Akademiškės idėjos Jūsų šventiniam stalui

 Akademiškės idėjos Jūsų šventiniam stalui

Jeigu Jūsų naujametine vakariene pasirūpins patyrę virtuvės šefai – nuostabu. Tačiau jei Naujuosius metus žadate sutikti gerų draugų būryje savo namuose, tikriausiai jau pradėjote sukti galvą, ką gi reikės padėti ant šventinio stalo?

Taigi ir pasidomėkime, kuo save, savo artimuosius bei kavinės klientus visus metus stebino ir dar tikisi nustebinti Akademijos miestelyje jau daugiau nei trisdešimtmetį gyvenanti iš Vilniaus krašto kilusi verslininkė Gražina Špokienė.

Subrandino idėją

Prisimindama verslo pradžią, Gražina mano, kad nuosavos kavinės idėją subrandino jos pomėgis gaminti.

„Mane nuo mažumės traukė maisto ruošimas. Kadangi mėgau gaminti įvairiausius gaminius, todėl pasirinkti su maitinimu susijusią specialybę nebuvo sunku.

Jau besimokydama mokykloje tvirtai nusprendžiau, kad būsiu virėja. Baigusi mokslus karjeros siekti pradėjau gimtajame Vilniuje.

Tačiau, vos dvejus metus ten padirbėjusi, ištekėjau. Su vyru atvykome gyventi į Kėdainių kraštą.

Pradėjau dirbti visuomeninio maitinimo įmonėje, po to atsikėliau į Akademijoje esantį Žemdirbystės institutą, kuriame dirbu ir iki šiolei. Ir net pačiai kartais patikėti nelengva, bet iš viso jau net trisdešimt šešerius metus savo laiką skiriu darbui su maistu“, – pasakoja Gražina.

Eksperimentai gimsta darbe

Improvizuoti nevengianti ir naujoves išbandyti mėgstanti Gražina patikino, jog didžiausi eksperimentai visgi gimsta kavinės, bet ne jos namų virtuvėje.

„Namuose su eksperimentais nelabai sekasi. Nors vaikams improvizacijos tinka ir patinka, bet vyras labiau linkęs skanauti tradicinius lietuviškus patiekalus.

Didžiausi eksperimentai gimsta darbe. Nė vienas patiekalas nėra gaminamas pagal kažkur skaitytą receptą. Kolektyve savo fantaziją rodo kiekviena kavinės darbuotoja, pradedant virėjomis, baigiant padavėjomis. Draugiškai dalijamės patirtimi su kolegėmis.

Labai džiaugiuosi, jog kolektyve niekada nekyla jokių ginčų, visos viena kitai padedame, o paimti šluotos į rankas nesibijau ir aš pati“, – prisipažįsta nuolat kavinėje kartu su savo kolektyvu besisukiojanti Gražina.

Mėgstamiausi – mėsos patiekalai

Per šitiek darbo metų didžiulę patirtį maisto ruošimo srityje sukaupusiai moteriai fantazijos netrūksta.

Klientus patiekalų įvairove mėgstanti džiuginti Gražina palepina ir šeimynos narius. Anot jos, mėgstamiausi šeimoje – mėsos patiekalai bei šviežios salotos.

„Legendiniai ir jau ne kartą gaminti karšti patiekalai, užkandžiai, salotos ir desertai su laiku pabosta. Todėl visada stengiuosi paįvairinti ir įnešti naujovių, išbandyti kažką dar neragauto.

Artėjančių švenčių proga mintyse jau kirba kelios idėjos, kurias būtinai norėsiu išbandyti.

Nors kaip ir kiekviena šeimininkė, namų virtuvėje gaminu viską, tačiau pirmumą šeimyna teikia mėsos ir daržovių patiekalams.

Dažniausiai renkamės jautieną, kiaulieną arba vištieną. Iš jų kepu įvairiausius kepsnius: įdarytus, užkeptus. Taip pat dažnai valgome ir patiekalus iš žuvies. O kalbant apie daržoves, tai labiausiai iš jų dieviname salotas.

Kiek rečiau ant mūsų virtuvės stalo nugula miltiniai bei bulviniai patiekalai“, – apie pomėgius namų virtuvėje pasakoja Gražina.

Daugiausia laiko – savaitgalį

Pradedanti darbą anksti ir dažnai vėlai vakare jį baigianti Gražina dėl to nenuogąstauja ir noro gaminti dar ir namuose nepraranda.

„Šiuo metu gyvename tik su vyru, vaikai su šeimomis gyvena atskirai, todėl maisto ruošai namuose laiko prireikia mažiau. Grįžusi po darbo nepuolu kažko labai įmantraus ir sudėtingo ruošti.

Maisto ruošai namuose daugiausia laiko skiriu savaitgaliais.

Ir, aišku, tada, kai į svečius atvažiuoja vaikai, anūkai ar apsilanko seniai matyti draugai“, – šneka naminiu maistu palepinti artimuosius bei draugus mėgstanti Gražina.

Nesinori visą dieną trypti virtuvėje ir vos sulaukti dvylikos? Ir nereikės, nes keturiais šventinių patiekalų receptais, kurie puikiai tiks jūsų naujametiniam stalui, Gražina Špokienė dalijasi ir su Jumis, mieli skaitytojai. Išbandykite!

Įdarytas sūrio kepsnys

Jums reikės: 250 g fermentinio sūrio, 2 kiaušinių, 1 valgomo šaukšto majonezo, 250 g maltos kiaulienos arba vištienos, 25 g špinatų lapelių, 50 g mėgstamų džiovintų grybų, 50 g morkų.

Sūrio masės gaminimas: sutarkuokite sūrį, į jį įmuškite kiaušinius ir išmaišykite su majonezu.

Gautą masę dėkite į sviestiniu popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 minučių. Kol sūrio masė kepa, pasigaminkite sūrio kepsnio įdarą.

Įdaro gaminimas: į atskirus indelius susidėkite išvirtus bei šiaudeliais supjaustytus džiovintus grybus, sutarkuotas morkas ir susmulkintus špinatus.

Kepsnių formavimas: apkeptą sūrio masę apverskite. Ant jos paskirstykite maltą mėsą su prieskoniais. Tada dėkite pasigaminto įdaro ingredientus: pirmiausia ant maltos mėsos šeimininkė rekomenduoja dėti tarkuotas morkas, tada džiovintus grybus, o galiausiai smulkintus špinatus.

Iškeptą sūrio masę su tolygiai paskirstytu įdaru susukite tarsi vyniotinį. Jį dėkite į kepimo skardą ir kepkite apie 30–40 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškeptą didžiulį įdarytą sūrio kepsnį supjaustykite porcijomis.

Šeimininkė įdarytus sūrio kepsnius rekomenduoja patiekti su žaliomis arba virtomis daržovėmis. Skanaus!

Salotos „Naujiena“

Jums reikės: 50 g razinų, 50 g obuolių, 100 g fermentinio sūrio, 100 g šviežio agurko, 100 g virtų morkų, 150 g majonezo.

Gaminimas: agurką, obuolius ir razinas švariai nuplaukite. Iš obuolių išimkite sėklytes. Visus turimus ingredientus supjaustykite kubeliais (razinų pjaustyti nereikia). Viską sumaišykite su majonezu ir pagardinkite druska.

Įdaryti pievagrybiai

Jums reikės: 200 g pievagrybių, 150 g keptos vištienos krūtinėlės, 150 g fermentinio sūrio, 30 g petražolių lapelių, 80 g majonezo.

Gaminimas: pievagrybius švariai nuplaukite ir išimkite kotelius. Keptą vištienos krūtinėlę bei petražoles smulkiai supjaustykite. Sūrį sutarkuokite. Visus ingredientus sumaišykite su majonezu.

Paruoštą įdarą dėkite į pievagrybių kepurėles ir kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 8–10 minučių, kol viskas gražiai apskrus.

Ledinis tinginys

Jums reikės: 200 g sviesto, 1 indelio sutirštinto kondensuoto pieno su cukrumi, 550 g arbatinių sausainių, 1 pakelio vanilinio cukraus, 150 g kakavos miltelių, 1 kg plombyrinių ledų, šokoladinių pabarstukų bei riešutų (pyrago papuošimui). 

Gaminimas: sviestą sumišykite su sutirštintu kondensuotu pienu. Arbatinius sausainius sutrupinkite (ne per smulkiai). Į indą dėkite sutrupintus sausainius, supilkite sutirštinto kondensuoto pieno ir sviesto masę, suberkite kakavą, vanilinį cukrų. Viską gerai išmaišykite.

Ledus palaikykite kambario temperatūroje. Kai jie šiek tiek atšils, pamaišykite, kol įgaus grietinės tirštumo konsistenciją.

Į torto kepimo formą sudėkite ledus, ant jų paruoštą sausainių masę ir palikite šaldiklyje bent 3–4 valandoms.

Atvėsusį tortą išimkite iš formos apversdamos jį ledų sluoksniu į viršų. Pasitelkdamos savo fantaziją gautą skanėstą papuoškite šokolado gabalėliais ir mėgstamais riešutais. Skanaus!

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video