Ar gyventojai gaus daugiau informacijos apie numatomą Zabieliškio sąvartyno plėtrą?

 Ar gyventojai gaus daugiau informacijos apie numatomą Zabieliškio sąvartyno plėtrą?

Vis dar nerimsta aistros dėl numatomos Zabieliškio sąvartyno plėtros. Ir suprantama, nes kol kas niekas dėl to konkretaus atsakymo nepateikia.

Gyventojai sunerimę

Kaip viena iš svarbiausių temų – Zabieliškio sąvartyno ateitis buvo ir LR Seimo nario Dariaus Kaminsko susitikime su Pelėdnagių seniūnijos gyventojais. Šiame susitikime dalyvavau ir aš. Situacija gana aiški.

Arčiausiai sąvartyno esančių Zabieliškio, Medekšių, Pelėdnagių kaimų gyventojai piktinosi, kad su jais niekas nederino numatomos sąvartyno plėtros, kad jie turi nuolatos kęsti nemalonius kvapus, kad pakilus didesniam vėjui po visą apylinkę nešiojamos šiukšlės, kad netvarkingi atliekas vežantys automobiliai.

D. Kaminsko nuomone, yra akivaizdu, kad mūsų kraštiečiams šiuo klausimu tikrai trūksta informacijos, o galbūt ir rajono valdžios dėmesio.

Visuomeninio judėjimo „Mūsų krašto sėkmei“ aktyvas 2017 m. gruodžio pabaigoje pateikė daug klausimų VšĮ Kauno regiono atliekų tvarkymo centrui (toliau – KRATC). Deja, gauti atsakymai abejonių neišsklaidė.

Sprendimų reikia jau šiandien

[quote author=“A. Kacevičius“]KRATC atsakymai vargu ar paguodžia Zabieliškio, Medekšių, Nociūnų, Pelėdnagių gyventojus, kurie jau šiuo metu patiria įvairius nepatogumus dėl netoliese esančio sąvartyno.[/quote]

Nežiūrint to, kad pradėjus eksploatuoti mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginius 2016 m. Kauno rajone esančio Lapių ir mūsų rajono Zabieliškio sąvartynuose atliekų pašalinta apie 40 proc. mažiau negu 2015 m., KRATC rašte konstatuota, kad Lapių sąvartyno tūrio užteks 3 metams, o Zabieliškio – 2 metams. Dar labiau sumažinti šalintinų atliekų kiekį kol kas neįmanoma dėl ribotų UAB „Fortum Klaipėda“ atliekų deginimo įrenginių pajėgumų. O numatoma Kauno atliekų deginimo jėgainės veiklos pradžia – tik 2020 m. Taigi, galutinius sprendimus reikia priimti kuo skubiau.

Ar tikrai užtikrinama kontrolė?

Į klausimą, kas gali garantuoti, kad į sąvartyną tikrai nepateks mišrių komunalinių atliekų ir ar numatytas šio proceso kontrolės mechanizmas, KRATC direktorius atsakė, kad nuo 2013 m. sąvartynuose draudžiama šalinti neapdorotas ir po apdorojimo likusias perdirbimui ar kitokiam panaudojimui tinkančias atliekas. Atliekos į sąvartyną iš juridinių asmenų priimamos pagal sudarytą atliekų tvarkymo sutartį su sąvartyno savininku. Be to, sąvartyne vykdoma vizualinė atliekų kontrolė, o netinkamos šalinti atliekos grąžinamos atliekų savininkui.

Būtų labai įdomu sužinoti, kiek tokių atliekų buvo grąžinta, pvz., 2017 metais. Ar tikrai šis procesas tinkamai kontroliuojamas?

KRATC rašte labai lakoniškai atsakyta į klausimą, kas užtikrins, jog numatytos oro taršos prevencijos bei mažinimo priemonės bus tinkamai organizuotos. Atsakymas, jog atliekų šalinimas vykdomas laikantis Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimo sąlygų, kurioms esant sąvartynas turi būti eksploatuojamas nepažeidžiant nustatytų aplinkos kokybės normų, iš esmės nieko nesako.

Visuomeninio judėjimo „Mūsų krašto sėkmei“ rašte buvo keliami klausimai dėl neabejotinai padidėsiančio transporto priemonių srauto, galimo triukšmo lygio padidėjimo, kvapų bei jų įtakos Kėdainių rajono žmonių sveikatai. KRATC savo atsakyme pažymi, kad transportas, vežantis atliekas, nevažiuoja per Zabieliškio gyvenvietę. Rašte teigiama, kad 2017 m. buvo atliktas Zabieliškio regioninio sąvartyno išplėtimo išsiskiriančio kvapo sklaidos modeliavimas, kuris parodė, kad ribinė kvapo koncentracija nebus viršijama, neviršys nustatytų ribinių dydžių ir triukšmo lygis.

[quote author=“Aut. past.“]Aplinkos ministras teigiamai atsiliepė į D. Kaminsko kvietimą atvykti į Kėdainius ir susitikti su mūsų rajono gyventojais. Šis susitikimas turėtų įvykti vasario mėnesį.[/quote]

Tačiau tokie atsakymai vargu ar paguodžia Zabieliškio, Medekšių, Nociūnų, Pelėdnagių gyventojus, kurie jau šiuo metu patiria įvairius nepatogumus dėl netoliese esančio sąvartyno. Jie netenkina ir mūsų.

Žinių iš savivaldybės gyventojai nesulaukia

KRATC vadovų buvo klausiama ir apie tai, kas kompensuos gyventojams jų turto nuvertėjimą išplėtojus sąvartyną, galbūt numatomos nuolaidos ar lengvatos Kėdainių krašto gyventojams dėl patiriamų nepatogumų.

Į tai atsakyta, kad KRATC nėra kompetentingas vertinti gyventojų turto nuvertėjimo ir panašių klausimų. Na, o klausimas dėl lengvatų gyventojams turėtų būti sprendžiamas savivaldos. Deja, žinių iš savivaldybės administracijos gyventojai kol kas nesulaukia.

Ar bus atsakyta į gyventojų klausimus?

Siekiant pateikti mūsų kraštiečiams daugiau informacijos apie planuojamą Zabieliškio sąvartyno plėtrą, Seimo narys Darius Kaminskas ir Visuomeninio judėjimo „Mūsų krašto sėkmei“ pirmininkas Arūnas Kacevičius susitiko su LR aplinkos ministru Kęstučiu Navicku, su kuriuo buvo aptartos šio sąvartyno plėtros problemos bei išsakyti kėdainiečių nuogąstavimai dėl galimos žalos mūsų krašto žmonėms, jeigu būtų apsispręsta visas Kauno regiono atliekas vežti į Zabieliškį.

Ministras teigiamai atsiliepė į D. Kaminsko kvietimą atvykti į Kėdainius ir susitikti su mūsų rajono gyventojais. Šis susitikimas turėtų įvykti vasario mėnesį.

Savo ruožtu aš, kaip Visuomeninio judėjimo pirmininkas, kreipiausi į KRATC direktorių Kęstutį Balčiūną, siūlydamas jam organizuoti susitikimą su Pelėdnagių seniūnijos gyventojais ir tiesiogiai atsakyti į jiems rūpimus klausimus. Toks pažadas taip pat buvo duotas. Mes su Pelėdnagių seniūnijos seniūnu ne kartą skambinome KRATC direktoriui dėl susiklosčiusios situacijos. Manau, kad bendros pastangos turėtų duoti rezultatus.

Taigi, belieka tikėtis, kad artimiausiu metu gyventojams bus atsakyta į visus jiems rūpimus klausimus dėl numatomos Zabieliškio sąvartyno plėtros.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video