Kėdainiečiai nenusipelnė, kad valdžia su jais nesiskaitytų

 Kėdainiečiai nenusipelnė, kad valdžia su jais nesiskaitytų

Praėjusios savaitės pabaigoje meras išplatino rinkiminį pranešimą, kuriame teigiama, kad „kėdainiečiai nenusipelnė būti pajuokos objektu“. Tie, kurie skaito tik straipsnių antraštes, galėjo lengviau atsidusti pagalvoję, kad pagaliau Kėdainiuose išaušo ta valanda, kai valdžios nesiskaitymas su žmonėmis baigėsi. Tik, deja, įsigilinus į patį rinkiminį pranešimą paaiškėjo, kad niekas nepasikeitė.

Turbūt naivu būtų tikėtis stebuklo per vieną dieną, kai jo nebūta ištisus ketverius metus. O ketverių metų rajono vadovų nesiskaitymo istorija su žmonėmis, mano manymu, tikrai solidi.

1. Vienas iš pačių skausmingiausių šios nesiskaitymo istorijos akcentų – nesprendžiama iš esmės jau daugiau kaip 4 mėnesius besitęsianti ekologinė nelaimė.

Ekstremali situacija dėl į Nevėžį plūstančių teršalų iki šiol taip ir neatšaukta. Nuodingų teršalų pliūpsniais valymo įrenginius galutinai iš rikiuotės išvedę kaltininkai taip ir neįvardinti.

Paaiškėjus, kad Kėdainių valymo įrenginiams būtina rekonstrukcija, o jai 50 procentų reikalingų lėšų jau skyrė Aplinkos ministerija, Kėdainių valdžia iki šiol reikalingų pinigų savo biudžete taip ir nerado.

Be to, ji nežino ir ką daryti su valymo įrenginių gaminamu nuodingu dumblu. O apie patį rajono  biudžetą, nors jau ir vasaris, dar net nekalba.

Toks užsispyrimas neskirti pinigų valymo įrenginių rekonstrukcijai, kai jau net Europos Sąjunga grasina baudomis už aplinkos teršimą, manau, yra nusikalstamas tiek gamtai, tiek žmonėms.

Sakysite, kad valymo įrenginius, kaip teigia meras, rekonstruoti per brangu ir rajono biudžetas tokiam reikalui neturi pinigų?

Ironiška. Gyvybiškai būtinam reikalui pinigų nėra, kai tuo tarpu rajono biudžeto pinigai milijoninėmis sumomis skiriami ne būtiniausiem poreikiams, o prabangos objektams. Tokiems kaip tiltų statyba ar nuplaunamo paplūdimio įrengimas.

Akylesni kėdainiečiai jau, matyt, seniai pastebėjo ir suprato, kad šie prabangos objektai kur kas labiau reikalingi ne tiek rajono bendruomenei, kiek paties mero rinkimų propagandai, kurios tema: „Pažiūrėkite, kaip aš rūpinuosi kėdainiečiais.“

[quote author=“K. Kasparavičė“]Išties gaila, kad rajono vadovas pamiršta, jog vykstančių procesų analizavimas ir tiesos sakymas yra ne purvo pylimas, o kiekvienam žmogui užtikrinama galimybė žinoti. Žinoti, kas iš tiesų darosi rajone ir kas slepiasi už valdžios priimamų sprendimų.[/quote]

2. Rajono valdžios nesiskaitymo su rajono gyventojais istorijoje ryškų pėdsaką paliko ir dėl valdininkų aplaidaus žioplumo šimtai tūkstančių neįsisavintų lėšų, kurias valstybė buvo skyrusi Kėdainių rajonui kaip investicijas į įvairius objektus.

O neįsisavinti pinigai sėkmingai nukeliavo į kitus rajonus, kur sugebėta juos panaudoti pagal paskirtį.

3. O kur dar pažadai sukurti daugybę naujų darbo vietų su konkurencingais atlyginimais?

Laisvoji ekonominė zona (LEZ) iki šiol merdėja. Ten kuriasi vos vienas kitas investuotojas, o rajono gyventojai kaip buvo maitinami pažadais, kad į LEZ‘ą atėjus investuotojams visų gyvenimo sąlygos pagerės dėl darbuotojų konkurencijos smarkiai šoktelėjus atlyginimams, taip ir maitinami. Kai tuo tarpu vos už keliasdešimties kilometrų esanti Kauno LEZ – klesti. Tikrąja šio žodžio prasme.  

4. O kaipgi su kasmetiniu mokesčių mokėtojų pinigų skyrimu krepšinio klubo „Nevėžis“ legionierių algoms ir kitiems šio klubo reikalams?

Ar tikrai skaitomasi su žmonėmis, kai šiam klubui vien pernai iš savivaldybės biudžeto buvo skirti per 300 tūkst. eurų prisidengiant tuo, kad jis garsina Kėdainių kraštą ir neva skatina jaunimą sportuoti?

Ar abejotiną naudą kuriantis privatus profesionalių krepšininkų klubas išties yra reikšmingesnis už tas įstaigas, kuriose realiai ugdomi vaikų talentai?

Krepšinio komandai reikia skirti pinigų, bet, mano manymu, ne tiek.

Nėra net menkiausių abejonių, kad jei bent dalis tų pinigų būtų skirti papildomam vaikų ugdymui, kur dabar dar ir tėvams reikia prisidėti savo pinigais prie ateities sportininkų, šokėjų, muzikantų, dainininkų, dailininkų, lingvistų ir kitais talentais apdovanotų vaikų lavinimo, ateityje turėtume kur kas daugiau asmenybių, garsinančių mūsų rajoną.

Ir tai darančių kur kas geriau ir solidžiau nei amžinai ant bankroto ribos balansuojantis ir skandaluose dėl neaiškių finansavimo schemų skęstantis privatus krepšinio klubas, didžiąja dalimi išlaikomas mokesčių mokėtojų pinigais.  

[quote author=“K. Kasparavičė“]Jei paprastiems žmonėms dažniausiai trūksta pinigų ar laimės, tai valdininkams – priešų ir kaltųjų. Ypač prieš rinkimus.[/quote]

5. Matyt, jau net neverta stebėtis tuo, kad su neįtinkančiais pavaldiniais rajono vadovai elgiasi taip, kad šie net yra priversti gintis teisme. Kaip pavyzdžiui, miesto seniūnas Valentinas Tamulis, kuris daugiau kaip 20 metų nepriekaištingai dirbo seniūno darbą ir staiga per pusmetį, vos prabilęs apie tai, kad ketina siekti mero pozicijos, tapo neįtinkančiu ir vertu net papeikimo, dėl kurio yra priverstas gintis teisme.

6. O ar verta kalbėti apie mero išpuolius, kai jam neįtinkanti žiniasklaida viešai išvadinama neva dirbanti Putino metodais?

Nepakantumą kritikai meras viešai demonstruoja jau nuo pat savo kadencijos pradžios. Savo nuolatiniais išvedžiojimais duodamas suprasti, kad niekas lyg ir neturi teisės kritikuoti jo veiksmų. O jeigu jau kas kritikuoja, pasak jo, tai dirba Putino metodais…

Tai ką tuomet apie žiniasklaidą turėtų kalbėti Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis? Su kuo žiniasklaidą turėtų lyginti kone kasdien viešai kritikuojamas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga? Ar jų priimami sprendimai yra mažiau kritikuojami nei mūsų rajono mero?

Bet, panašu, kad šie politikai viešumo pamokas jau seniai yra išmokę ir iš provincialumo marškinių išaugę – į kritiką reaguoja kur kas santūriau. Ir nepila purvo ant žiniasklaidos, skirtingai nei mūsų rajono vadovas.

Ir skirtingai nei mūsų rajono vadovas, nuolat kritikuojami valstybės politikai neverkia ir nelygina savęs su valstybe. Jie nesako, kad jiems adresuota kritika yra purvo pylimas ant visos Lietuvos. O štai Kėdainių merui būdinga trimituoti, kad jei žiniasklaida atskleidžia tai, kas iš tiesų vyksta, vadinasi, neva „pila purvą“ ant visų Kėdainių.

Bet net ir tokį požiūrį turintį rajono vadovą galima suprasti. Žmogus gimė ir brendo sovietiniais laikais, kai apie valdžios kritiką niekas net nedrįsdavo sapnuoti.

Tad lyg ir turėtų būti suprantama, kad esant tokioms aplinkybėms, jam nieko kito nelieka kaip tik garsiai šaukti, kad neva „pilamas purvas“. O kad toks šauksmas būtų efektyvesnis, bandoma net įtikinti, kad tas „purvas pilamas“ neva ant visų Kėdainių.

Žinoma, valdžiai būtų gera ir patogu gyventi, jei ji būtų neliečiama ir niekas nedrįstų jai oponuoti, bet… Atleiskite, gerbiamieji, gyvename jau ne sovietiniais laikais.

7. Yra ir nepalyginamai svarbesnių dalykų. Pavyzdžiui, kad ir tai, kaip rajono valdžia elgėsi nematydama švietimo problemų. Ar tai nėra nesiskaitymas?

Mokytojų streiko metu meras nevyko į mokyklas, nesikalbėjo su mokytojais ir jokių ženklų nesimatė, kad realiai spręstų problemas. O mokyklose apsilankė tik tuomet, kai buvo paskelbta, jog streikas… baigiasi.

Negana to, kai kurie valdininkai, stovėdami prie savivaldybės su žvakelėmis, panašu, kad šią problemą išnaudojo savo politinei reklamai ir kartu politinių interesų tenkinimui.

8. Jei dar nesiskaitymo pavyzdžių atrodo nepakankamai, prie to galima pridėti ir bemaž dešimtį tūkstančių eurų kainavusį mūsų rajono valdininkų baliuką savivaldos dienos proga iš mokesčių mokėtojų kišenės viename Raseinių rajono švenčių, seminarų ir poilsio centre. Kurį, beje, nuo žiniasklaidos buvo stengiamasi nuslėpti.

9. O kelias, vedantis į niekur, tai nėra nesiskaitymas su mūsų rajono gyventojais, kurie ir yra pagrindiniai mokesčių mokėtojai, iš kurių uždirbtų pinigų ir sudarytas savivaldybės biudžetas?

O Kėdainių senamiestyje iš po nakties kaip grybai po lietaus sustatyti eismą ribojantys ženklai?

O tai, kad pinigai „nuplaukė“ jau net pradėtam statyti Šviesiosios gimnazijos priestatui, taip ir neprasidėjusiai Kultūros centro renovacijai, stadiono rekonstrukcijos užbaigimui? Ar tai nėra pasityčiojimas iš Kėdainių rajono?

Ar tai nėra pavyzdžiai, kurie iliustruoja rajono valdžios požiūrį į rajonui aktualius klausimus? Ar to kėdainiečiai nusipelnė?

Sąrašą dar būtų galima tęsti ir tęsti.

Tik gaila, kad vis tik proto nušvitimas rajono valdžiai taip ir neįvyko.

Anaiptol, panašu, kad šioji savo nesiskaitymo su rajono žmonėmis epopėjos net nesiruošia baigti ir tam dar sudarinėja „kaltųjų“ sąrašus… savo neveiklumui pridengti. O rajono galva net viešai pasišvenčia kovai su „purvo pylėjais“, kurie neva „pila purvą“ ant visų kėdainiečių galvų išsakydami savo nuomonę.

O kas tie „purvo pylėjai“, rajono vadovas nedetalizuoja, tačiau žinant jo nepakantumą bet kokiai kritikai, galima daryti kelias išvadas:

1. Dabartinė rajono valdžia kovinei rinkėjų dvasiai palaikyti trauks jau naftalinu dvelkiantį praėjusių metų rinkimų lozungą tema: „Mus puola priešai“.

Tik šį kartą, panašu, atsirado papildomų rūpesčių dėl priešų trūkumo. Mat praeito rinkimų laikotarpio metu merą „puolė“ Darbo partija (DP) ir jis pats sau buvo tapęs laisvės nuo DP kovų didvyriu.

Tačiau šį kartą su DP „puolimu“ reikalai prasti, nes, ir atsitik tu man taip, tik pasiramstydamas DP pagalba, savivaldybės taryboje meras dar šiaip taip laikosi savo kėdėje. Todėl dabar jam verkiant reikia „update‘inti“ priešų sąrašą ir skelbti naujas „išsilaisvinimo kovas“.

2. Didžiausia tikimybė, kad visos Kėdainių tautos priešu bus paskelbta rajono valdžiai ditirambų negiedanti žiniasklaida. Ir ne tik rajoninė, bet ir respublikinė, kuri, pavyzdžiui, sužinojusi apie Nevėžio upe kartu su fekalijomis plaukiančias aukštyn pilvais išvirtusias žuvis, rašo apie ekologinę katastrofą, o ne apie valdžios nuopelnus.

3. Merui būnant valdžioje tikrai pavyko perkąsti politinės nomenklatūros dažnai vartojamus rinkėjų smegenų plovimo būdus, kurių pagrindinis akcentas: „Jei mane kritikuoja, vadinasi, puola visą tautą“, „Jei mane kritikuoja, vadinasi, ant viso rajono pila purvą“.

Išties gaila, kad rajono vadovas pamiršta, jog vykstančių procesų analizavimas ir tiesos sakymas yra ne purvo pylimas, o kiekvienam žmogui užtikrinama galimybė žinoti. Žinoti, kas iš tiesų darosi rajone ir kas slepiasi už valdžios priimamų sprendimų.

Taigi, toks gyvenimas. Jei paprastiems žmonėms dažniausiai trūksta pinigų ar laimės, tai valdininkams – priešų ir kaltųjų. Ypač prieš rinkimus.

O priešų ir kaltųjų reikia dėl pačios valdžios žioplumo, savanaudiškų tikslų ir nekompetencijos – štai kas – tik priešai ir kaltieji gali įmesti malkų į krosnį, kuri taip reikalinga politiniams reitingams pasišildyti.

Panašu, kad mūsų dabartinei rajono valdžiai ir jos palydovams tokių „malkų“ dabar labiausiai ir reikia.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video