Šventiniai sausainiai tarsi iš kalėdinės reklamos
Šventinės nuotaikos jau skverbiasi į miestų gatves ir gyventojų namus, kuriuose vis daugiau jaukumo, kalėdinių švieselių, spalvų ir kvapų. Šventinę atmosferą namuose sukurti padeda ne tik papuoštos žaliaskarės, mirksinčios lemputės ar skambančios kalėdinės dainos, bet ir kiti švenčių atributai.
Vienas iš jų – šventiniai meduolių sausainiai, kurie gali tapti tiek puikia dovana, tiek išskirtiniu šventinio stalo atributu.
Sausainių kepimas – tikra šventė
Su artėjančiomis šventėmis meduolių sausainiai asocijuojasi ir muzikos atlikėjų agentūros direktorei Neringai Zeleniūtei, kurios šeima kiekvienais metais stengiasi jais papuošti savo namus ir sukurti šventinę nuotaiką.
Sausainių papuošimų „madas“ namuose visuomet diktuoja vaikai – būtent pagal jų norus ir pageidavimus sausainiai atgyja ir tampa išskirtiniais personažais bei nusidažo šventinėmis spalvomis.
Žinoma moteris turi ir savo pamėgtą kalėdinių sausainių receptą, kurį siūlo išmėginti visiems, norintiems pripildyti namus šventine nuotaika ir kalėdiniais kvapais.
N. Zeleniūtės kalėdinių sausainių receptas
Sausainiams pagaminti prireiks:
- 500-600 g speltos miltų
- 2 kiaušinių
- 100 g medaus
- 150 g rudojo cukraus
- 100 g sviesto
- 2 šaukštelių meduolių prieskonių
- 1 šaukštelio druskos
- 1 šaukštelio sodos, nugesinto 1 šaukšteliu acto
Glajui pagaminti reikės:
- 1 gerai išplakto kiaušinio baltymo
- 200 g cukraus pudros
- 3-5 šaukštų citrinos sulčių
„Ruošdami meduolius medų, cukrų ir sviestą nuolat maišydami tirpinkite puode iki masė užvirs ir joje nebeliks cukraus kristalų. Miltus sumaišykite su prieskoniais, įmuškite kiaušinius ir supilkite atvėsintą sirupo masę. Tuomet įpilkite šaukštą nugesintos sodos.
Iš šios masės suminkykite tešlą ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą. Tuomet belieka iš tešlos iškočioti norimo storumo sluoksnį ir išspausti formeles. Jas riekia pašauti į iki 180° C įkaitintą orkaitę ir kepti, kol sausainiai paruduos. Jei sausainiai ploni, jie iškepa labai greitai – to reikėtų nepamiršti. Sausainiams iškepus ir atvėsus, galima imtis smagiausios dalies – jų dekoravimo“, – receptu dalijasi N. Zeleniūtė.
Dekoravimui prireiks glaisto, kuris gaunamas sumaišius jam skirtus ingredientus. N. Zeleniūtė taip pat pataria į glaisto masę įmaišyti keletą lašų maistinių dažų, kurie padės sukurti norimą nuotaiką. Meduolius taip pat galima apibarstyti kitais konditerijai skirtais papuošimais.
Dekoruojant sausainius svarbiausia fantazija ir gera nuotaika!