Kad žiemos vakarai būtų saldesni…

 Kad žiemos vakarai būtų saldesni…

Ech ta žiema… Kai už lango vėjuota ir žvarbu, labiausiai norisi įsisukti į jaukų pledą, gurkšnoti šiltą arbatą ir mėgautis įvairiais saldėsiais. Todėl šį kartą išties gardžių skanumynų receptais su Jumis, mieli skaitytojai, dalijasi kėdainietė Simona Dzikienė ir atskleidžia labai paprastą, tačiau išties vertingą taisyklę, kuri padės bet kokį konditerijos gaminį paruošti tokį, kuris tiesiog tirps burnoje.

Jei sesutė valgo, reiškia pavyko

– Simona, ar pamenate, kada išties pamėgote gaminti – vaikystėje ar tapusi šeimos žmogumi?

– Gal ne nuo pat vaikystės, tačiau šiek tiek paūgėjusi jau gaminau sau ir savo mažajai sesutei. Grįžusios iš mokyklos kartais būdavome namuose vienos, taigi tuo tarpu, kol namuose nebūdavo tėvų, mėgindavau savo jėgas virtuvėje, na, o jeigu mažoji valgydavo, vadinasi – pavyko (šypteli). Puikiai sekdavosi kepti lietinius blynelius, kuriuos gardinau įvairiomis uogomis ar tiesiog grietine, cukrumi ir cinamonu. Sesers paprašyta iškepdavau „pirato akį“. Taip pat dažnas patiekalas būdavo makaronai su įvairiais priedais.

[quote author=“S. Dzikienė“]Labiausiai mėgstu gaminti saldėsius, ypatingai tortus – jie suteikia daug džiaugsmo tiek akims, tiek mūsų išlepintiems skonio receptoriams.[/quote]

– Gana rimti patiekalai. Iš ko išmokote juos paruošti?

– Specialiai niekas nemokė, tačiau visada stebėdavau mamą virtuvėje, ką ji gamina, kaip ir su kuo. Mano mama yra profesionali konditerė, taigi kai ji gamindavo tortus ar kitus skanėstus, nesitraukdavau iš virtuvės, būdavo labai įdomu, o jei dar duodavo paragauti tirpinto šokolado, plaktos grietinėlės ar kito kokio kremo, jausdavausi lyg gavusi prizą (juokiasi).

– Pirmieji patiekalai ir buvo lietiniai blyneliai ir „pirato akis“?

– Ne. Tikriausiai pirmas mano rimtas gaminys buvo „Tinginys“. Jis buvo paprastas, net nežinau, iš kur receptą gavau, bet gaminau jį iš paprastų sausainių, sviesto, kakavos ir kondensuoto pieno, todėl nepavykti negalėjo (šypteli). Gamindavau jį labai dažnai, kol pabosdavo visiems namuose valgyti, bet tuo metu jis buvo pats skaniausias mano desertas. Dabar mano „Tinginys“ šiek tiek patobulėjęs, gaminu jį karališkai – su juoduoju šokoladu bei lazdyno riešutais.

Auksinė taisyklė

– Kaip suprantu, saldėsiai – tavo sritis.

– Taip, labiausiai mėgstu gaminti saldėsius, ypatingai tortus – jie suteikia daug džiaugsmo tiek akims, tiek mūsų išlepintiems skonio receptoriams. Mano mėgstamiausias, nors ir daugiausiai laiko atimantis, yra tortas „Napoleonas“. Savo skoniu jis aplenkia visus kitus tortus. Turbūt dėl to, kad yra itin kruopščiai gaminamas. Tešla kapojama peiliu, kiekvienas lakštas yra kepamas atskirai, na, o plikytas kremas ilgai ir atsakingai verdamas. Tačiau draugams labiausiai patinka mano paskutinis eksperimentas, tai – „Snickers“ tortas, jis gali palepinti kiekvieną smaguriautoją, primindamas absoliučiai populiariausio šokoladinio batonėlio skonį.

[quote author=“S. Dzikienė“]Pirmas mano rimtas gaminys buvo „Tinginys“.[/quote]

Deja, sukūrusi šeimą nebeturiu tiek daug laiko eksperimentuoti su desertais, didžiąją laiko dalį skiriu neseniai gimusiam mažyliui, o ir vyras po darbo grįžęs tikisi skanios vakarienės. Todėl dažnai renkuosi greitai gaminamus patiekalus, dažniausiai iš mėsos ar žuvies.

Taip pat labai mėgstu sriubas, tačiau joms išvirti pristingu laiko, todėl sriuba ant stalo mano virtuvėje – šventė!

– Iškepti skanų tortą – rimtas dalykas. Ne kiekvienai šeimininkei jis pavyksta.

– Na, aš įvairius pyragus kepdavau jau seniai, tačiau tortus pradėjau kepti tik prieš kokius trejus metus. Visada jei tik būdavo reikalas, tortu rūpindavosi mama, nes ji tai moka geriausiai. Paskutiniu metu išdrįsau ir aš savo gabumus parodyti, jeigu reikia draugus pavaišinti ar pas uošvius nusivežti. Labai džiugu, kai tortas pavyksta ir yra skanus, nuo pat pradžių sulaukdavau pagyrų, esą mano tortai tikrai labai skanūs. Nors mano anyta ne prastesnė kepėja ir jos sausainiai man skaniausi, iš jos pagyrų sulaukiu daugiausiai, tai tikrai labai džiugina. Ji juokaudama sako, jog ne tą profesiją pasirinkau, ne geografijos mokslą man reikėjo studijuoti, o kulinariją (šypsosi). Dažnai pagalvoju, kad tame yra dalis tiesos, bet mokytis niekada nevėlu, gal kada ir pasuksiu kitu profesiniu keliu.

– Na, ir pabaigai, Simona, atskleisk tą žemišką, tačiau išties vertingą taisyklę, kuria pati vadovaujiesi.

– Mano auksinė taisyklė yra neskubėti ir bet kokį maistą gaminti labai kruopščiai, su meile, tada gaunasi geriausiai. Ypatingai ši taisyklė galioja gaminant tortus. Kiekvieną tortą gaminu taip, kad man pačiai jis patiktų, būtų skanu bei gražu.

„Karališkasis tinginys“

Reikės:

2 pakelių forminių sausainių;

100 g mėgstamų riešutų;

200 g juodojo šokolado;

100 g sviesto;

1 indelio sutirštinto pieno.

Sausainius sutrupiname ir sumaišome su riešutais. Šokoladą ištirpiname su sviestu ir sumaišome su sutirštintu pienu. Šokolado masę užpilame ant sausainių su riešutais, viską sumaišome ir sukrečiame į norimą formą, paspaudžiame, uždengiame ir paliekame pastovėti, geriausiai per naktį.

Tortas „Snickers“

Biskvitams reikės:

2 kiaušinių;
200 g cukraus;
200 g ,,Rududu“;
200 g grietinės (naudojau 30%);
200 g miltų;
2 a. š. kepimo miltelių;

Grietinėlės kremui reikės:

450 g grietinėlės (35 % riebumo);
2 v. š. cukraus;
Karameliniam kremui reikės:
100 g sviesto;

200 g ,,Rududu“;
100 g kepintų ir pasūdytų žemės riešutų;

Šokolado pertepimui ir puošimui reikės:

200 g juodojo šokolado;
200 ml pieno;
Sirupui reikės:
Virinto vandens, citrinos sulčių ir cukraus pagal skonį.

Biskvito paruošimas:

Biskvitui išplakame kiaušinius su cukrumi, dedame kambario temperatūros „Rududu“ ir išplakame, kad neliktų gumuliukų. Pilame grietinę, maišome ir sijojame miltus su kepimo milteliais. Tešlą pilame į kepimo popieriumi išklotą formą ir šauname į 180 ºC įkaitintą orkaitę. Kepame 15–20 min. Iškepusį biskvitą atvėsiname ir padaliname į keturias dalis.

Kremai ir šokoladinis pertepimas:

Ant garų vonelės ištirpiname šokoladą. Pilame pieną ir gerai išmaišome. Grietinėlę išplakame su cukrumi. Kambario temperatūros sviestą ir „Rududu“ ištriname iki vientisos masės be gumuliukų, dedame riešutus ir išmaišome. Pasiruošiame sirupą: į virintą atvėsintą vandenį pilame citrinos sultis, dedame cukrų.

Sluoksniavimas:

Dedame pirmą biskvitą, laistome sirupu, pilame tirpinto šokolado ir tepame pusę grietinėlės kremo. Dedame antrą biskvitą ant viršaus, laistome sirupu, pilame šokolado ir tepame visą karamelinį kremą su riešutais. Dedame trečią biskvitą ir atliekame tą patį, ką ir su pirmu sluoksniu. Ketvirtą biskvitą dedame ant viršaus, reikėtų pasilikti kelis šaukštus grietinėlės kremo ir juo aptepti.

Uždengiame tortą ir dedame pailsėti į šaldytuvą, geriausiai per naktį.

Puošimui naudojame „Snickers“ šokoladukus, pabarstome šiek tiek žemės riešutų, likusiais trupiniais nuo biskvitų uždengiame šonus. Aplaistome tirpintu šokoladu. 

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video