Tikrų tikriausia gaspadinė

 Tikrų tikriausia gaspadinė

Atvykus į svetingos Nociūnų kaimo gyventojos Janinos ŽYDELIENĖS namus atėmė amą – ant mus pasitikusios šeimininkės stalo svetainėje puikavosi ir balandėliai, ir mišrainės, ir užkepėlės, ir sriubytė… – visai armijai būtų užtekę.

Tikrų tikriausios gaspadinės vardo verta Janina 2011 metais kaimo bendruomenėje tikrai ne be pagrindo buvo tituluota šeimininkių šeimininke.

Ant vaišių stalo – patiekalų gausa

Juokaudama Janina patikino, kad niekaip nesugeba paruošti tik vieno patiekalo – patiekalų gausa ant jos stalo jau įprastas ir visiems gerai pažįstamas dalykas.

[quote author=“Janina“]Niekada nebuvau iš tų užsigimusių kulinarių ar konditerių. Iš mamos namų išėjau nieko nemokėdama.[/quote]

„Niekada nebuvau iš tų užsigimusių kulinarių ar konditerių. Iš mamos namų išėjau nieko nemokėdama. Mat mano mama vadovavosi tokia taisykle, kad prie puodų turi būti tik viena gaspadinė ir su niekuo kitu nei samčiu, nei patarimais nesidalydavo, tad visko teko išmokti pačiai.

Prasidėjus bendram gyvenimui su vyru, prasidėjo ir mano kulinarinių pasiekimų atradimai. Laikui bėgant, semiantis patirties iš draugių, iš kaimynių, sekėsi vis geriau – virtuvė man tapo sava. O ilgainiui net ir pamiršome kitokio nei naminis maistas skonį – nes būtent toks dažniausiai būna mūsų namuose“, – pasakoja pašnekovė.

Ne tik tradiciniai patiekalai

Janina užsiminė, kad jos šeimoje labiausiai mėgstamas tradicinis maistas, tačiau ant stalo išvydus kuskusą, čili sriubą, alyvuoges ir pradėjus kalbėti apie bolivines balandas, kilo klausimas, ar tikrai gaspadinė nemėgsta eksperimentuoti?

„Gaminti jau ne kartą bandytus patiekalus esu įpratusi. Ruošdama maistą retai kada vadovaujuosi receptais, viskas darau „iš akies“.

 

Kadangi gyvename tik su vyru, todėl esame pratę prie mums mėgstamo maisto, tačiau dukra, žentas ir trys anūkai, gyvenantys atskirai, dažnai aplanko mus, todėl norėdama juos palepinti kartais išbandau kažką naujo ir įmantraus“, – tikina pašnekovė.

Susirenka moterų būryje

Janina sutaria su kitomis kaimo gyventojomis, jos dažnai susitinka pasisėdėti, pasišnekučiuoti ir kartu savo patiekalų padegustuoti.

„Esame septynios tikrai artimai bendraujančios bendruomenės moterys – gimtadienius švenčiame kartu, vardadienius esame pratusios paminėti. O kaip sakoma, kokios šventės be vaišių. Nenoriu girtis, bet stalas susitikus visada būna pilnas.

Po tokių susitikimų, paragavus vienos ar kitos kaimynės gamintą patiekalą, neretai gimsta galvoje naujų minčių, idėjų ir noro išbandyti“, – pasakoja šeimininkė.

Šeimininkė mėgsta, vyras – ne

Kaip ir kiekvienoje šeimoje, taip ir Janinos šeimos narių skoniai skiriasi. Su plačia šypsena veide šeimininkė pasakoja, kad net ir dviese gyvenant atsiranda interesų skirtumų, kuriuos pašnekovei kuo puikiausiai pavyksta išspręsti.

„Tikriausiai nė vienoje šeimoje nebus taip, kad kiekvienam įtiktum, reikia derintis.

Tarkim, aš mėgstu bulves, vyrui patinka bulvių košė. Jam prie širdies labiau tradiciniai balandėliai – aš mėgstu naujuosius tarkuotų kopūstų balandėlius. Alyvuogių ir kitų panašių dalykų jam galima net neduoti – nevalgys, o aš kartais mėgstu paragauti“, – atvirauja Janina ir priduria, kad išeitį randa visai nesunkiai – viena kartą gaminanti taip, kaip mėgsta vyras, kitą kartą taip, kaip patinka jai.

Maisto gaminimas nėra darbas – tai veikla, kuri atpalaiduoja ir teikia malonumą. Tad išbandykite ir pasilepinkite mėgstamiausiais nociūnietės Janinos Žydelienės patiekalų receptais.

Žuvies tortas

Reikės: sumuštinių duonos kepalo, indelio majonezo, 2 jūros lydekų, 2 maišelių smulkintos lašišos (galima keisti silke), ikrų (papuošimui), krabų lazdelių (papuošimui).

Gaminimas: sumuštinių duoną išdėlioti norimos formos skardoje ar lėkštėje, aptepti majonezu, dėti keptą žuvį ir vėl sluoksniuoti duoną, tepti majonezą ir dėti lašišą. Taip tortą sluoksniuoti toliau. Baigus visą aptepti majonezu, papuošti pabarstant ikrų. Krabų lazdeles įsmeigti tarsi žvakutes.

Čili sriuba

Reikės: 1 l sultinio (šeimininkė renkasi vištienos), 500 g maltos mėsos, 2 didelių bulvių, 2 morkų, indelis pupelių, 1 svogūno, česnako skiltelės, 1 kiaušinio, druskos ir maltų pipirų bei čili pipirų pagal skonį.

Gaminimas: išvirti sultinį. Pasiruošti maltą mėsą – į ją dėti svogūną, česnaką, kiaušinį, druskos ir pipirų. Paruoštą mėsą apkepti keptuvėje. Į sultinį sudėti pupeles, kubeliais pjaustytas bulves, morkas, pakepintą faršą ir paskaninti druska bei čili pipirais. Sriubą pavirti, kol išvirs bulvės ir morkos.

Balandėliai

Reikės: 300 g kopūsto, 500 g maltos kiaulienos, 100 g ryžių, 1 svogūno, trijų skiltelių česnako, 1 kiaušinio, druskos ir maltų pipirų pagal skonį,

Padažui reikės: 1 l sultinio (jei puodas didesnis, galima pilti ir daugiau, reikia, kad balandėliai būtų apsemti), pusės stiklinės aliejaus ar tirpinto sviesto, 3–4 šaukštų pomidorų padažo, 1 svogūno, 3 česnako skiltelių, 3–4 šaukštų grietinės.

Padažo gaminimas: susmulkinti svogūną, česnaką ir sumaišyti su kitais ingredientais.

Balandėlių gaminimas: susmulkintą kopūstą nuplikyti ir leisti ataušti. Į maltą mėsą dėti smulkiai supjaustytą svogūną, česnaką, kiaušinį, druskos ir maltų pipirų. Viską sumaišyti. Ryžius sudėti į maltą mėsą. Iš turimos masės formuoti pailgus maltinius. Apkeptus keptuvėje maltinius dėti į troškintuvą ir troškinti apie 1–1,5 valandos pagamintame padaže.

Įdaryti baklažanai

Reikės: 2–3 baklažanų, 1 svogūno, kelių česnako skiltelių, 100 g ryžių, 2 gabaliukų vištienos krūtinėlės filė, 100 g fermentinio sūrio, druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas: baklažanus perpjauti pusiau (išilgai) ir iš jų išimtą masę susmulkinti bei pakepinti keptuvėje kartu su svogūnu ir česnaku. Išskaptuotas baklažanų puseles papipirinti ir pasūdyti. Vištieną supjaustyti kubeliai, pakepinti. Ryžius išsivirti. Paruoštą baklažanų masę, vištieną ir virtus ryžius sumaišyti ir dėti į paruoštas baklažanų puseles. Įdarytus baklažanus sudėti į kepimo skardą ir orkaitėje įkaitintoje iki 180 laipsnių kepti 1–1,5 valandos. Prieš baigiant kepti ant įdarytų baklažanų viršaus užbarstyti tarkuoto sūrio. Viską pakepti tol, kol sūris išsilydys.

Bananų sriuba

Reikės: 2 bananų, 1 l vištienos sultinio, bulvės, morkos, galima įdėti konservuotų pupelių, natūralaus jogurto pagardinimui, kelis gabalėlius graikinių riešutų.

Gaminimas: į išvirtą vištienos sultinį sudėti supjaustytus bananus, smulkiai pjaustytą bulvę ir morką, pupelių. Pavirti iki kol bulvės ir morkos išvirs. Išvirusią sriubą sutrinti maišytuvu. Patiektą sriubą pagardinti šaukšteliu jogurto ir graikiniais riešutais.

Morkų mišrainė

Reikės: 3–4 morkų (gali būti ir žalios, ir virtos), 1–2 šaukštų medaus, stiklinės bolivinės balandos košės (galima keisti kuskusu), 1 svogūną, kelių česnako skiltelių, žalumynų, druskos pagal skonį, kelių šaukštų alyvuogių aliejaus.

Gaminimas: morkas išvirti (galima ir žalias rinktis, tada kepti reikės ilgiau) ir supjaustyti pusmėnuliais, dėti medų ir druskos. Paruoštas morkas dėti į kepimo skardą, užpilti aliejumi ir kepti orkaitėje įkaitintoje iki 180 laipsnių kol suminkštės. Išvirti bolivinės balandos košę (galima ir kuskuso košę) santykiu 1:2 (stiklinė bolivinės balandos košės – 2 stiklinės vandens). Iškeptas morkas dėti į salotinę, ant viršaus dėti košę, pjaustytą svogūną bei spaustą česnaką, užpilti aliejumi ir papuošti žalumynais.

Varške įdaryti obuoliai

Reikės: 10 vidutinio dydžio obuolių, 1 morkos, 500 g varškės, sauja razinų, cukraus, cinamono ir druskos pagal skonį.

Gaminimas: obuolius išskobti. Varškę pertrinti per sietelį ir įdėti razinas, cukraus, šiek tiek druskos, galima įtarkuoti morką, kas mėgsta – įdėti cinamono. Paruoštą masę dėti į paruoštus obuolius. Kepimo skardoje kepti orkaitėje įkaitintoje iki 180 laipsnių ne mažiau 30 minučių.

Kepta duona su alyvuogėmis ir kiaušiniais

Reikės: kelių duonos riekių (priklauso nuo to kokio kiekio norima), česnako keptos duonos įtrynimui ir įdarui, 2–3 virtų kiaušinių, kelių šaukštų majonezo, alyvuogių duonos papuošimui, druskos pagal skonį.

Gaminimas: duona pakepinti, įtrinti česnaku. Virtus kiaušinius susmulkinti, dėti česnako, majonezo, šiek tiek druskos. Sumaišyti. Užtepėlę tepti ant duonos. Užkandėles papuošti alyvuogėmis.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video