Pyragų meistrė moka ir varškę sutraukti

 Pyragų meistrė moka ir varškę sutraukti

Šįkart virtuvės magų puslapyje – ypatinga viešnia. Tai mūsų skaitytoja 25-erių mama Brigita PEČIULIENĖ. Gryna kaunietė, vyro sunkiai priviliota į Kalnaberžės kaimą, kur šeima pasistatė šviežutėlį namą, ne tik kepa numylėtuosius pyragus, bet ir giminę stebina gardžiai privakuotomis daržovėmis, uogienėmis. Negalvokit, čia anaiptol ne Brigitos kulinarijos sugebėjimų viršūnė. Jauna moteris ir varškę susitraukia pati! Manykim, ką norim, bet net ir kaime šiais laikais tai reta.

Aistra – pyragai

Brigita atskleidžia virtuvėje besisukanti, kiek tik save pamena. Jos mama maistą gamindavo labiau iš pareigos – kad šeima nealktų, tad moteris spėja, jog aistra kulinarijai atitekėjo genais iš močiučių.

„Tada labiausiai mėgdavau gaminti saldumynus. Nuolat šeimą lepindavau įvairiais pyragais, dabar – ir sutuoktinį su sūneliu. Vyras itin gardžiuojasi varškės pyragu, kurio receptu pasidalysiu su skaitytojais“, – šypsosi Brigita.

Moteris sako, kad ir didžioji dalis jos laisvalaikio sukasi apie maistą, tiksliau – apie dar neragautų patiekalų receptų paieškas – ypač pyragų. Šiuos jauna mama renkasi pagal sezoniškumą: vasarą, rudenį – obuolių, žiemą – varškės ar su uogienės įdarais.

„Esu smaližė. Žinoma, mėsos patiekalus irgi ruošiu, bet jei galėčiau rinktis, kepčiau ir kepčiau saldumynus“, – juokiasi pašnekovė.

Sulaukę trina rankomis

Desertų gamybą Brigitai patikėjusi visa giminė. Per šventes pasirūpinti saldžiuoju stalu – visad jos pareiga. Moteris išduoda niekad į svečius nevežusi pirkto saldėsio.

Brigita užaugo didelėje šeimoje – penkių vaikų. Visi jie jaunesni, tad kai pašnekovė nuvyksta aplankyti brolių ir seserų, šie trina rankomis: žino, netrukus ragaus dangiškų skanėstų. Tad, atvykusi svečiuotis, Brigita žingsniuoja tiesiai prie orkaitės, o jaunėliai mielai pasisiūlo prižiūrėti dar nė dvejų metukų neturintį sesers mažylį.

Sriuba būtina

Pašnekovės šeima mėgsta tradicinius lietuviškus patiekalus. Atsiradus sūneliui, Pečiuliai stengiasi, kad racione būtų kuo natūralesni maisto produktai.

„Auginame daržoves, turime vištų. Norisi, kad mažylis valgytų tikrą, taigi ir sveiką maistą“, – sako sutuoktiniai.

Pečiulių šeimai pietūs ne pietūs, jei ant stalo negaruoja sriuba. „Sūnus labai mėgsta sriubas, tad jas valgome kasdien. Stengiuosi išvirti vis kitokią. Paskui valgome mėsos ar varškės patiekalą“, – pasakoja šeimininkė.

Firminės vyro bulvės

Brigita didžiuojasi, kad vyras taip pat padeda virtuvėje. Jis ne tik kibirą bulvių gali priskusti, bet ir rimčiau pašeimininkauti. Pavyzdžiui, žmoną palepinti gardžiomis keptomis bulvėmis.

Neprilygstamą šeimininkę į žmonas gavęs vyras tvirtai tiki: „Jei nori skaniai pavalgyti, duok žmonai gerą virtuvę su visais reikiamais rakandais.“ Taip, taip! Bet naujajame šeimos name virtuvė ne iš didžiausių, tad pašnekovės vyras svarsto, ar tik neprisireiks ateityje virtuvės didinti, nors joje šeimininkaujanti Brigita ir smulkutė.

Po improvizacijų – ir vištoms

Jauna, bet patyrusi virtuvės šefė nesigina – nepavykusių kepinių tikrai pasitaiko. Ypač kai bando naują receptą. Tada subliuškusio pyrago tešla smaguriauja vištos.

Brigita virtuvėje mėgsta improvizuoti ir patobulinti receptus. Tiesa, pirmąsyk griežtai laikosi patiekalo receptūros. Jei gaminys pavyksta – kitąsyk nebijo paskaninti pagal savo išmonę.

Svajonė – šimtalapis

Brigita, kaip ir daugelis šeimininkių, svajoja išmokti gaminti šimtalapį. Šis skanėstas galėtų tapti bene šeimininkės meistriškumo išbandymu: pagaminti nori visos, bet ne kiekvienai išeina.

Pašnekovė jau bandė varškės šimtalapį. Deja, nelabai pavyko. O šiandien, savo gimtadienio proga, Brigita žadėjo gaminti tradicinį šimtalapį – su aguonomis ir razinomis. Taigi su gimtadieniu, miela Brigita! Tikimės, kad Tavo šeima ir svečiai skanauja puikiai pavykusį šimtalapį.

O Jus, gerbiami skaitytojai, kviečiame pažiūrinėti du Brigitos receptus: ragaišio ir varškės pyrago, kurį taip mėgsta pašnekovės vyras.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Skip to content