Vaiko gimimas kulinariniams gabumams vystytis nesutrukdė

 Vaiko gimimas kulinariniams gabumams vystytis nesutrukdė

Rūtos KIŠONAITĖS gyvenimas pasikeitė, kai ji susilaukė savo pirmojo stebuklėlio. Šiuo metu 10 mėnesių dukrytę ant rankų sūpuojančiai moteriai buvo tikras iššūkis suderinti vaiko priežiūrą su įvairiausiais namų ruošos darbais, o ką jau kalbėti apie maisto gaminimą ar laisvą laiką sau pačiai. Vis tik dabar Rūta džiaugiasi, kad jai viskas puikiai pavyko. 

Visada virtuvėje mėgusi suktis pašnekovė pabrėžia, kad net ir gimus dukrelei ji atrandanti laiko ruošti maistą ir džiaugiasi galinti kone kasdien pasilepinti namuose su didžiule meile ruoštais patiekalais. 

Retai padėdavo mamai

– Kada gimė meilė maisto ruošimui? 

– Kad vaikystėje buvau didelė maisto gaminimo gerbėja, nepasakyčiau. Tiesa sakant, kiek save pamenu, labai retai mamai padėdavau gaminti, nemačiau tam didelio poreikio, tik paprašyta imdavausi vienokių ar kitokių darbų virtuvėje: ar bulves nuskusti, ar tešlą pamaišyti, ar dar kokius pagalbinius darbus atlikti.

Tik pradėjusi savarankiškai gyventi neturėjau kur dėtis, teko mokytis įvairiausių gaminimo subtilybių, išbandyti vis daugiau receptų, nes juk nesinorėjo kiekvieną dieną valgyti keptų bulvių ar makaronų (juokiasi). 

Žinoma, tekdavo ir mamai skambinti klausti patarimo, ir internete pasižvalgyti kokių nors receptų. Taip maisto gaminimas man ėmė patikti vis labiau ir labiau.

Taigi nors tų kulinarinių gabumų iš mamos nepaveldėjau, bet su laiku juos ištobulinau ir, be abejo, stengiuosi juos gerinti toliau. 

Liko be puodo ir be vakarienės

– O ar dažnai teko susidurti su nesėkmėmis?

– Ne paslaptis, kad kiekvienai pradedančiai šeimininkei nuotykių virtuvėje netrūksta. Buvo ir man tokių…

Vienas įsimintiniausių buvo tikrai seniai, bet atsimenu jį lyg tai būtų nutikę vakar – ant viryklės užkaičiau puodą su bulvėmis, aišku, pati ramiai nuėjau žiūrėti televizoriaus. Lyg tyčia rodė įdomią laidą ir užsižiūrėjusi pamiršau, kad noriu valgyti, kad mano bulvės verda. Prisiminiau tik tada, kai iš virtuvės pradėjo sklisti svilėsių kvapas… 

Mėsos gerbėja

– Kokie patiekalai dažniausiai puikuojasi Jūsų virtuvėje?

– Nuo vaikystės labiausiai mėgstu tradicinį lietuvišką maistą, todėl kažko įmantraus niekada nesirenku. 

Dažniausiai gaminu iš kiaulienos bei vištienos, nes pati esu mėsos mėgėja. Labai mėgstu improvizuoti, bet, prisipažinsiu, jei patiekalas nėra išbandytas, receptą patobulinu pagal savo norus ir poreikius. 

Svarbiausia tai, kad maistą visada gaminu su nepaprastai didžiule meile – tai mano pagrindinis prieskonis, kuris padaro patiekalą dar skanesnį (šypsosi). 

Draugauju ir su saldumynais, todėl gardžiais kepiniais ar paruoštais saldėsiais pasilepiname tikrai dažnai. 

Džiaugiuosi, kad šeima valgo viską, ką pagaminu. Man didžiausias atpildas, kai žinau, jog mano rankomis ruoštas maistas yra skanus. 

– Jūsų šeima gausi?

– Šeima nemaža, bet dalis jos užsienyje, tėvai – užmiestyje, bet kaip grįžta, visada namuose sulaukiu svečių.

Šaltibarščiai – tik vasarą

– Kaip suprantu, mažosios atsiradimas Jūsų gaminimo įpročiams didelės įtakos nepadarė? 

– Tikrai ne. Įdomiausia tai, kad mano gaminimo ypatumams įtaką daro ne dukrelė, o metų laikai, nuo kurių būtent ir priklauso tai, ką aš valgysiu, o ko ne – gaminu atsižvelgdama į metų laikus. 

Pavyzdžiui, žiemą niekada nevalgau šaltų patiekalų, tokių kaip šaltibarščiai, nors juos labai mėgstu – juos gaminu tik vasarą. Šaltuoju metų laiku renkuosi tik karštus patiekalus. 

Didelis dėmesys – kokybei

– O ar gimus dukrelei neprireikė keisti maisto ruošimo ypatumų?

– Žinoma, prireikė, ir iš pradžių buvo tikrai nelengva, bet pamažu prisiderinau.

Palaipsniui viskas stojo į vėžias, aišku, pasitaiko dar ir dabar, kad ne visada pavyksta suspėti. Svarbiausia, kad apskritai yra tam noras. 

Atsiradus dukrelei didelį dėmesį pradėjau kreipti į maisto kokybę – ėmiau rinktis ekologiškus, sveikesnius, visavertiškus, vertingų medžiagų gausius produktus. 

Kai nebūna laiko

– Tai ant jūsų stalo visada tik naminis maistas?

– Na būna visaip. Pasitaiko, kad nebežinau ką gaminti, viskas atrodo lyg ir atsibodę… Tuomet pradedu vartyti kulinarines knygas, naršyti internete, juk ten tiek daug puikių tinklaraščių, kuriuose randu kokių nors minčių, idėjų, naujovių, kuriomis paįvairinu savo meniu. 

Dažniausiai stengiuosi maistą ruošti pati, bet pasitaiko dienų, kai tiesiog neturiu tam laiko, tada tenka pasitenkinti ir pirktiniu maistu.

Keletu savo mėgiamiausių receptų Rūta Kišonaitė nori pasidalinti ir su mūsų laikraščio skaitytojais. Išbandykite. 

Vištienos kepsneliai

Reikės: 1 vištienos krūtinėlės, 1 kiaušinio, 1–2 šaukštų majonezo, paukštienos prieskonių, 4 šaukštų krakmolo.

Gaminimas: vištienos krūtinėlę supjaustyti mažais gabalėliais, įmušti kiaušinį, suberti prieskonius, įpilti majonezą, krakmolą ir viską gerai išmaišyti. Pašnekovė, gamindama šiuos kepsnelius, kartais įtarkuoja ir fermentinio sūrio. Į įkaitintą keptuvę dideliu šaukštu dėti paruoštą vištienos masę formuojant nedidelius blynelius. Kepsnelius kepti ant silpnos ugnies, kol gražiai apskrus. Pašnekovė vištienos kepsnelius patiekia su virtais ryžiais bei mėgiamomis salotomis, pagardina padažu. Skanaus!

Pyragas „Tinginys“

Reikės: 4 pakelių sausainių (geriausia rinktis „Gaidelis“), 1 skardinės saldinto sutirštinto pieno, 2 šaukštų kakavos, 200 g sviesto, graikinių riešutų ar džiovintų vaisių (abrikosų, razinų ir kitokių mėgiamų džiovintų vaisių).

Gaminimas: sausainius sutrupinti. Ant silpnos ugnies ištirpinti sviestą, supilti sutirštintą pieną, maišant suberti kakavą, riešutus, vaisius ir viską gerai išmaišyti. Gautą masę supilti ant prieš tai sutrupintų sausainių ir vėl viską gerai išmaišyti. Gautą masę dėti į maistinę plėvelę ir formuoti norimo dydžio ir formos pyragą. Suformavus dėti į šaldytuvą stingti. Pašnekovė rekomenduoja „Tinginį“ šaldytuve palikti per naktį. Skanaus! 

Greiti duonos suktinukai su sūriu ir krabų lazdelėmis

Reikės: 500 g baltos forminės duonos, 3 kiaušinių, šiek tiek pieno, pakuotės krabų lazdelių, 200 g sūrio, druskos ir majonezo pagal skonį.

Gaminimas: nuo duonos riekelių nupjaustyti plutelę ir jas šiek tiek pakočioti. Tada ant duonos užtepti majonezo, uždėti sūrio, krabų lazdelę ir suvynioti į ritinuką. Jį apvolioti kiaušinio, pieno ir druskos plakinyje (galima dar apvolioti džiūvėsėliuose) ir kepti keptuvėje, kol gražiai pagels. 

Vafliai su mėsa

Reikės: vaflių lakštų, 300–400 g maltos mėsos, prieskonių maltai mėsai, 3 kiaušinių.

Gaminimas: vaflius supjaustyti nedideliais kvadratukais. Ant vaflio tepti ploną sluoksnį išprieskoniuotos maltos mėsos, uždėti kitą vaflio puselę ir, apvoliojus kiaušinio plakinyje, kepti keptuvėje ant silpnos ugnies, kol gražiai apskrus. Pašnekovė tikina, kad tokius vaflius galima valgyti tiek šiltus, tiek ir atvėsusius.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video