Ar Kėdainiams reikia sąvartyno?

 Ar Kėdainiams reikia sąvartyno?

Jau kuris laikas Kėdainiuose netyla diskusijos dėl numatomos Zabieliškio sąvartyno plėtros. Žmonės baiminasi dėl savo ateities. Didėjanti oro tarša gali sukelti ne tik kvėpavimo, bet ir širdies bei kraujagyslių, o taip pat ir onkologines ligas.

Mūsų kraštiečių susirūpinimas savo gyvenimo kokybe yra pagrįstas, nes Kėdainiuose kasmet, ypač sausuoju metų periodu, nustatomi oro užterštumo kietosiomis dalelėmis ribinių verčių viršijimai. Laikas nuo laiko atsitinka taip, kad mūsų rajono gyventojai kenčia nuo didelės amoniako ir sieros vandenilio koncentracijos ore. Taigi, kaip mes gyvensime, jeigu Kėdainių rajone visai šalia miesto esantis Zabieliškio sąvartynas bus ženkliai praplėstas?

Tuo domėjosi Lietuvos Respublikos Seimo narys Darius Kaminskas bei mes, visuomeninio judėjimo „Mūsų krašto sėkmei“ steigėjai.

Buvo siekiama išsiaiškinti:

  1. Kokiais teisės aktais vadovaujantis nuspręsta išplėsti Zabieliškio sąvartyną ir padaryti jį regioniniu?
  2. Ar buvo atlikta išsami analizė, kokią įtaką aplinkai bei visuomenės sveikatai turės minėto sąvartyno išplėtimas?
  3. Dėl kokių priežasčių nuspręsta neplėsti Lapių sąvartyno, esančio Kauno rajone, ar buvo nagrinėtos kitos vietos naujiems sąvartynams steigti?

[quote author=“A. Kacevičius“]Netylėkime, diskutuokime, išsakykime savo nuomonę, reikalaukime, kad atsakingos institucijos padarytų viską, kad dėl skubotų sprendimų nenukentėtų mūsų krašto žmonių gyvenimo kokybė.[/quote]

Atlikome esamų dokumentų analizę ir pateikėme užklausimus atsakingoms institucijoms.

Deja, gautas VšĮ Kauno regiono atliekų tvarkymo centro atsakymas abejonių neišsklaidė.

Arūnas Kacevičius: ,,Mes, susivieniję rajono gyventojai, galime daryti įtaką ir sprendimams dėl Zabieliškio sąvartyno plėtros.“ A. Barzdžiaus nuotr.Situacija yra tokia:

  1. Įstaigos direktoriaus K. Balčiūno pasirašytame rašte akcentuota, kad Lapių regioninio sąvartyno tūrio, į kurį atliekos vežamos iš Kauno, Kauno rajono, Kaišiadorių ir Jonavos rajonų, užteks tik iki 2020 metų.
  2. Šiuo metu vyksta Zabieliškio sąvartyno plėtros projekto koregavimas ir pateikta informacija Aplinkos apsaugos agentūrai Poveikio aplinkai vertinimo atrankos išvadai parengti.
  3. Zabieliškio sąvartyno plėtra pasirinkta todėl, kad yra gera atliekų tvarkymo infrastruktūra ir  geros išplėtimo galimybės.
  4. Rašte akcentuota, kad sąvartynas bus įrengtas taip, kad nekeltų dirvožemio, atmosferos, požeminio bei paviršinio vandens teršimo pavojaus. Be to, sąvartyne nebus šalinamos mišrios komunalinės atliekos ar kitos biologiškai skaidžios atliekos, todėl sumažės išsiskiriančių dujų kiekis.
  5. Atlikus sąvartyno plėtrą bus vykdoma griežta tarpinio sąvartos uždengimo techniniu kompostu ir gruntu kontrolė.
  6. Dirvožemio tarša ir erozija nenumatoma, o užterštas filtratas bus surenkamas filtrato surinkimo sistema.
  7. Planuojama, kad sąvartynas bus eksploatuojamas iki 2028 m., o tuo atveju, jeigu Kaune bus pastatyta kogeneracinė jėgainė, naudojanti atliekas, net iki 2031 m.

Tokia ta šiandien situacija dėl Zabieliškio sąvartyno plėtros.

VšĮ Kauno regiono atliekų tvarkymo centro direktoriaus atsakyme nenurodyta, ar buvo atlikti transporto srautų intensyvumo matavimai ir ar įvertintas šių srautų padidėjimas? Juk Zabieliškio sąvartynui tapus regioniniu, atliekos bus vežamos ne tik iš aplinkinių rajonų, bet ir iš Kauno miesto. Transporto įtaka jaučiama net keli šimtai metrų nuo važiuojamosios dalies. Tai ir padidėjęs išmetamųjų dujų kiekis, ir triukšmas. Ar buvo ištirta, kokią tai turės įtaką mūsų žmonėms? Tam būtinas visuminis aplinkos vertinimas. Ar nebus taip, kad mūsų rajonas kaups viso regiono atliekas, ir mes dar turėsime patys remontuoti kelius?

Mums rūpi ne tik šie klausimai, todėl daug jų pateikėme KRAC‘o vadovams, o prireikus, analizuosime juos ir aukštesnėse valdžios institucijose.

Klausimai, į kuriuos atsakymus būtina išsireikalauti:

  1. Ar įvertinta atliekų perdirbimo įmonės (Kogeneracinės jėgainės) atsiradimo įtaka atliekų kiekio sumažėjimui ir esamo Zabieliškio sąvartyno užpildymo laiko pratęsimui?
  2. Kas gali garantuoti, kad į sąvartyną tikrai nepateks mišrių komunalinių atliekų?
  3. Kas užtikrins, jog numatytos oro taršos prevencijos bei mažinimo priemonės bus tinkamai organizuotos?
  4. Kas garantuos, kad dėl kasdienių transporto srautų su atliekomis iš viso Kauno regiono nepadidinsime oro taršos CO?
  5. Kas remontuos padidėjusio transporto kiekio suniokotus kelius ir gatves? Ar buvo įvertinta, kiek padidės automobilių kelių susidėvėjimas, kuomet sunkiasvorių šiukšliavežių kiekis išaugs kelis kartus?
  6. Kas kompensuos turto nuvertėjimą gyventojams išplėtojus sąvartyną (o taip bus, nes gyvenimo kokybė nuo tokių įrengimų tikrai negerėja)?
  7. Kvapai ir triukšmas jau šiandien yra mūsų gyvenimo kasdienybė. O kaip gyvens kėdainietis, kai šie rodikliai dėl padidėjusių transporto srautų dar labiau išaugs?
  8. Ar šiuo metu jau vyksta Kauno kogeneracinės jėgainės, naudosiančios atliekas, projektavimas ir statyba? Jeigu taip, ar nebus galimybių deginimui vežti jau dabar Lapėse sukauptas atliekas, taip atlaisvinant vietą ir pratęsiant Lapių sąvartyno eksploatavimo laiką?
  9. Dėl kokių priežasčių, Kėdainių rajono savivaldybei jau išdavus statybos leidimą plėsti Zabieliškio sąvartyną, nuspręsta pakoreguoti leidimą, prieš tai pateikus informaciją Aplinkos apsaugos agentūrai Poveikio aplinkai vertinimo atrankos išvadai parengti? Kokių dokumentų paprašė Aplinkos apsaugos agentūros Poveikio aplinkai vertinimo ir taršos prevencijos skyrius?
  10. Ar bus pajėgūs UAB „Kėdainių vandenys“ valymo įrenginiai apdoroti žymiai padidėjusius filtrato kiekius?

Šie ir daugybė kitų neatsakytų klausimų domina mus, šio krašto gyventojus. Tikimės, kad netruksime gauti į juos atsakymus. Mes visi turime teisę gyventi švarioje ir perspektyvioje aplinkoje. Jau šiandien būtina pareikalauti bent jau nuolaidų mūsų krašto žmonėms: mažesnės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą, suremontuotų kelių, naujų apšvietimo tinklų, sveikatingumo gerinimo priemonių ir kt.  

Manau, kad dabar reikia kalbėti ne apie rinkliavos padidinimą mūsų rajono gyventojams bei įmonėms, įstaigoms ir organizacijoms, o apie tai, kaip skatinti visus rūšiuoti atliekas, taip sumažinant į sąvartyną patenkančių atliekų kiekį.

Tad netylėkime, diskutuokime, išsakykime savo nuomonę, reikalaukime, kad atsakingos institucijos padarytų viską, kad dėl skubotų sprendimų nenukentėtų mūsų krašto žmonių gyvenimo kokybė. Viskas mūsų rankose. Susivieniję privertėme valdžią pakeisti eismą draudžiančių ženklų išdėstymą senamiestyje ne vieną kartą. Galime daryti įtaką ir sprendimus dėl sąvartyno plėtros.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video