Kaip atrasti savo sėkmę?

 Kaip atrasti savo sėkmę?

Vaikų ir moksleivių psichinė sveikata yra neatsiejama bendros vaikų sveikatos dalis. Gera psichinė sveikata – tai raktas į stiprios, savimi pasitikinčios asmenybės formavimąsi. Spalio–gruodžio mėnesiais Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijoje įgyvendintas  Kėdainių rajono visuomenės sveikatos rėmimo projektas, finansuotas iš Kėdainių rajono savivaldybės lėšų. Projektas „Aš savo sėkmės kūrėjas“ skirtas mokinių, pedagogų ir tėvelių psichinės sveikatos stiprinimui ir žalingų įpročių prevencijai.

Sėkmė tapo atskaitos tašku rengiant šį projektą, nes  sėkmingo žmogaus kelias prasideda dar vaikystėje. Čia pradedamos formuoti pozityvios vertybinės nuostatos, mokomasi psichologinio atsparumo ir gebėjimo atsispirti žalingiems įpročiams.

Projekto dėka progimnazijos mokiniai, pedagogai ir tėvai, turėjo galimybę pasiklausyti psichologo Egidijaus Karmazos paskaitų. Didelę paauglių auditoriją gebantis sudominti ir suvaldyti lektorius, įvardino vaikams jų amžiui būdingas problemas.  Klausydami psichologo vaikai suprato, kad klysti, patirti nesėkmę, jaustis vienišu, liūdėti yra normalu. Taip jaučiasi dauguma bendraamžių. Lektorius nurodė ir kelius, kaip nepalūžti, ką daryti, kad pasijustum geriau, taptum svarbiu ir pripažintu bendraamžių tarpe. Po susitikimo su pedagogais, psichologo paskaitą dar ilgai aptarinėjo ir progimnazijos pedagogai. Kiekvienas lektoriaus žodis  buvo taiklus. Dauguma mokytojų jaučiasi nusivylę, pavargę, išsekę, nevertinami visuomenėje. Išklausyta paskaita privertė susimąstyti, kaip pasijusti geriau, kokių veiksmų imtis kaip kiekvienam iš mūsų keistis siekiant pozityvesnio požiūrio į gyvenimą.

[#gallery=1186#]

Asociacijos „Trinus“ nariai dirbo su klasių bendruomenėmis. Jų tikslas buvo burti kolektyvą, įtraukti vaikus į bendrą veiklą, pastebėti ir nepalikti nuošalyje atstumtųjų. Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Giedrė Žemaitienė su mokiniais diskutavo apie žalingus įpročius ir priklausomybes.

Didelio mokinių susidomėjimo sulaukė „Pertraukų spartakiada“. Kūno kultūros mokytojas Remigijus Kaladė kvietė vaikus pasirungti  ne tik krepšinio aikštelėje mėtant baudas, tritaškius, žaidžiant „Karavaną“, bet ir išbandant smiginį, stalo tenisą, tinklinį. „Pertraukų spartakiadoje“ galėjo dalyvauti visi norintys. Skirtingo amžiaus mokiniai susidraugavo, patyrė pergalės džiaugsmą ir leisdami turiningai laisvalaikį, neturėjo laiko žalingiems įpročiams.

Informacija apie vykdomas projekto veiklas nuolat buvo teikiama skelbimų lentoje. Vaikai patys rinkosi kokiose veiklose dalyvauti.  Anglų kalbos mokytoja, fotografė  Ramunė Mikštienė mokė vaikus sustabdyti džiugią akimirką fotografuojant, o atsikratyti neigiamų emocijų ir nerimo atliekant smėlio terapiją, marmuravimo technika kvietė socialinė pedagogė Loreta Pabrinkienė.

Didelio bendruomenės susidomėjimo sulaukė praktinis užsiėmimas „Atsipalaidavimo ir streso išveika, naudojant meno technikas“. Dotnuvos pagrindinės mokyklos dailės mokytoja Dalia Bružienė mokė vaikus, tėvus ir pedagogus, kaip atsipalaiduoti ir kurti meninius darbus naudojant batikos techniką. Sužinoti kaip valdyti stresą ir atsipalaiduoti skambant gongams kvietė sveikos gyvensenos pedagogė Dalia Vengrytė. 

Projektas „Aš savo sėkmės kūrėjas“ baigėsi. Projekto dalyviai džiaugėsi turėję galimybę išbandyti įvairius kelius į sėkmę, suvokdami, kad tik mes patys esame savo sėkmės kūrėjai.

 

Projekto „Aš savo sėkmės kūrėjas“ vadovės socialinė pedagogė Loreta Pabrinkienė ir logopedė Sigita Jusienė

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video