nedaug prašymų“, – sakė pašnekovė. 

[quote author=“Gaiva Petrauskienė“]Mūsų žmonės nesivaiko skaičių magijos. Prisimenu, kad vasario 20-ąją taip pat turėjome labai nedaug tuoktuvių. Kažkada buvo gražių datų vaikymasis, o dabar pastebiu, kad žmonės į tai reaguoja labai ramiai ir bumo tomis dienomis nėra.[/quote]

Ji taip pat pabrėžė, kad situacija su santuokomis rajone nėra bloga.

„Labai stipriai santuokų pas mus nesumažėjo, bet įtakos pasaulyje vyraujanti situacija tikrai turėjo. Šiai dienai turime 43 santuokas, pernai per tą patį laikotarpį turėjome 62. Pavyzdžiui, praėjusiais metais gegužės mėnesį susituokė 24 poros, o šiais metais tik 10. Taigi pernai buvo daugiau nei dvigubai. Apskritai situacija pas mus nebloga, nes, kalbant su kitų rajonų atstovais, paaiškėja, jog ten yra dar prasčiau“, – pasakojo G. Petrauskienė. 

MEPIS pranešime rašoma, jog praėjusiais metais prieš artėjančią vasarą pagal vestuvių rezervacijas populiariausi buvo du paskutinieji liepos savaitgaliai, o metų pabaigoje tapo aišku, kad absoliučiai populiariausia vestuvių data 2019 metais buvo rugpjūčio 17-oji, kai žiedus sumainė iš viso 472 poros. Jaunavedžiams patrauklūs buvo ir kiti du rugpjūčio savaitgaliai – rugpjūčio 24-ąją Lietuvoje susituokė 456 poros, o rugpjūčio 10 dieną – 448.

Tad šiais metais išankstinės vestuvių datų rezervacijos byloja, kad vestuvių mados bent jau šia prasme šiemet nesikeis – rugpjūtis ir vėl bus populiariausias vestuvių mėnuo.

MEPIS sistemoje, į kuria patenka duomenys iš visų šalies metrikacijos skyrių, praėjusiais metais užregistruota apie 21 tūkst. santuokų.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video