Kėdainiuose nori įkurti Benamių šunų ir kačių namus (reikalinga kraštiečių pagalba)

 Kėdainiuose nori įkurti Benamių šunų ir kačių namus (reikalinga kraštiečių pagalba)

Kėdainiai – miestas, kuriame beglobių keturkojų situacija išlieka išties opi problema. Gyvūnų gerovės tarnyba „Pifas“ nori pakeisti benamių gyvūnų situaciją Kėdainiuose, todėl kreipiasi į rajono gyventojus prašydama finansinės paramos įkurti Benamių šunų ir kačių namus. Šiuose namuose bus užtikrinama namų netekusių ar pasiklydusių šunų ir kačių gerovė bei laikina jų globa. Taip pat čia bus prieglobstis sergantiems benamiams ir senyvo amžiaus gyvūnams.

Problemų rajone apstu

Nuo šių metų kovo mėnesio „Pifas“ Kėdainiuose perėmė benamių gyvūnų gaudymo ir laikinos globos paslaugos vykdymą iš pastaruosius keletą metų šią paslaugą teikusios Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos.

[quote author=“B. Kymantaitė“]Manome, jog į mūsų rankas patekę gyvūnai tampa laimingi. Norisi, kad mūsų organizacija taptų tikrais benamių keturkojų namais, kuriuose jie išties jaustųsi mylimi, prižiūrimi ir laimingi.[/quote]

 „Vietos priglausti benamius gyvūnus Kėdainiuose labai trūksta. Jos atsiradimas ženkliai prisidėtų prie kitokios pagalbos benamiams gyvūnams suteikimo ir situacijos Kėdainių mieste“, – tikina B. Kymantaitė.„Per kelias pastarąsias savaites gyvūnų gerovės tarnyba „Pifas“ sulaukė įvairių pranešimų apie kenčiančius ar gatvėje be priežiūros lakstančius gyvūnus. Teko gelbėti jauną benamę kalytę, kuri, esant minusinei lauko temperatūrai, pašiūrėje atsivedė penkis mažylius, automobilio gatvėje sužalotą suaugusią kalaitę, kuri, kaip įtariama, ištrūko iš namų rujos metu. Prieš keletą dienų Kėdainiuose per išgertuves susikivirčiję sugyventiniai per ketvirto aukšto balkoną ant šaligatvio išmetė 5 mėnesių kalytę. Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą, o daugybinius lūžius patyrusi kalytė Nika šiuo metu intensyviai gydoma Kauno veterinarijos klinikos stacionare“, – situaciją rajone apibūdina Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė.

„Kėdainiuose „Pifas“ neturi specializuotų patalpų, kuriose galėtume priglausti, gydyti ir slaugyti Niką ir visus kitus nuo žmogaus žiaurumo ir neatsakingo laikymo nukentėjusius keturkojus, todėl norint suteikti gyvūnams skubią pagalbą tenka juos vežti į kitus miestus. Kėdainiuose iki šiol nebuvo Benamių šunų ir kačių namų. Jų įkūrimas padėtų mums daug greičiau ir efektyviau pasirūpinti visais benamiais, laikinai pasiklydusiais ar kankintais gyvūnais. Benamių šunų ir kačių namuose gyvūnai galėtų sveikti ir augti saugiai, be streso, kol pasveiks ir jiems bus surasti nauji namai“, – teigia „Pifo“ Gyvūnų globos ir priežiūros koordinatorė Greta Linkė.

Būtų pirmieji Lietuvoje

Planuojama, jog naujuose Benamių šunų ir kačių namuose taip pat būtų vykdomos nemokamos šunų ir kačių elgsenos konsultacijos, pozityvaus šunų auklėjimo pamokos Kėdainių savivaldybės gyventojams bei organizuojamas vaikų ir suaugusiųjų švietimas ir renginiai, kurie formuotų atsakingą požiūrį į augintinių laikymą.

[quote author=“G. Linkė“]Kėdainiuose iki šiol dar nebuvo Benamių šunų ir kačių namų. Jų įkūrimas padėtų mums daug greičiau ir efektyviau pasirūpinti visais benamiais, laikinai pasiklydusiais ar kankintais gyvūnais.[/quote]

Namai taptų švietimo ir vertybių puoselėjimo centru gyvūnų gerovės srityje Kėdainiuose.„Benamių šunų ir kačių namų įkūrimas padėtų mums daug greičiau ir efektyviau pasirūpinti visais benamiais, laikinai pasiklydusiais ar kankintais gyvūnais“, – teigia G. Linkė./ G. Minelgaitės nuotr.

„Lietuvoje tokio tipo Benamių kačių ir šunų namų nėra, yra tik prieglaudos. Mes kaip organizacija nenorėjome prisirišti prie prieglaudos pavadinimo, nes žmonėms dažniausiai tai kelia liūdnas emocijas, todėl pasivadinome namais, nes turime kur kas gražesnių tikslų.

Manome, jog į mūsų rankas patekę gyvūnai tampa laimingi. Norisi, kad mūsų organizacija taptų tikrais benamių keturkojų namais, kuriuose jie išties jaustųsi mylimi, prižiūrimi ir laimingi“, – sako B. Kymantaitė.

Reikalinga finansinė parama

Įkurti Benamių šunų ir kačių namus planuojama netoli Kėdainių miesto, prie „Via Baltica“ magistralės.

„Pirmą šios idėjos etapą – sklypo įsigijimą – įgyvendinti mums jau padeda šiai problemai neabejingas kėdainietis, kuris sutiko leisti mums reikalingą sklypą iš jo įsigyti išsimokėtinai. Šešiolika tūkstančių eurų sumą turime surinkti dar iki šių metų birželio 1 dienos. Gyventojų, įmonių suteikta parama yra vienintelė galimybė įgyvendinti šią idėją Kėdainiuose ir taip pakeisti į nelaimę patekusių gyvūnų likimus“, – teigia G. Linkė.

„Sklype yra sena apleista sodyba, kurią reikės nugriauti. Ji niekam netinkama. Na, o kiek kainuos pastatai, šiame etape sunku pasakyti, nes dabar pradedame po truputį dėliotis projektą, viziją ir panašius dalykus. Labai svarbu surinkti reikiamą sumą sklypui, nes Kėdainiuose opi problema yra ne tik beglobiai gyvūnai, bet ir sklypų stygius tokiam tikslui. Mat norint įkurti tokius namus, jie turi būti ir netoli miesto, tačiau kad gyventojams nesklistų triukšmas. Šis sklypas, kurį norime įsigyti, yra tinkamiausias variantas. Jį radome visiškai netikėtai ir labai bijome jo netekti dėl lėšų stygiaus“, – tikino B. Kymantaitė.

Be finansinės paramos, kaip teigia B. Kymantaitė, jokie tikslai nebus įgyvendinti, nes apgyvendinti gyvūną, jį maitinti ir kitaip išlaikyti bei prižiūrėti, reikia pinigėlių.

„Jei pavyks surinkti reikiamą sumą ir ją išmokėti iki nurodytos dienos, tuomet jau dantimis ir nagais sieksime tolimesnio tikslo, kad ten įsikurtų Benamių šunų ir kačių namai“, – sako B. Kymantaitė.

Gyvūnų gerovės tarnyba „Pifas“ prašo Kėdainių miesto gyventojų ir įmonių paremti naujus Benamių šunų ir kačių namus paskiriant 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio arba pervedant vienkartinę paramą tiesiogiai į organizacijos sąskaitą: VšĮ Gyvūnų gerovės tarnyba „Pifas“, sąskaitos Nr. LT29 7300 0101 2198 5182, bankas „Swedbank“.

Gyvūnų gerovės tarnyba „Pifas“ yra visuomeninė pelno nesiekianti organizacija, jungianti bendraminčius, kuriems rūpi gyvūnų gerovė. Organizacija, remiama visuomenės, savo veikla siekia išspręsti humaniškais ir efektyviais metodais valkataujančių ir benamių gyvūnų problemą Lietuvoje. Daugiau informacijos www.pifas.org.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video