Vienas pagrindinių savarankiško ugdymosi būdų – skaitymas

 Vienas pagrindinių savarankiško ugdymosi būdų – skaitymas

BNS nuotr.

Siekdami išugdyti aktyvias, atsakingas, savikritiškas ir savarankiškas asmenybes, itin daug dėmesio turime skirti mokinių teigiamam požiūriui į skaitymą. Tiek mokslininkai, tiek pedagogai sutaria, kad skaitymas yra vienas iš pagrindinių savarankiško ugdymosi būdų.

Niekada nėra per anksti supažindinti vaiką su knyga. Dar prieš išmokdami skaityti jie turi jausti ryšį su knyga – matydami, klausydami, vartydami. Labai svarbu, kad skaitymo veiklai šeimoje būtų skiriama nemažai dėmesio, kad vaikai būtų skatinami ne tik skaityti, bet ir pasakoti, vertinti, tuomet jie geriau mokosi, sklandžiau dėsto mintis, jų fantazija būna labiau išlavėjusi.  

Nemažą vaidmenį čia atlieka biblioteka – ne tik duodama knygą, bet ir įvairiomis veiklomis kviesdama skaityti. O kaip gi skatiname vaikus skaityti?

Kasmet organizuojame Šiaurės šalių bibliotekų savaitę – vyksta ne tik šių šalių autorių kūrybos skaitymai, bet ir kiti užsiėmimai. Vienais metais žiūrėjome animacinius filmukus apie knygų herojus, šiais – valgėme vaflius, kuriuos išsikepėme bibliotekoje pagal skandinavų rekomenduotą receptą. Jau kuris laikas vyksta akcija „Skaityk ir dalinkis“, bibliotekoje yra knygų lentynėlė, iš kurios galima pasiimti norimą knygelę visam laikui, bet į jos vietą iš namų turi atnešti kitą, kuri gal būt patiks kitam vaikui.

Praeitais metais iš labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ gavome nemažai lietuvių autorių knygų vaikams. Skaitančius mokinius ypač domina naujų knygų pristatymai, todėl stengiamės, lietuvių kalbos mokytojų padedamos, tokias knygas pristatyti per literatūros pamokas. Dažnas mokinys nežino, ką skaityti, kito nuomonė jam tiesiog padeda pasirinkti. Nemažai mokinių vertina bendraamžių, mokytojų ar bibliotekininkių mintis apie knygas, jų pasakojimai įtraukia skaityti.

Manome, kad bibliotekoje vienodai svarbus kokybiškas aptarnavimas ir šiltas bendravimas, leidžiantis kiekvienam lankytojui rasti savo erdvę tarp knygų.

Labai norėtųsi, kad knyga būtų draugas ir patarėjas, o ne priešas, atimantis malonų laisvalaikį. Ir kai vaikas sako, kad nemėgsta skaityti, aš juo netikiu. Juk jis valgo šokoladą, žiūri filmukus, spardo kamuolį, kitaip sakant, mėgsta malonumus. O juk skaityti – didžiulis malonumas.

Akademijos gimnazijos bibliotekininkė Raminta Titiškienė

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video