„Kiekvienas vyras turi mokėti iškepti kiaušinienę“

 „Kiekvienas vyras turi mokėti iškepti kiaušinienę“

„Kiniška virtuvė – mano darbas, o lietuviška – mano mėgstamiausia, – sako kėdainietis kinų restorano „Yin Yang“ vadovas Aurimas Juknys, pridurdamas, jog nors kiniška virtuvė jo skoniui išties artima, tačiau be tradicinių lietuviškų patiekalų – kugelio, balandėlių, keptų bulvių su kefyru ar cepelinų – jis neištvertų.

Nuo darbo valgykloje iki nuosavo restorano

Pirmuosius savo kulinarinius bandymus Aurimas atsimena dar tėvų namuose, o rimtai gaminti jis pradėjo prieš šešerius metus, kuomet baigė maisto technologijų studijas.

„Baigęs mokslus ieškojau darbo, nes buvo labai svarbu įgauti patirties, juk darbdavių atžvilgiu vien tik žinių nepakanka. Taigi pasitaikė proga įsidarbinti beatsidarančioje lietuvių-kinų valgykloje, kurioje reikėjo technologo.

Valgykloje dirbo ne tik lietuviai, bet ir kinai. Kaip įprasta, kiekvienas turėjome savo pareigybes, tačiau savaime žingsnis po žingsnio mokiausi kiniškos virtuvės paslapčių. Buvau netgi kelis patiekalus nužiūrėjęs (juokiasi). Ir nors pirmieji bandymai nebuvo idealūs, tačiau skonį pavyko išgauti panašų“, – prisimena Aurimas.

[quote author=“Aurimas“]Kinų virtuvėje yra tokių cinkelių, kurių kartais nežinai, tačiau laikui bėgant išmoksti.[/quote]

Vėliau taip jau susiklostė, kad kinas paliko darbo vietą, o Aurimui Kaune teko pasimokyti Tolimųjų Rytų virtuvės vingrybių. Ir jam puikiai sekėsi! O po beveik pusantrų metų darbo valgykloje Aurimas sumanė pats atidaryti kinų restoraną.

„Šį bei tą jau mokėjau, o ir konkurencijos nebuvo, atrodė, laisva niša rinkoje, tad kodėl nepabandžius? Įkūriau įmonę, susiradau patalpas ir štai sėkmingai dirbame“, – šypsosi pašnekovas.

Aurimas pasakoja, jog naujai atsidariusio restorano komandoje darbavosi ir kinai, tačiau aplankius sunkmečiui teko jų atsisakyti…

„Tuo metu restorane intensyviai sukau sušius, todėl pats neturėjau progos mokytis iš kinų, tą darė mano žmona Gintarė, kuri žinias perdavė man. Kinų virtuvėje yra tokių cinkelių, kurių kartais nežinai, tačiau laikui bėgant išmoksti. Na, o aš nebūsiu aš, jei kažko nepatobulinsiu. Neretai pajuokauju, jog kartais man pavyksta pagaminti kur kas skanesnį patiekalą lietuviškai burnai nei pagamina kinai.

Tiesa, priimdamas žmones dirbti niekada nesigėdijau to, kad jie moka kažką geriau už mane. Pareigos yra pareigos, o žinios ir patirtis – visai kas kita. Man malonu semtis žinių iš tų, kurie žino daugiau, ir man malonu, kai žinių semiasi iš manęs“, – sako Aurimas.

Darbe – kiniška virtuvė, namuose – lietuviška

„Kinų virtuvės patiekalus dažniausiai gaminu tik darbo vietoje. Darbas yra darbas, todėl gaminti namuose praktiškai nelieka nei noro, nei jėgų. Tačiau… jei jau gaminu, tai išeina awesome (nuostabu – aut. past.)“, – juokiasi Aurimas.

Anot jo, namų virtuvė yra žmonos Gintarės erdvė, ji ten dažniausiai ir sukasi, mat jai, kaip ir Aurimui, maisto ruošimas – viena maloniausių veiklų, o ir minėtieji lietuviški patiekalai – žmonos nuopelnas.

[quote author=“Aurimas“]Kinų virtuvė ne tik sveika, nes terminis apdorojimas yra trumpas, todėl daržovės išsaugo daug vitaminų bei kitų maistingų medžiagų, bet ir greitai paruošiama.[/quote]

Prakalbus apie tai, kuo ypatinga kinų virtuvė, Aurimas sako, kad ji ne tik sveika, nes terminis apdorojimas yra trumpas, todėl daržovės išsaugo daug vitaminų bei kitų maistingų medžiagų, bet ir greitai paruošiama: „Dienos pietums mes galime pasiūlyti net dvidešimt šešis patiekalus, nes gaminame iš karto, nėra nieko paruošta iš anksto“, – pasakoja pašnekovas.

Virtuvėje kartais kvepia ir egzotika

Turbūt kiekvienas galėtume įvardinti bent po vieną produktą, kurio negalime pakęsti, Aurimas – ne išimtis.

„Galiu vadinti save visaėdžiu. Salotos, mėsa, žuvis, tarakonai, lervos, krabai – viskas yra priimtina, nes norisi išbandyti kažką naujo, paįvairinti maisto racioną. Yra tik keli dalykėliai, kurių negaliu pakęsi, tai – pelėsinis sūris, verdančių kiaulės taukų ir nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus kvapas bei avokadas salotose“, – šypteli pašnekovas.

O štai pasidomėjus, koks patiekalas Aurimui skaniausias, savo atsakymu jis tiesiog pribloškia. Tai – šalti kotletai su duona.

[quote author=“Aurimas“]Kad ir koks nevykęs vyras būtų, jis kiaušinienę turi mokėti iškepti.[/quote]

„Jei dar šiek tiek majonezo, tai tiesiog nerealu (juokiasi)… Taip pat labai mėgstu naminius mėsainius“, – priduria pašnekovas, o žmona tarsteli, jog norint po sunkios darbo dienos nustebinti vyrą, tereikia dieną iškepti kotletų, kad vakare jie būtų ataušę.

Geriausi kulinarai – vyrai?

Pasidomėjus, ką apie tai mano Aurimas, paaiškėja, jog jis šiam teiginiui pritaria: „Geriausi kulinarai yra vyrai, pirmiausia todėl, kad kalbant apie darbo aplinką vyrai virtuvėje nesipyksta, nėra konkurencijos ir jie – kur kas ištvermingesni. Tuo tarpu moterys nuolat tarpusavyje konkuruoja, ginčijasi“, – juokiasi pašnekovas.

Na, o paklausus, ką kiekvienas vyras tiesiog privalo mokėti pagaminti, Aurimas turi tvirtą nuomonę – kiaušinienę ir šaltibarščius.

„Kad ir koks nevykęs vyras būtų, jis kiaušinienę turi mokėti iškepti“, – juokiasi pašnekovas.

Saldžiosios bulvės su sūriu.Saldžiosios bulvės su sūriu (1porcija)

Reikės: 1 saldžiosios bulvės, sūrio (pagal skonį), 2 a. š. kario pastos, 2–3 juostelės rūkytos šoninės, 2 šaukšt. grietinės arba natūralaus jogurto, druskos, mėgstamų žalumynų.

„Jei gaminame namuose, nesilaikome jokių standartų, eksperimentuojame ir gaminame pagal skonį, dažniausiai nieko nematuojame“, – sako Aurimas.

Bulvę gerai nuplauti, įvynioti į maistinę plėvelę ir 5 min. pakaitinti mikrobangų krosnelėje, galima ir orkaitėje, tik laikas truputį ilgesnis. Suminkštėjusią bulvę perpjauti pusiau, vidinę dalį paspausti šakute, kad plotas padidėtų ir galėtume pridėti daugiau ingredientų. Visą bulvę padruskinti. Vidinę pusę patepti su kario pasta (jei nemėgstate kario, galima naudoti pesto, pomidorų, BBQ padažą). Sudėti mėgstamo sūrio, Aurimas naudoja fermentinį sūrį ir mocarelą, įdėti į mokrobangų krosnelę ar į įkaitintą orkaitę ir pakepti, kol sūris išsilydys. Tuo tarpu smulkiai susipjaustyti šoninę ir pakepinti. Ant sūrio uždėti po šaukštą grietinės, pabarstyti kepta šonine ir žalumynais. Skanaus!

Gaivios salotos.Gaivios salotos

Reikės:

Įvairių daržovių: brokolio, paprikos, ridikėlių, raudonojo svogūno.

Padažui: saujelės šviežių bazilikų, 1–2 skiltelės česnakų, ½ citrinos, 2–3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 5–6 šaukštų natūralaus jogurto, druskos.

Visus padažo ingredientus sudėti į smulkintuvą, dėti pagal skonį. Daržoves susipjaustyti norimo dydžio gabalėliais, užpilti padažu ir išmaišyti. Skanaus!

Taip pat Aurimas dalijasi su Jumis, mieli skaitytojai, ir vienu populiariausių jo kavinės patiekalų, bei pateikia paprastesnį jo variantą, kadangi originalus gana sudėtingas ir reikalauja tokių ingredientų, kurių įprastam prekybos centre nėra.

Jautiena su bambukais (2 porcijos)Jautiena su bambukais.

Reikės: 300 g jautienos kumpio ar nugarinės, 200 g morkų, 150 g paprikos, 100 g bambukų ūglių juostelių, 3–5 skiltelių česnakų, nykščio dydžio imbiero gabalėlio, 3–5 xianggu grybų (džiovinti), 1 stiklinės vandens, 100 g sojų padažo, 1–2 šaukštų krakmolo, saujelės porų, norint aštriai galima dėti čili pipirų.

Jautieną supjaustyti nedidelėm plonom plokštelė, Morkas supjaustyti plonai, paprikas 1 cm kubeliais. Grybus užpilti verdančiu vandeniu, išbrinkus po kokių 5min supjaustyti griežinėliais (jei nemėgstate grybų, galite jų nenaudoti). Į gilią įkaitintą keptuvę ar puodą supilti vandenį, sojos padažą, sudėti mėsą, morkas ir pavirti 5 min., suberti paprikas, bambukų ūglius, grybus, pjaustytus smulkiai česnakus ir imbierą, dar patroškinti 5 min. Pagal skonį pasireguliuoti sojos padažą, česnaką ir imbierą. Baigus troškinti, supilti šaltame vandenyje išmaišytą krakmolą, užberti pjaustytų porų, išmaišyti ir patiekti. Skanaus!

Sriuba su vištiena, pomidorais ir kiaušiniu.Sriuba su vištiena, pomidorais ir kiaušiniu (3 porcijos)

Reikės: 0,5 l vandens, 0,5l natūralaus vištienos sultinio/1 l vandens, 2 kubelių sultinio, 300 g vištienos krūtinėlės, 2–3 pomidorų, 3 kiaušinių, druskos, pipirų, 1 šaukšto smulkintų porų.

Vištieną supjaustyti mažais gabaliukais, plokštelėm ar kubeliais, suberti į vandenį su sultiniu, po užvirimo pavirti 5 min. Sudėti kubeliais pjaustytus pomidorus, pipirų, jei reikia druskos. Kiaušinius įmušti į dubenėlį, išplakti ir supilti į sriubą, pamaišyti, suberti porus.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video