Saldus Kalėdų stalas

 Saldus Kalėdų stalas

Meironiškietę Laimutę RUMŠIENĘ prisikalbinti pasidalyti kulinariniais gabumais nebuvo itin lengva. „Et, aukštai šokęs, žemai krisi“, – sako ji. Tačiau Krakių kultūros centro Meironiškių skyriaus vadovės Ritos Tamošaitienės paraginta, ji sutinka. „Kai organizuojame renginius, visada galime kreiptis į mūsų nuostabią šeimininkę, – džiaugiasi Meironiškių skyriaus vadovė. – Ir nesvarbu, ar sugalvojame bendruomenę pavaišinti šventiniu kalėdiniu pyragu, ar Mykolinių šventėms sriubą reikia išvirti – Laimutė niekada neatsisakys padėti.“

Įtampa pyragams nepadės

Pasirodo, Laimutė dar ir puiki pašnekovė: energinga, geros nuotaikos ji čia pat, tarsi iš kalėdinės dovanų skrynelės vieną po kito traukia išbandytus ir laiko patikrintus receptus ir, jei prireikia, čia pat improvizuoja.

„Nežinau iš kur mano tie gabumai virtuvėje, – sako ji. – Gaminti visada mėgau. Kai receptas suintriguoja, vis rūpi kaip čia būtų, kas čia išeitų. „Ai, einu pabandysiu“, – nutariu. O jau tada tyliai įsivertinu: jei pavyko – „liuks“, nepavyko – galima kažką patobulinti. Pirmą kartą recepto laikausi tiksliai; ir jeigu kažko trūko, pati kažką sugalvoju.“

Ji pastebi, kad kai gamina atsipalaidavusi, su gera nuotaika, tai viskas ir pavyksta, bet jeigu yra pernelyg susikaupusi, įsitempusi, patiekalai gali ir nesigauti. „Be geros nuotaikos nemoku gaminti“, – šypsosi ji.

Dažniausiai idėjų L. Rumšienė semiasi iš užrašų. „Mėgdavau paskaityti receptus, o paskui užsirašyti, dabar tuos užrašus pavartau ir matau: tas dar nebandytas, dar tas įdomus, –pasakoja. – Nors internete visko pilna, bet dažniau naudojuosi užrašais“, – iš kur semiasi idėjų neslepia moteris.

Laukimo nuotaikos

Klausantis žvalios ir energingos moters, atrodo, kad tamsaus niūraus vakaro – kaip nebūta. Ar iš tiesų kaime žiemos visad šiltos ir smagios?

„Visgi tenka sutikti su tais, kurie sako, kad kaime nėra lengva. Sunku su darbais, o ypač – jeigu neturi savo transporto. Labai gerai, kad kaime vyksta kultūriniai renginiai, vystoma bendruomeninė veikla – kažkaip išjudi ir tampa linksmiau gyventi“, – pastebi Laimutė.

Dabar ji gyvena džiugiomis laukimo nuotaikomis. „Tvarkausi, puošiu namus, rūšiuoju dovanas“, – pasakoja ji. Kaip ir daugelis Lietuvos šeimų, per gražiausias metų šventes ji sulauks užsienyje plušančio savo vyro.

„Šv. Kalėdos – toks metas, kai prie stalo susirenka visa šeima. Kaip ir daugelis, pirmąją Šv. Kalėdų dieną sutinkame ramiai. Kalėdų rytą einame į Bažnyčią, paskui sėdamės prie stalo. Antrą dieną lankomės pas draugus, dovanojame vieni kitiems malonias smulkmenas“, – tradicijų laikosi moteris.

Jos namuose kaip įprasta, Kūčių patiekalai – lengvesni, be mėsos, majonezo, pieno, kiaušinių; o ir šventiniai pyragai, bandos kepami „ant vandens“. „Mama per Kūčias iškepdavo „pasninkinę“ nedidelę bandą ir visiems jos užtekdavo. O Kalėdoms į tą bandą jau dėdavo ir sviesto, ir pieno, ir kiaušinių daug primušdavo“, – prisimena L. Rumšienė.

Nepaisant to, kad per Kalėdas patiekalai jau gali būti sotesni, paprastai namiškiai dar nespėja išalkti, dar būna sotūs po 12-os Kūčių patiekalų. Per Kalėdas dabar jau ji stengiasi pateikti kuo paprastesnį maistą, nes dabar sunku kuo nors nustebinti. O pasmaguriauti ir gomurį pamaloninti saldumynais niekas neatsisako. Iš pateiktų receptų skaitytojai tikrai išsirinks nors vieną. Nuoširdžiai siūlome pabandyti.

„Gamindama improvizuoju ir produktų kiekio neužsirašinėju. Va tik žinodama, kad mane kalbinsite, kepiau ir matavau“, – šypsosi moteris ir primena, kad proporcijos priklauso nuo produktų, kepimo trukmė – nuo orkaitės kaitrumo, o sėkmė, žinoma, nuo nuotaikos.

Perteptas keksas su obuolių sultimis „Kalėdų sapnas“

Reikės: 5 kiaušinių, 1,5 stiklinės cukraus, 1 stiklinės obuolių sulčių, 0,5 stiklinės aliejaus, 1 arbat. š. kepimo miltelių 2–2,5 stiklinės miltų, cinamono, gvazdikėlių.

Pertepimui: 250 g grietinėlės (35 proc. riebumo), 2 kupinų šaukštų cukraus arba cukraus pudros, uogų (skaniausia su vyšniomis).

Gaminimas: Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius gerai išplakame su cukrumi. Supilame aliejų, obuolių sultis, kepimo miltelius. Galime įberti cinamono, gvazdikėlių.

Viską išmaišome. Į gautą masę supilame plaktus kiaušinio baltymus ir dar kartą viską gerai išmaišome. Kepame 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40–45 minutes.

Atvėsusį perpjauname į dvi dalis ir pašlakstome obuolių sultimis (2–3 šaukštai)

Pertepimas. Išplakame grietinėlę su cukrumi. Labai tinka šaldytos vyšnios ir romo esencijos kvapai. Pertepame. Apipilame cukraus pudra arba tirpintu šokoladu. Geriausia palaikyti per naktį šaldytuve. Puošiame uogomis, pabarstukais, tiks mėtos šakelė ir apelsinas.

Šeimininkės komentaras. Šitą pyragą atradau prieš šešerius metus. Jisai patraukė mano dėmesį, nes gaminamas su obuolių sultimis. Tačiau originalų receptą aš šiek tiek „perdirbau“ – kadangi man kažko jame trūko. Receptas nesudėtingas, o pyragas gaivaus skonio ir šventiškai atrodo.

Saulės pyragas (banda)

Reikės:1 200 g miltų (kuo miltų daugiau, tuo banda tvirtesnė), 7 g sausų mielių,

0,5 stiklinės aliejaus, 3 kiaušinių, 1 kiaušinis aptepimui, 200 g pieno ir 100 g vandens, 4 šaukštai cukraus, 1 arbat. š. vanilinio cukraus, 1 arbat. š. druskos.

Gaminimas. Miltus persijojame ir padaliname į dvi dalis. Vieną dalį sumaišome su sausomis mielėmis, druska. Pašildytą vandenį su pienu supilame į miltų masę, išmaišome dubenyje ir uždengę audeklu paliekame apie 3 val. šiltoje patalpoje tam kad įrūgtų.

Po to, kai jau pyragas pradeda judėti, įrūgti, „mielės vaikščioja“ – išplakame kiaušinius su cukrumi, cukrus turi ištirpti. Plakinį supilame į masę, taip pat supilame aliejų, įberiame vanilinio cukraus, išmaišome. Kai jau sunku maišyti, pradedame minkyti. Minkydami tešlą, palengva pilame likusius miltus juos sudedame per kelis kartus. Minkome ilgokai, kad nesusidarytų didesnės akutės. Pabarstome ir vėl minkome. Kaip sakoma, tešla turi būti nei per kieta, nei per skysta. Išminkę vėl paliekame šiltai, kol masė dubenyje patrigubėja. Ją dedame į kepimo indą arba turimą skardą. Aptepame kiaušinio plakiniu. Kepame įkaitintoje 180 °C  orkaitėje apie 40 minučių, vėliau ugnį sumažiname ir dar apie 20 min kepama apie 160 °C. 

Šeimininkės komentaras. Šis pyragas nėra labai saldus. Jei norite saldesnio, cukraus dėkite daugiau. Saulės pyragu vaišinomės adventinėje vakaronėje. Jo apvali forma simbolizuoja metų ratą ir kviečia skalsiam šeimos stalui.

Alaus tortas

Reikės: 300 g šviesaus alaus, 500 g margarino kepiniams, 4,5–5 stiklinės miltų.

Pertepimui: indelio „Rududu“, 1 pakelio (200 g) sviesto, 1 l grietinės (30 procentų riebumo), apie 5 šaukštus cukraus.

Gaminimas. Sutrakuokite apie 300 g margarino, įpilkite trečdalį alaus, supilkite gerą stiklinę miltų ir maišykite. Taip, palaipsniui kas kartą tarkuokite margarino (apie 100 g),  pilkite alų (po 100 g), dėkite miltus. Suminkę tešlą padėkite į šaldytuvą, kad atvėstų (apie porą valandų, arba iš vakaro padarytą tešlą šaldytuve palikite per naktį iki ryto). Iškočiokite, bet ne per plonai norimo dydžio lakštus. Iš tokio kiekio apytikriai išeina šeši lakštai. Kepkite 170–180 °C  orkaitėje, kol lakštai pagelsta; jie gali kepti ilgėliau, nes tešla riebi. Neišsigąskite, jei lakštai neatrodys itin išvaizdūs ar atsiras pūslelių.

Pertepimas. Sviestą ištirpiname kartu su „Rududu“ ant lengvos ugnies iki vientisos masės, išmaišome. Išplakame grietinę su cukrumi, taip pat įspaudžiame pusę citrinos; gerai sumaišę abi mases ir jas perplakę gautąją mase pertepame tortą. Labai skanu pagardinti porą saujų graikiškų riešutų. Šonus apibarstykite trupiniais ar riešutais, šokoladu. Perteptas tortas gali stovėti ir kelias dienas – kuo labiau persigeria sluoksniai, tuo jis skanesnis.

Šeimininkės komentaras. Alaus tortas visada intriguodavo vyriškąją kompanijos dalį. Tačiau šis alaus tortas yra saldus. Jį kepame jau kelerius metus, bet jis mums neatsibosta.

Perteptas sūrus tortas

Reikės: pirktinių sluoksniuotos „Napaleono“ tešlos lakštų.

Pirmojo lakšto pertepimui: 200 g šaltai rūkytos lašišos, 2 pomidorų, apie 4 šaukštų majonezo, pipirų.

Gaminimas: supjaustome pomidorus ir lašišą. Sudedame į dubenį, užpilame majonezu, pabarstome pipirais ir užpilame ant pirmojo lakšto.

Antrojo lakšto pertepimui: 4 kietai virtų kiaušinių, 150 g fermentinio sūrio, 2 skiltelių česnako, 4–5 šaukštų majonezo.

Gaminimas: kiaušinius sutarkuojame, sūrį taip pat sutarkuojame tik smulkesne tarka, smulkiai supjaustome ar įspaudžiame česnaką, įdedame majonezo; viską sumaišome. Užtepame ant viršaus. Sluoksnis turi įsigerti.

Trečiojo lakšto pertepimui: 200 g krabų lazdelių, pusę ilgavaisio agurko, 4–6 šaukštų majonezo, žiupsnelio krapų, pipirų.

Gaminimas: viską susmulkiname, sumaišome, pabarstome pipirais, įberiame krapus. Aptepamas trečiasis sluoksnis.

Ant viršaus dedame sluoksniuotos tešlos lakštą, lengvai aptepame majonezu, papuošiame gėlėmis pjaustytomis iš daržovių, žuvies; pjaustytais žuvų pirštelių gabalėliais. Šonus apibarstome džiūvėsėliais arba  sluoksniuotos tešlos sutarkuotais gabalėliais.

Šeimininkės komentaras. Tai yra greitai paruošiamas sotus pyragas, galima pateikti svečiams vietoje mišrainės; tik geriau jį gaminti iš vakaro.

Džiovintų vaisių kompotas

Reikės: 6 l vandens, po dvi dideles saujas džiovintų vaisių (obuoliukų, slyvų, kriaušių, spanguolių), gvazdikėlio.

Gaminimas. Kalėdoms tradiciškai verdame džiovintų vaisių kompotą. Į verdantį vandenį suberiame džiovintus vaisius, būtinai įmetame gvazdikėlių; kelias minutes paverdame, uždengiame dangčiu ir paliekame atvėsti. Cukraus dedame simboliškai. Taip pat galime pagardinti citrinos ar apelsino skiltele.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video