Žaliavalgiški patiekalai – ne skriauda, o meilė sau

 Žaliavalgiški patiekalai – ne skriauda, o meilė sau

Rajono kalbininkė Rūta ŠVEDIENĖ anksčiau, kaip ir visos tradicinės šeimininkės, dažnai kepdavo kepsniukus ir bandeles. Šiandien moters virtuvė gerokai pasikeitusi: įprastą maistą vis dažniau išstumia sveiki, gardūs bei gražūs žaliavalgiški patiekalai. Gaminti ir valgyti Rūtai turbūt dar niekad nebuvo taip malonu ir įdomu.

„Tik nemanykite, kad žaliavalgiai ar vegetarai vien salotų lapais bei tarkuotomis morkomis gyvi – ne. Čia tokia patiekalų ir receptų įvairovė!“ – patikina Rūta ir kviečia prie spalvotais augaliniais skanėstais nukrauto stalo.

Ne – kraštutinumams

Rūtos tiesiai šviesiai paklaususi, ar ji visu skrandžiu žaliavalgė, sulaukiu ir tiesaus atsakymo: „Nesimėtau į kraštutinumus. Mėgstu pasakymą „aukso vidurys“. Nesu nei žaliavalgė, nei vegetarė, bet augalinė mityba, manau, yra pats natūraliausias ir mūsų prigimčiai sveikiausias mitybos būdas.“

Vasarą pašnekovė ne tik išbandė pluoštus žaliavalgiškų receptų, bet ir pati ėmė juos kurti. „Neįmanoma nekurti, kai įsijauti ir nori valgyti sveikai, skaniai bei gražiai. Tik reikia tuo gyventi, įsijausti, kaip aš sakau – imti žaisti aktyviai tuos žaidimus.“

Kitoks maistas – kitoks gyvenimas

„Kai maitinausi pavasarį, vasarą, rudenį beveik 70 proc. augaliniu žaliu maistu, buvau aktyvesnė, smagesnė, – džiugiais pasikeitimais dalijasi Rūta. – Žiemą atsirado daugiau visiems įprasto maisto. Pajutau, kad imu „kerpėti“, nėra tiek gero įkvėpimo, polėkio. Gyvo maisto energijos kokybė kitokia, jis kelia aukštyn, tarsi išsilaisvini.“

Rūtos manymu, svarbiausia valgyti kuo įvairiau, kuo daugiau augalinio maisto, o būti vegetaru ar žaliavalgiu šimtu procentų tikrai nebūtina.

Neskanu? Melas!

Vieni nė neragavę rėkia, kad žaliavalgiškas ar vegetariškas maistas neskanus, o kitiems misti vien augaliniu maistu atrodo tikra kankynė. Rūtos patirtis visai kitokia: „Man asmeniškai toks maistas labai skanus, pats skaniausias. Aš jį gaminu su meile. Jaučiu malonumą valgydama vaisius, uogas, daržoves. Žmonės skirtingai supranta meilę sau. Vieni sako, kad savęs neskriaus ir valgys viską iš eilės, svarbu nori ir gali, o kiti galvos, kad meilė sau tai duoti kūnui ir sielai ne bet kokio maisto, ne bet ką daryti ir galvoti, ne su bet kuo bendrauti.“

Viešėdama Vilniuje ar Kaune pašnekovė mielai užsuka į vegetariško, žaliavalgiško maisto kavines. „Jose beveik vien jaunimas. Tie žmonės man atrodo kažkokie kitokie, veidai jų šviesesni, giedresni. Net pavydu“, – šypteli Rūta.

Maisto šventybė

Rūta atskleidžia su didžiausiu malonumu maistą perkanti, ruošianti, auginanti darže.

„Didžiausia nuodėmė jį išmest, bijau tokio dalyko. Baba išmokė viską lėkštėje suvalgyti, neišvirti per daug. Jei liko, tai galima tik šuniukui, kačiukui ar vištai atiduoti“, – pamokymus prisimena ji.

„Maisto gaminimas pirmiausia yra meilės bei rūpesčio savimi ir šeima išraiška, graži ir prasminga pareiga. Būtų gerai, kad savo gyvenime mes su maistu elgtumėmės pagarbiai, su meile jį ruoštumėme, mielai juo dalytumėmės, ne ėstume, o ragautume, ir ragautume jį tik švarų, maistingą, gyvą, pilną vitaminų ir mineralinių medžiagų, geros dvasinės energijos. Aišku, visada būti nuosekliai ir tobulai nepavyksta, bet, kaip sakau – kol esi gyvas, stengtis reikia“, – įkvepia Rūta.

Tortas – visad šaldytuve
Pašnekovė išduoda anksčiau bandeles, duoną, kitus miltinius skanėstus kepdavusi ypač dažnai, dabar – gerokai rečiau. „Kaip sako, su kuo sutapsi, tuo ir pats tapsi, – juokiasi Rūta, – pajutau, kad ir aš ėmiau augti lyg ant mielių. Tad dabar baltų miltų gaminiais mėgaujuosi tik per šventes. Na, nebent kartais labai labai užsinoriu kažko saldaus.“

Rūta neslepia esanti smaližė. Jos šeimos šaldytuve visada pūpso tortas. Taip, šis – žaliavalgiškas. „Tortą gaminu iš dribsnių, riešutų, uogų, kokosų aliejaus, džiovintų vaisių, medaus. Labai gardus ir sveikas. Be to, nieko nereikia kepti, virti, kaitinti“, – vilioja ji.

Įdaryti pomidorai

Reikės:

pomidorų,

morkų,

mėlynųjų svogūnų,

sūdytų alyvuogių,

krapų,

pipirų,

aliejaus (geriausia sėmenų).

Morkas ir mėlynuosius svogūnus susmulkiname S formos peiliuką turinčiu smulkintuvu arba sutarkuojame. Įdedame kelias sūdytas alyvuoges, krapų, pipirų, įpilame šiek tiek aliejaus (labai tinka sėmenų). Viską sudedame į išskobtus pomidorus.

Pomidorų viduriukų neišmeskite. Pasigaminkite pomidorų sriubos: kartu su agurku, paprika, česnaku sumeskite į maišytuvą, lėtai sumalkite, įberkite druskos, žolelių, šliukštelėkite aliejaus.

Įdaryti agurkai

Reikės:

graikinių riešutų,

džiovintų slyvų,

česnako,

druskos,

pipirų,

žolelių.

Graikinius riešutus gerai nuplaukite ir pamirkykite bent porą valandų. (Visi riešutai turi būti mirkomi! Geriausia – per naktį.) Riešutus susmulkiname S formos peiliuką turinčiu smulkintuvu, tada įmetame kelias džiovintas slyvas, česnako, dar pasmulkiname, o paskui jau gardiname druska, pipirais, žolelėmis.

Skaniausias kokteilis

Reikės:

vyšnių,

šiek tiek burokėlio,

pusė banano,

vandens.

Darant uogų, vaisių kokteilius, pirma reikia smulkintuvu gerai juos susmulkinti su trupučiu vandens, paskui jau pilti daugiau vandens – kokio tirštumo kokteilio norisi. Šis kokteilis skanus tirštas, su ant viršaus užpilta anakardžių grietinėle, kuri daroma riešutus susmulkinus su vandeniu ir medumi.

Tortas

Reikės:

stiklinės riešutų (migdolų, graikinių, lazdynų),

stiklinės džiovintų ir porą valandų mirkytų datulių, slyvų ar razinų ar jų mišinio,

poros šaukštų kakavos,

kelių šaukštų kokosų aliejaus ar kakavos sviesto ar jų mišinio (atitirpinto),

trupučio druskos.

Viską (atskirai riešutus ir vaisius) smulkiname S formos peiliuką turinčiu smulkintuvu. Masę dedame torto forma, rankomis gerai suspaudžiame.

Užpilui reikės:

2 stiklinių anakardžių riešutų,

2–3 stiklinių mėlynių,

kelių šaukštų medaus,

stiklinės kokosų aliejaus.

Pamirkytus anakardžių riešutus sumalame su mėlynėmis, įkrečiame kelis šaukštus medaus, įpilame kokosų aliejaus. Galima įspausti citrinos sulčių.

„Su riebalais atsargiai – įpilsi per daug, jausis riebumas, įpilsi per mažai, užpilas nesukietės, bus tik košė, – perspėja Rūta. – Kadangi viską darau iš akies, sunku ir nupasakoti. Tas užpilas gali būti ir kokosų su apelsinais, ir aviečių su bananais, ir pan. Čia prasideda kūryba.“

Tortą laikykite šaldytuve.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video