Idėjos lauko kepsnių sezono įkarščiui

 Idėjos lauko kepsnių sezono įkarščiui

Gegužei nepagailėjus gerų orų lauko kepsnių sezonas kaip reikiant įsibėgėjo. Prieš akis dar bent keturi smagūs grilio mėnesiai. Kad į lauko virtuvę neįsisuktų monotonija, nepritrūktų idėjų bei įvairovės, šiandien minčių semsimės ir gaminsime kartu su šio maisto gaminimo būdo entuziastu, profesionaliu maisto technologu Karoliu Vaitkumi.

Universalūs padažai

Jaunasis Kėdainių konservų fabriko (KKF) technologas Karolis yra didelis lauko kepsnių gerbėjas. Jis tikina, kad tikrai nebūtina visą vasarą kepti tuos pačius kepsnius ar šašlykus. Lauko kepsninėje galima paruošti ne mažiau įvairių patiekalų nei virtuvėje.

„Pasaulis yra platus, o kulinarinės galimybės dar platesnės. Šiltuoju metų laiku, manau, yra būtina išnaudoti gerus orus ir pasimėgauti lauko kepsninėje ne tik skaniai, bet ir sveikiau nei keptuvėje paruošta mėsa ar daržovėmis. Įgrisus tradiciniams šašlykams patarčiau paieškoti naujų, įdomesnių ar net egzotiškų lauko kepsnių receptų. Jų interneto platybėse yra begalė“, – sako K. Vaitkus.

Kėdainių konservų fabriko technologas teigia, kad mėsa gali būti marinuojama ne tik tradiciškai minkštinant ją įvairiomis rūgštimis (actu, citrinų sultimis ir kt.), bet ir įvairiais padažais, kurie vėliau gali būti naudojami ir kitose maisto ruošimo bei vartojimo stadijose.

„Mūsų įmonėje sukurti padažai „Sweet chilli sauce“ ir „BBQ sauce“ yra tinkami ne tik jau pagamintiems patiekalams gardinti, bet ir jų marinavimui bei glazūravimui.  Vienas iš paprasčiausių, bet ne prasčiausių, net drįsčiau teigti, kad galbūt ir vienas geriausių mėsos marinavimo būdų yra naudoti minėtus padažus. Užtenka mėsą užraugti viename iš šių padažų – nieko daugiau papildomai dėti nereikia. Garantuoju, kad rezultatas jus nustebins – mėsa bus ne tik minkšta, bet ir subtilaus, gal kiek ir neįprasto, bet puikaus skonio“, – sako maisto technologas.

Pašnekovas pataria su marinavimo laiku nepersistengti.

„Vištiena yra minkšta, imli mėsa, jos nepatarčiau itin ilgai marinuoti, nes jai skonį vis tiek suteikia paskutinis padažas. Paukštienai marinuoti rekomenduočiau saldžiarūgštį švelniai aštrų padažą „Sweet chilli sauce“. Šio padažo marinate paukštiena gali pabūti ir vos porą valandų – to pakaks, kad atsiskleistų skonis. Žinoma, kiaulieną ar jautieną patartina pamarinuoti ilgiau – bent jau parą“, – sako jaunasis technologas.

Glazūravimas

Dar viena KKF padažų „BBQ sauce“, „Sweet chilli sauce“ ir kt. panaudojimo galimybė – glazūravimas. Šie padažai idealiai tinka skaninti kepamus kepsnius.

„Padažas „BBQ sauce“ ir kiti gali būti naudojami trimis būdais – kaip įprastas padažas, kuriuo paskaninami jau paruošti patiekalai, antras būdas, kaip jau minėjau, – marinatas. Na, o trečias panaudojimo variantas – kaip glazūra kepsniams. Glazūros sluoksnis mėsai suteikia sultingumo, ji pasidengia skania, šiek tiek salstelėjusia plutele. Aš pats dažnai taip ruošiu mėsą. Tai paprastas, bet geras būdas paįvairinti lauko virtuvę. Kepimo metu mėsa gali būti glazūruojama, t. y. tepama įvairiais padažais, bet iš visų bandytų padažų man labiausiai patiko „BBQ sauce“, – net seilė nutįsta besiklausant Karolio pasakojimo.

„Rinkos aikštės“ skaitytojams Karolis Vaitkus taip pat siūlo išbandyti ir šiuos patikimus ir patikrintus mėsos marinavimo receptus.

1 kg kiaulienos sprandinės

Marinatui reikės:

300 g pomidorų padažo,

5 g svogūnų miltelių,

25 g druskos,

5 g juodųjų grūstų pipirų,

45 g saldžios maltos paprikos,

25 g malto kumino,

70 g. obuolių acto,

60 g medaus.

 

1 kg vištienos sparnelių

Marinatui reikės:

1 vnt. svogūno,

2 skiltelės česnako,

3 g maltų kalendros sėklų,

5 g malto kumino,

3 g maltų kvapiųjų pipirų,

5 g čili pipirų,

30 g cukraus,

30 g obuolių acto,

200 g pomidorų padažo,

40 g garstyčių,

50 g vorčesterio padažo.

Žinoma, ant lauko kepsninės galima kepti ne tik mėsą, bet ir žuvį, daržoves arba jas kombinuoti su mėsa, žuvimi. Na, salotas, garnyrą galite paskaninti gausybe aukštos kokybės Kėdainių konservų fabriko produkcija – padažais, užpilais salotoms, kečupais ir t. t.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Skip to content