Daugiau laiko reikalaujančių patiekalų aromatai – tik savaitgalį

 Daugiau laiko reikalaujančių patiekalų aromatai – tik savaitgalį

Juodkaimiškės Ingos ČIČINSKĖS namų virtuvėje dažniausiai gimsta paprasti, greit paruošiami patiekalai.

Pašnekovė prisipažįsta, kad daugiau laiko pareikalaujančių patiekalų aromatai jos virtuvėje pasklinda nebent savaitgaliais, kai atsipūtusi nuo kasdienių darbų Kėdainių dailės mokykloje ji imasi eksperimentuoti.

Tad nieko nelaukdami kalbiname Ingą, kuri rudenį tapo Juodkaimiuose vykusio šeimininkių šeimininkės konkurso nugalėtoja.

Pirmenybę teikia greitukams

[quote author=“Inga“]Mano virtuvę užkariavę tradiciniai patiekalai.[/quote]

– Tikriausiai kaip ir kiekviena šeimininkė, esate išbandžiusi namuose gaminti viską, tačiau prisipažinkite, kam turite silpnybę ir dažniausiai teikiate pirmenybę?

– Mano virtuvę užkariavę tradiciniai patiekalai, tačiau, neslėpsiu, kartais mėgstu ir paeksperimentuoti. Be to, iš karto noriu pabrėžti, kad dažniausiai renkuosi tokius patiekalus, kurių gamyba nereikalauja daug laiko – pirmenybę teikiu greitai pagaminamiems patiekalams.

Kodėl? Gal dėl to, kad laiko lieka vis mažiau, nes iš darbo paprastai grįžtu vėlai, todėl valandų valandas praleisti virtuvėje jau nebesinori. Visai kas kita – savaitgaliais, kai laiko maisto gamybai galiu skirti daugiau.

Pirmieji bandymai – studijų metais

– Ar prisimenate, kada pradėjote kaupti savo kulinarinę patirtį?

– Didelė mamos pagalbininkė tikrai nebuvau. Pati gaminti pradėjau tik išėjusi iš namų ir pradėjusi savarankiškai gyventi. Galima sakyti, jog kol mokiausi mokykloje, valgydavau mamos gamintą maistą. O vėliau, kai ėmiau gyventi atskirai, nuo to pabėgti niekur nebegalėjau.

Be to, didelė paskata man buvo studijos. Iš dalies jos buvo susijusios su maistu, nes mokiausi ne tik dailės, bet ir technologijų, todėl teko daug su kuo susipažinti ir išbandyti maisto srityje.

Tai ir buvo pirmoji mano mokytoja maisto ruošime, leidusi man pažinti ir sužinoti įvairiausių patiekalų gaminimo subtilybes (šypsosi).

Renkasi įvairovę

– Ir kokius gi patiekalus labiausiai mėgstate?

– Renkuosi įvairų maistą. Visada norisi išbandyti vis naujus, dar neragautus patiekalus.

Pastaruoju metu pamėgau makaronus su krevetėmis, šis patiekalas tapo vienu mėgstamiausių šeimos patiekalų. Išbandžiusi aštriai ruoštas kepenėles, vištieną, kurią gaminau ne pagal iki tol naudotą receptūrą, likau patenkinta. Mano skoniui tai tiko ir tikrai patiko.

Užsinorėjus ko saldžiau išsikepu ir pyragą ar tortą. Namuose kepu obuolių vyniotinį, kuris kažkuo primena tikriausiai visoms šeimininkėms gerai žinomą austrišką štrudelį, o šokoladinio pyrago receptas – dar iš mokyklinių laikų (pasirodo, kažką gaminau ir tada).

Kalbant apie šviežias lietuviškas daržoves, tai labai džiaugiuosi, jog sezono metu turiu galimybę visas jas užsiauginti pati. Kiek anksčiau dar ir pasikonservuodavau žiemai, tačiau dabar vis labiau pradėjo patikti šviežios daržovės, todėl laiko konservavimui net ir negaištu (šypsosi).

– Iš kur gimsta naujos idėjos? Sugalvojate pati?

– Na iš tiesų negaliu sakyti, jog tai, kas ant mano virtuvės stalo – mano išradimai. Dažniausiai pasiskaičiusi keletą receptų iš jų padarau savo (šypsosi), jei kokio ingrediento neturiu, žvelgiu kūrybiškai – visada yra galimybė pakeisti kitu.

Ne kartą išbandytais ir pamėgtais receptais Inga Čičinskė dalijasi ir su Jumis. Išbandykite!

Makaronai su krevetėmis

Reikės: makaronų, krevečių, česnako, grietinėlės, kietojo sūrio (pagardinimui).

Gaminimas: kol verda makaronai, svieste pakepinu česnaką, įdedu krevetes ir, keletą minučių pakepusi įpilu grietinėlės, užvirinu ir tokį gautą padažą užpiltu ant makaronų. Pagardinu tarkuotu kietuoju sūriu.

Iš karto galime skanauti.

Aštrios kepenėlės

Reikės: 4–5 vidutinio dydžio svogūnų, čili pipiriuko, aliejaus (kepimui), pakuotės vištų kepenėlių (600–700 g), druskos ir pipirų (pagardinimui), 1–2 šaukštų mėgiamo pomidorų padažo, 150 ml grietinėlės (riebios).

Gaminimas: svogūnus supjaustyti žiedeliais ir kepinti aliejuje kartu su smulkintu čili pipiriuku, kol svogūnai sukepa. Čili priduoda aštrumo tiek svogūnams, tiek ir aliejui. Išgraibius iškeptus svogūnus į tą patį aliejų dėti gabalėliais supjaustytas vištų kepenėles. Baigiant kepti kepenėles įberti druskos ir pipirų pagal skonį, įpilti pomidorų padažo, ir grietinėlę.

Kepenėles galima patiekti su ryžių garnyrų bei prieš tai pakepintais svogūnais (juos dėti ant kepenėlių).

Vištiena

Reikės: 500–600 g vištienos filė, aliejaus (kepimui), mėgiamų prieskonių, avokado, prinokusio mango, 100–120 g mėlynojo pelėsinio sūrio, 3–4 šaukštų majonezo „Hellmans“.

Gaminimas: keptuvėje pakepti mėgiamais prieskoniais išprieskoniuotą filė. Svarbiausia neperkepti, kad vištiena neišsausėtų. Per tą laiką pasiruošti vaisius: riekelėmis supjaustyti avokadą, mangą – jų nesumaišyti, tiesiog išdėlioti lėkštėje. Iš sutarkuoto mėlynojo pelėsinio sūrio ir majonezo pasigaminti padažą. Visus paruoštus ingredientus dėti į lėkštę.

Pašnekovė tikina, kad imant visko atskirai po gabalėlį atsiskleidžia tikrai puikus skonis ir priduria, jog patiekalą galima valgyti ir šaltą.

Šokoladinis pyragas

Reikės: 1,5 stiklinės cukraus, 3 šaukštų kakavos, 6 šaukštų vandens, 250 g margarino kepiniams arba sviesto, 4 kiaušinio trynių, 4 kiaušinio baltymų, 1,5 stiklinės miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių.

Gaminimas: cukrų, kakavą, vandenį ir margariną arbą sviestą sudėti į puodą ir ant ugnies kaitinti, kol margarinas arba sviestas ištirpsta. Gautą masę atvėsinti (indą galima  įstatyti į šaltą vandenį). Į atvėsusią masę maišant pilti turimus trynius. 0,5 stiklinės pasilikti užpylimui ant iškepto pyrago viršaus.

Į likusią masę sudėti miltus, kepimo miltelius, galiausiai įmaišyti iki purumo išplaktus baltymus.

Kepti iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45–50 minučių (būtina atsižvelgti į savo orkaitę, nes kiekviena kepa skirtingai, tad geriausiai pyragą stebėti pačiai). Iškeptą pyragą aplieti prieš tai ruošta ir pasilikta šokoladine mase.

Vyniotinis su obuoliais

Įdarui reikės (proporcijas kiekviena šeimininkė renkasi pagal save): obuolių, razinų, cukraus, cinamono.

Įdaro gaminimas: nuluptus obuolius supjaustyti skiltelėmis. Razinas išmirkyti vandenyje (galima rome – tuomet turės šiokį tokį išskirtinį aromatą). Cukrų sumaišyti su cinamonu.

Tešlai reikės: 300 g miltų, 1 kiaušinio, 1 šaukšto aliejaus, 10 lašų acto, žiupsnelio druskos, ~ 0,5 stiklinės vandens. Dar reikės šiek tiek sviesto (tešlos aptepimui) ir džiūvėsėlių (pabarstymui).

Tešlos gaminimas: iš visų nurodytų ingredientų suminkyti elastingą tešlą. Ją uždengti ir palaikyti apie valandą. Tešlą padalinti į dvi dalis – bus du vyniotiniai. Ją iškočioti labai plonai, kiek galima ištampyti ir palikti šiek tiek apdžiūti.

Plonai kočiotą blyną aptepti tirpintu sviestu, apibarstyti džiūvėsėliais, dėti obuolius, razinas, pabarstyti cukrumi sumaišytu su cinamonu ir atsargiai suvynioti lyg vyniotinį užspaudžiant galus ir kraštą – prieš dedant kepti vyniotinį aptepti sviestu. Kepti iki 220 (kaitinimas iš apačios+karšto oro srautas – užtenka ir 170 laipsnių) laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes.

 

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video