Maisto ruošimas – viso gyvenimo pomėgis

 Maisto ruošimas – viso gyvenimo pomėgis

Tiskūnietė Laima Loginovienė savo virtuvės neįsivaizduoja be tradicinių naminės gamybos patiekalų, o paklausta, ar virtuvėje atranda vietos pusfabrikačiams, pašnekovė iškart atšauna, kad tik kritiniais ir labai retais atvejais.

Galybė patiekalų

Ponia Laima, virtuvėje besisukanti visą savo gyvenimą, nenustojo vardinti skanėstų ir patiekalų pavadinimų bei jų receptų… Net seilė tįsta besiklausant, skamba geriau nei bet kokiame restorane.

Paprašyta įvardyti savo firminį patiekalą, Laima suklūsta. Vartant pašnekovės sąsiuvinėlį galima suskaičiuoti galybę receptų… Toks didelis pasirinkimas, tiek daug skanių patiekalų, net sunku išsirinkti.

„Visa mūsų šeima pripratusi prie tradicinio lietuviško maisto. Kaskart stengiuosi gaminti vis kitokį patiekalą, kad nenusibostų“, – tikina L. Loginovienė.

Tačiau paklausta, ar visada ant stalo garuoja tik lietuviškas maistas, Laima sako retkarčiais palepinanti šeimą namine pica ar savos gamybos kebabais.

Gamina su malonumu

Laimos šeima vertina moters nepaliaujamą norą suktis virtuvėje.

„Nors gaminu daug, tačiau nuovargio nejaučiu. Grįžusi po darbo visada randu laiko ir noro leisti laiką prie puodų“, – šypsosi pašnekovė ir pasidžiaugia, kad suktis virtuvėje jai padeda sūnus.

Saldėsius mėgstantis Nedas, po truputį sekantis mamos pėdomis, jau išmoko gaminti minkštus ir tiesiog burnoje tirpstančius keksiukus.

Pirmumą teikia patikimiems receptams

Saugiausiai pašnekovė jaučiasi gamindama pagal tuos receptus, kuriuos jau yra ne kartą išbandžiusi.

„Virtuvėje eksperimentuoju atsargiai. Stengiuosi gaminti pagal jau žinomus, išbandytus receptus. Internete receptų ieškau gana retai ir pati savų kurti ar tobulinti nebandau“, – sako Laima.

Mėgsta tikslumą ir kruopštumą

Gaminti mėgstančios moters patirtis – kelios dešimtys metų. Reta kuri po šitiek laiko, praleisto gaminant, su džiaugsmu suktųsi virtuvėje, kruopščiai sverdama ir atrinkdama gaminiui reikalingus produktus.

„Niekada nebandau įsiminti receptų. Nors gaminu jau nebe pirmi metai, tačiau iš akies niekada nededu, mėgstu viską kruopščiai pasverti ir į patiekalą dėti tiksliai tiek, kiek to reikalauja receptas“, – pasakoja L. Loginovienė.

Gamina iš savo produktų

Savo darže užauginti vaisiai, uogos ir išpuoselėtos daržovės – dar vienas tiskūnietės Laimos nuopelnas. Patiekalų gamybai pašnekovė renkasi tik namuose užaugintus produktus.

Kaip ir sukauptų receptų skaičiumi, taip ir daržovių derliumi šiemet Laima nesiskundžia.

„Daug ką užsiauginu pati savo darže. Anksčiau augindavome kiaules, dabar turime avienos. Parduotuvėje nusipirkti tenka tik miltų, cukraus, druskos ir to, ko nerasime darže ar tvarte…

Gamindama iš naminių produktų žinau ir galiu užtikrinti, kad patiekalas, pasiekęs mūsų skrandžius, bus tikrai šviežias“, – juokiasi Laima ir priduria, kad visų užaugintų daržovių suvalgyti tiesiog nepavyksta, todėl iš itin gausaus derliaus pasiruošia patiekalų ir žiemai.

Net ir šaltais žiemos vakarais naminių daržovių kvapas pripildo pašnekovės virtuvę. Šalia skanių mėsos patiekalų – gardžios konservuotos daržovės, alsuojančios vasaros aromatais.

Laima mielai dalijasi virtuvės istorijomis, sukaupta patirtimi, gardžiausiais receptais ir su mūsų skaitytojais.

Pyragas „Mūsų kaimo boba“

Reikia:

250 g margarino

1,5 stiklinės cukraus

4 kiaušinių

žiupsnelio druskos

2 stiklinių miltų

2 šaukštelių kepimo miltelių

šaukštelio (nubrauktą) vanilinio cukraus

cukraus pudros ir citrinos sirupui

Gaminimas:

Kambario temperatūroje palaikytą margariną ištriname su cukrumi. Įmušame kiaušinius po vieną ir po kiekvieno pamaišome tešlą. Suberti persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.

Skardos (reikalinga speciali didelė apvali kepimo skarda su skyle viduje) kraštus patepame margarinu ar sviestu ir maltais džiūvėsėliais.

Tešlą sudedame į kepimo formą ir kepame 170 laipsnių temperatūroje 30–40 minučių, kol gražiai paruduos, vis patikrindami mediniu pagaliuku, ar tešla iškepusi.A. Barzdžiaus nuotr.

Kai pyragas iškepa, jame su pagaliuku padarome skylutes (ties kiekvienu kepimo skardos grioveliu – maždaug 8) ir ten supilti tirštoką cukraus pudros ir citrinos sirupą.

Pyragą geriausia skanauti kitą dieną.

Moliūgų mišrainė su cukinijomis

2,5 kg cukinijos

2,5 kg moliūgų

0,5 kg paprikos

1 stiklinė aliejaus

1 stiklinė acto

1 stiklinė cukraus

2 šaukštelių druskos

0,5 litro kečupo

Gaminimas:

Daržoves supjaustyti kubeliais. Užpylus cukrumi ir druska truputį palaikyti kambario temperatūroje. Tada pilti aliejų, kečupą ir viską virti apie 25 minutes. Supilti actą ir pavirti dar 5 minutes.Asociatyvi nuotr.

Kibinai (20 vnt.)

Tešla:

700 g miltų

200 g sviesto arba margarino

150 g. grietinės (geriau būtų naminė)

2 kiaušiniai

Nedidelis žiupsnelis druskos ir cukraus

Įdarui:

Mėsa (apie 800 g)

Truputis vandens (į mėsą)

Prieskoniai pagal skonį

Į mėsą galima įpilti šiek tiek bulijono

Gaminimas:

Grietinę ir kiaušinius išplakti. Sviestą ar margariną sutarkuoti burokine tarka. Į masę sudėti miltus ir suminkyti tešlą. Ją atšaldyti šaldytuve.

Tešlą padalinti į 20 dalių ir išsikočioti blynus. Suformuoti kibinus į vidų dedant mėsos įdarą. Suformuotus kibinus patepti kiaušinio plakiniu.

Kepti orkaitėje 20-30 minučių kol gražiai pagels.Asociatyvi nuotr.

Tortas Admirolas

0,5 kg margarino EVE

10 virtų kiaušinių trynių

200 g grietinės

1 šaukštelis sodos

6-7 stiklinės miltų

10 šaukštų cukraus

Pertepimui:

0,5 l grietinės

400 g grietinėlės

1 stiklinė cukraus

1 šaukštas vanilinio cukraus

Pakelio standiklio

Rūgštelės pagal skonį

Pasirinktinai galima dėti persikus ar kitus vaisius, riešutus ar žėlė

Gaminimas:

Į kambario temperatūros margariną įdėti cukrų ir išsukti, įdėti sutarkuotus virtus kiaušinių trynius. Į grietinę įdėti šaukštelį sodos, išmaišyti ir sudėti į prieš tai paruoštą masę.

Viską išsukti iki purumo. Sudėti miltus ir išminkyti. Iš tešlos turėtų gautis 10 nestorų blynų. Kiekvieną kepti atskirai 180 laipsnių 5 min., kol gražiai paruduoja.

Pasiruošiame įdarą:

Grietinėlę išplakti. Grietinę išplakti su cukrumi ir sudėti plaktą grietinėlę. Sudėti vanilinį cukrų, standiklį. Gautu įdaru pertepti torto blynus ir aptepti patį tortą. Puošimui pasitelkiame savo fantaziją. Paruoštą skanėstą dedame į šaldytuvą.

Tortą skanauti geriausia kitą dieną.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Skip to content