Nuo šiol namuose – ne tik šilta, bet ir saugu

 Nuo šiol namuose – ne tik šilta, bet ir saugu

Surviliškio seniūnijoje, Lažų kaime įsikūrusi daugiavaikė šeima lietingą rudenį ir artėjančią žiemą pasitinka šiltuose ir saugiuose namuose.

Labdaros ir paramos fondo „Viltis – Vikonda“ įgyvendinamo projekto „Paramos ir pagalbos grupė – tiems, kas nori keistis“ organizatorė Vitalija Surgautienė sužinojusi, jog šešių asmenų šeima gyvena it ant parako statinės, kartu su savanorių komanda ėmėsi padėti šeimai.

Vos žingsnis iki nelaimės

Nuo šiol keturi nepilnamečiai vaikai ir jų tėvai darganotą rudenį ir artėjančią žiemą pasitinks šiltai ir saugiai. / G. Minelgaitės nuotr.„Problema buvo didžiulė. Buvome informuoti, kad šeimoje auga keturi nepilnamečiai vaikai, kad tėtis atisakęs priklausomybių šiandien žengia teisingu gyvenimo keliu, kad mamai sunku dėl socialinių bei tėvystės įgūdžių ir jie visi yra ant rizikos slenkčio turėdami tokią krosnį, kai per visus jos plyšius eina liepnos ir rūksta dūmai, o bet kada užkurta krosnis gali baigtis baisia tragedija…

Pasikalbėjau su Surviliškio seniūnijos socialiniais darbuotojais bei seniūne ir nusprendžiau LPF „Viltis – Vikonda“ vardu prisiimti didelę atsakomybę – nupirkti šitą bėdą ir ją išspręsti. Pamąsčiusi pasiūliau seniūnijai problemą spręsti kartu – seniūnijos darbuotojai pasirūpina mūrininku ir kitais darbais, o mes atvešime visas reikalingas medžiagas bei įrangą“, – pasakojo V. Surgautienė.

Prireikė vos keletos dienų

Ėmęsi šios problemos sprendimo projekto „Paramos ir pagalbos grupė – tiems, kas nori keistis“ iniciatorė V. Surgautienė kartu su LR Seimo nario padėjėju Arūnu Kacevičiumi ir savanoriu Pauliumi Aukštikalniu suvieniję jėgas problemą išsprendė vos per kelias dienas.

[quote author=“V. Surgautienė“]Atsižvelgiant į visas šios šeimos gyvenimo aplinkybes, manau, jog pagalba jai yra išties didelė ir labai svarbi. Dėkoju visiems, kurie prisidėjo prie problemos sprendimo.[/quote]

„Socialiniai darbuotojai per vieną dieną surado auksinių rankų žmogų, mūrininką Algį Berankį, tuo tarpu mūsų komanda per vieną dieną surado rėmėją UAB „Takada“, kuri sutiko paremti šeimą ir suteikė visas reikalingas medžiagas, kad patvarkius krosnį ši būtų saugi. UAB „Takada“ mums parūpino orkaitę, lentų, dureles, plytų.

Visas krosnies renovacijai reikalingas medžiagas šeimai atvežė savanoris P. Aukštikalnis, o paramą iš UAB „Takada“ padėjo gauti kartu su manimi važiavęs Arūnas Kacevičius. Džiaugiuosi, jog prie pagalbos šiai šeimai prisidėjo gausi geradarių komanda“, – džiaugėsi V. Surgautienė.

Būklė buvo tragiška

Senos krosnies remontu bei apdaila atsakingas mūrininkas A. Berankis neslėpė, jog pečiaus būklė buvo tragiška.

„Krosnies špyžlentė ir orkaitė buvo sudegusios, arkada taip pat, durelės iškritusios. Būklė buvo išties tragiška. Nors darbo buvo daug, tačiau stengiausi krosnį sutvarkyti taip, kad ja būtų saugu naudotis. Dirbau nuo ryto iki vakaro, tad visus remonto darbus spėjau atlikti per tris dienas. Galiausiai krosnį užtinkavau ir nudažiau, kad dar ir estetiškiau atrodytų.

Dabar krosnis kūrenasi kaip pridera – dūmai rūksta, kur reikia, liepsnos taip pat per šonus neina. Viską pakeitėme naujomis detalėmis, tik katiliuką seną įtaisėme, nes naujų nebegamina, tačiau jis tikrai saugus, ne kiauras, tad vanduo kaista“, – apie krosnies remonto darbus pasakojo mūrininkas A. Berankis.

Dėkoja visiems prisidėjusiems

Projekto iniciatorė pridūrė, jog keturių vaikų mama pati nebūtų išgalėjusi finansiškai pati pasirūpinti krosnies remontu, nes šeimos pajamos paprasčiausiai per menkos, mat šeimos galva gauna tik minimalų atlyginimą, šeimoje auga keturi nepilnamečiai vaikai, o ir kitų problemų čia tikrai netrūksta.

„Atsižvelgiant į visas šios šeimos gyvenimo aplinkybes, manau, jog pagalba jai yra išties didelė ir labai svarbi.

Nuoširdžiai dėkoju mūrininkui Algiui Berankiui už kruopštų ir kokybišką darbą, UAB „Takada“, kuri suprato šios problemos rimtumą ir sutiko paremti, bei Surviliškio seniūnijos socialiniams darbuotojams ir seniūnei“, – dėkojo V. Surgautienė.

Koncerno „Vikonda“ valdybos pirmininkė Jolanta Blažytė, visuomeninė jos patarėja Nijolė Naujokienė, Seimo nario Dariaus Kaminsko patarėjas Arūnas Kacevičius bei projekto sumanytoja Vitalija Surgautienė visus geros valios žmones ragina prisijungti prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Kėdainių rajono savivaldybės ir Kėdainių krašto kredito unijos finansuojamo ir kurį laiką jau vykdomo projekto „Paramos ir pagalbos grupės – tiems, kas nori keistis“.

 

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video