Gaivus gurkšnis

 Gaivus gurkšnis

Aleksandras BILYK darbą nedidelėje senamiesčio kavinėje vadina svajonių darbu.

Grietai bus jau metai, kai jisai čia šeimininkauja: priima užsakymus, ruošia gėrimus, aptarnauja kavinės lankytojus, tvarkosi. 

„Nėra darbų, kurie man čia nepatiktų“, – sako vaikinas.

Gaminti Aleksandras mėgo nuo pat mažumės. Virtuvėje eksperimentuodavo drauge su broliu.

„Mėgstamiausio patiekalo niekada neturėjau. Mėgau išbandyti vis kažką naujo, vis ieškodavau. Man nebuvo skirtumo ką gaminti: mėgau gaminti ir desertus, ir rimtesnius mėsos patiekalus“, – tvirtina ir prisipažįsta, kad receptūrų nesilaiko, todėl antrą kartą tokio paties patiekalo nebegamina. Tiesa, kai pradėjo dirbti kavinėje, laiko šeimininkauti namuose, o ir noro gaminti, lieka mažiau.

Kėdainių profesinio rengimo centre jisai įgijo virėjo specialybę. Vėliau baigė ir padavėjo-barmeno mokymo programą. Vadybos žinių taip pat sėmėsi Ukrainoje, o Turkijoje kėlė barmeno kvalifikaciją. Aleksandras neabejoja, kad studijos užsienyje – kiekvienam labai naudinga patirtis. 

„Stažuotėse labai daug ko išmokau. Tokios darbinės išvykos labai pakeičia visą mąstymą ir požiūrį į daugelį dalykų, net sunku paaiškinti“, – sako Aleksandras. Turkijoje jisai praktiką atliko viešbučių tinkle. Paprašius palyginti darbo specifiką Lietuvoje ir daugelio lietuvaičių pamėgtoje atostogų šalyje, jisai pabrėžia, kad Turkijoje aptarnavimo kultūra – itin aukšta. „Turkijoje barmenai ir padavėjai itin pasitempę. Pas mus šioje sferoje vyrauja laisvesnė atmosfera“, – teigia jis ir pastebi, kad Turkijoje aptarnavimo srityje dirbančių vyrų ir moterų skaičius – apylygis. Paklaustas, kas visgi yra geresni virėjai: vyrai ar moterys, pašnekovas sako, kad skirtumų nepastebėjęs. 

[quote author=“A. Bilyk“]Mėgstamiausio patiekalo niekada neturėjau. Mėgau išbandyti vis kažką naujo, vis ieškodavau. Man nebuvo skirtumo ką gaminti: mėgau gaminti ir desertus, ir rimtesnius mėsos patiekalus.[/quote]

Į neprarandantį populiarumo vegetarišką, veganišką gyvenimo būdą, Aleksandras, kaip jis pats sako, žiūri neutraliai. Jisai ir pats kurį laką buvo vegetaru, tačiau po metų grįžo prie įprasto mitybos būdo. „Labai trūko vištienos“, – prisimena.

Paklaustas, iš ko semiasi įkvėpimo, kas jam yra pavyzdys virtuvėje, Aleksandras pamini profesijos mokytoją, Kėdainių profesinio rengimo centro maisto ruošimo technologijų dėstytoją Audronę Alminienę. 

Gerai kavai reikia laiko

Aleksandras netikėtai prisipažįsta, kad kavos anksčiau nemėgo. Tačiau pradėjus dirbti kavinėje teko daug ką apie ją sužinoti ir daug jos išgerti.

„Supratau, kad man patinka kava“, – nusišypso.

Kavos skonis, pasak Aleksandro, priklauso nuo pačių kavos pupelių ir baristos – kaip jisai tą kavą ruošia. Svarbu daugelis niuansų: kiek ruošiant įdedama kavos, kokia vandens temperatūra, per kiek laiko subėga kava. „Gerai kavai reikia laiko“, – priduria barmenas. 

Aleksandras tvirtina, kad skirtingo amžiaus lankytojai renkasi skirtingus gėrimus. 

Vyresni dažniau užsisako kavos, o jaunesni – kokteilius. Mėgstamiausias jaunimo gėrimas: gaivus nealkoholinis mochito arba kavos su ledukais gėrimas – frapučinas. Frapučinas turi mažesnį kofeino kiekį negu karšta kava.

Jeigu Aleksandras turėtų savo kavinę, ji būtų skirta jauniems žmonės, joje malonu pabendrauti ir pabūti, o alkoholis pakeičiamas kitais, ne mažiau skaniais ir įdomiais gėrimais. Visai kaip dabar.  

„Šiltesnę dieną atgaivins netgi vanduo su šaukštu uoginės ir citrina“, – primena seną ir šiek tiek primirštą būdą atsigaivinti ir pasisaldinti gyvenimą. Aleksandras kviečia pasigaminti lengvai paruošiamų kokteilių ir gėrimų, kuriais papuošite šventinį stalą ar nustebinsite netikėtai užsukusius draugus. 


Gaivus kokteilis su ananasų sultimis. A. Barzdžiaus nuotr. Gaivus kokteilis su ananasų sultimis

Reikės: 150 ml ananasų sulčių, ledukų, 50 g miško uogų (puikiai tiks ir šaldytos), 1 banano

Gaminimas: bananą, sultis, uogas sudedame į kokteilinę ir suplakame iki vientisos masės. Galima pagardinti medumi. Patiekiame su ledukais.

Tirštas kokteilis su persikų sultimis. A. Barzdžiaus nuotr. Tirštas kokteilis su persikų sultimis

Reikės: 1 banano, 150 ml persikų sulčių, poros kivių.

Gaminimas: vaisius sutriname kokteilinėje. Galima įdėti ledukų (30 g).

Imbiero arbata

Šio augelio pamėgto imbierinio gėrimo 2–3 šaukštelių ruošinys su šiltu vandeniu sušildys po žvarbios dienos, o vėsesniu – atgaivins karštesnę dieną. 

Reikės: 20 ml išspaustų imbiero šaknies sulčių, 150 ml citrinos sulčių, 130 ml medaus.
Gaminimas: viską sumaišyti ir pilti į vandenį (2–3 šaukštus). Likusį mišinį galima laikyti šaldytuve.

Imbieras pagardins ir tradicines morkų sultis.

Morkų ir obuolių sultys. A. Barzdžiaus nuotr. Morkų ir obuolių sultys

Reikės: 4 morkų, pusės obuolio, 1 šaukšto medaus, imbiero (pagal skonį).

Gaminimas: daržoves ir vaisių, imbiero gabalėlį išspaudžiame sulčiaspaudėje. Gardiname medumi.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video