Rugsėjį pirmuosius mokinius pasitiks privati mokykla

 Rugsėjį pirmuosius mokinius pasitiks privati mokykla

Kėdainiuose veiklą pradeda privati mokykla „Pažinimo taku“. Rugsėjo mėnesį jos duris pravers pirmieji mišrios pirmos ir antrosios klasės mokiniai.

„Tai bus drąsi klasė“, – teigia viena iš mokyklos įkūrėju Julija Liaudanskaitė. „Drąsi mokytoja, drąsūs mokiniai ir jų tėveliai. Didžiuojamės savimi, kad mums pavyko ir didžiuojamės tais, kurie mumis patikėjo.“ Ji tvirtina, kad mokyklą įkurti nėra labai sudėtinga, svarbiausia, kad nebūtumei vienas šiame kelyje.

Apie naują tėvų iniciatyvos dėka gimusią mokyklą Kėdainių mieste, priežastis, paskatinusios jos atsiradimą, kitokio ugdymo galimybes bei viltis kalbamės su mokyklos įkūrėjomis: Julija LIAUDANSKAITE ir Sandra KAVALIAUSKIENE.

– Kaip kilo mintis steigti privačią mokyklą?

Julija: Mintis įkurti mokyklėlę tikrai nebuvo spontaniška. Abi turime pedagoginį išsilavinimą ir daug metų dirbome tradicinėje švietimo sistemoje. Mokyklos steigėja ir direktorė Sandra yra anglų kalbos mokytoja. Ji yra įgijusi edukologijos magistro kvalifikacinį laipsnį ir turi 12 metų pedagoginio darbo patirtį. Aš pati esu istorijos vyr. mokytoja, mano pedagoginio darbo patirtis – 10 metų. Šiuo metu mano pagrindinė veikla – natūralaus muilo gamyba.

Mes svajojome, kad mūsų vaikai mokytųsi kitoje aplinkoje ir nebūtų paženklinti dar išlikusio sovietinio šleifo. Negalime pakeisti įstatymų, todėl mūsų vaikams aplinką ir erdvę augti kitaip susikūrėme pačios. Norime paskubėti labai padėkoti mūsų rėmėjams, palaikytojams ir žinoma, šauniesiems tėveliams. Be jų pagalbos mūsų svajonė nebūtų tapusi realybe. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kėdainių skyriui, UAB ,,Heradas“, UAB „Josvainių gėlės“ ir Linai Marmaitei UAB „Linėja transport“, UAB „Daumantai LT“, Vaidos Argustės ūkiui „Kaip Skanu“, grafikos dizainerei Inesai Gervei, UAB „Iškabų Cechui“, Kėdainių rajono savivaldybei, Kėdainių miesto seniūnijai.

[quote author=“ J. Liaudanskaitė“]Suprantu, kad tai, ką mes norime padaryti, rūpi ne tik siauram tėvelių ratui.[/quote]

Mokyklos pavadinimas atspindi pagrindines mūsų mintis ir idėjas – žmogaus augimas prasideda nuo pažinimo. Vaikams labai svarbu pažinti, prisiliesti, patirti, atrasti. Ir pažinimo takas yra labai ilgas. Jis veda į priekį, augina, motyvuoja ir taip suteikia galimybę atrasti save. Taip ir kilo pavadinimo idėja: „Pažinimo taku“.

– Kokie mokyklos veiklos principai? Kokie esminiai skirtumai tarp Jūsų kuriamos mokyklos ir jau veikiančių Kėdainiuose?

Sandra: Akcentuosime pažinimo procesą – kiekvieno mokinio asmeninių savybių ir gebėjimų pažinimą bei įvairiapusišką jų ugdymą. Mokymo procese vyraus kūrybiškumas, metodų įvairumas, asmeninis priėjimas prie mokinio. Mums ypatingai svarbūs du aspektai: mokymo kokybė ir vaiko savijauta mokykloje. Pagrindinis mūsų mokyklos tikslas – ugdyti atvirą, žingeidų, pasitikintį mokinį, gebantį kritiškai mąstyti ir džiaugtis savo veikla.

Remsimės skandinaviško mokymo principais. Vaikus mokysime atsižvelgdami į asmeninius jo gebėjimus. Ugdysime kritinį mąstymą, emocinį intelektą. Mokytoja turės galimybę mokyti kūrybiškai, individuliai, pagal esamą situaciją. Bus galima klasėje atlikti namų darbų ruošą ar papildomai pasimokyti su mokytoja, jei tik tam bus poreikis.

Šalia mokyklos yra daug žalios teritorijos. Stengsimės ją išnaudoti. Ar gali vykti matematikos pamoka lauke? Mes sakome taip!

Mokymo procese svarbu kūrybiškumas ir laisvė, tačiau disciplina taip pat. Laisvė be atsakomybės niekur neveda.

[quote author=“S. Kavaliauskienė“]Remsimės skandinaviško mokymo principais. Vaikus mokysime atsižvelgdami į asmeninius jo gebėjimus. Ugdysime kritinį mąstymą, emocinį intelektą.[/quote]

Julija: Manome, kad šių dienų švietimo sistemoje labai sunku ir valstybinėms mokykloms, ir mokytojams. Klasės perpildytos, trūksta specialistų, ypatingai vaikučiams su specialiaisiais poreikiais. Mokytojas ir fiziškai, ir emociškai pavargęs žmogus, užkrautas daugybe reikalų. Tad kiek jo lieka mokiniui? Sunku kalbėti šia tema.

Numatome, kad mūsų klasėse mokysis iki 12 mokinių.

– Ar sunku įsteigti mokyklą vaikams?

Julija: Jeigu nesi vienas šiame kelyje, tuomet tikrai nesunku. Mes esame komanda, kruopščiai pasidalinusi darbais. Įžvelgiame savo stipriąsias puses ir priskiriame sau atitinkamas veiklas. Taip pat svarbus vietinės valdžios bei privačių rėmėjų požiūris į daromus darbus. Kai yra stiprus jų palaikymas, užplūsta galinga motyvacijos banga.

Suprantu, kad tai, ką mes norime padaryti, rūpi ne tik siauram tėvelių ratui.

– Kas mokys vaikučius?

Julija: Vaikus mokys pradinių klasių mokytoja metodininkė Vaida Bilevičienė. Labai šiltas, nuoširdus žmogus, savo srities profesionalė. Vaida turi įgytus bakalauro pradinių klasių mokytojo ir edukologijos magistro kvalifikacinius laipsnius. Atvira naujovėms ir tobulėjimui pedagogė turi anglų kalbos mokytojo profesinę kvalifikaciją bei studijuoja ispanų kalbą. Dar studijuodama Vytauto Didžiojo universitete buvo priimta dirbti į prestižinę Kauno mokyklą. Inovatyvios mokytojos iniciatyvos, įdiegtos naujovės neliko nepastebėtos mokyklos administracijos, kolegų. Jai buvo suteiktos pradinių klasių vyresniojo mokytojo ir metodininkės kvalifikacijos. Mes didžiuojamės ir džiaugiamės, kad Vaida Bilevičienė sutiko tapti mūsų kolektyvo dalimi.

– Kaip ilgai vaikai galės mokytis „Pažinimo take“?

Sandra: Rugsėjo mėnesį startuojame tik su pradine mokykla, tačiau ateityje planuojame augti ir plėstis.

[quote author=“S. Kavaliauskienė“]Vaikučiai daug laiko praleis lauke. Skirsime dėmesio taisyklingai laikysenai, kuri bus lavinama atliekant jogos mankšteles.[/quote]

– Daugeliui tėvų aktualus vaikų mitybos klausimas. Kaip bus organizuojamas vaikų maitinimas?

Sandra: Kadangi tame pačiame pastate veikia maitinimo įstaiga, yra galimybė gauti maitinimą, orientuotą į sveikatai palankų. Tėveliai galės sudaryti sutartį su šia įstaiga ir užsisakyti norimą maitinimą. Taip pat norime, kad vaikai turėtų sveikų užkandžių dėžutę ir buteliuką vandens, kurių dėka formuosime sveikos mitybos įgūdžius. Dažnai atsitinka taip, kad mokyklinukai pripranta, kad užkandis yra bulvių traškučiai, šokoladas, kitoks sveikatai nepalankus maistas. Norime mokyti teigiamų mitybos įpročių. Tėveliams bus sudaryta galimybė išklausyti mitybos specialistės patarimų.

– Ar numatėte veiklas po pamokų, kokias pasiūlysite įdomias, papildomas veiklas jauniesiems ugdytiniams?

Sandra: Didelį dėmesį skirsime meniniam ugdymui, bendradarbiausime su vietos meno mokyklomis. Vaikučiai daug laiko praleis lauke. Skirsime dėmesio taisyklingai laikysenai, kuri bus lavinama atliekant jogos mankšteles.

Julija: Turėsime natūralaus muilo gamybos būrelį, palaikysime saugią, jaukią, į ekologiją orientuotą aplinką. Mūsų mokyklėlėje bus sustiprinta anglų kalba, vaikučiai įgys ispanų kalbos pradmenis. Istorijos būrelyje ugdysime pilietiškumą, pažinsime savo krašto istoriją. Nepamiršime ir tėvelių – jau planuojami seminarai, bendros veiklos su vaikučiais. Juk šeima – pati didžiausia vertybė.

Mokykla veiks Skongalio g., buvusio darželio patalpose. Mėnesio kaina moksleiviui – 200 Eur (be maitinimo).

1 Komentaras

  • mūsų vaikas irgi eina į privačią mokyklą. galėčiau pasakyti, kad ši privati mokykla Kaunas mums geriausia kas atsitikę. dar nesu mačiusi tokio personalo atsidavimo vaikams

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video