Nedrįstate eksperimentuoti? Nagi, pirmyn į virtuvę!

 Nedrįstate eksperimentuoti? Nagi, pirmyn į virtuvę!

„Manau, jog kiekviena namų šeimininkė turi svajonių virtuvėje išbandyti kažką naujo, tačiau dažnai nedrįsta. O tiesa ta, kad bijoti nėra ko. Jei tik turi idėją, tai pirmyn į virtuvę gaminti, kurti ir eksperimentuoti! Net jei pirmasis bandymas ir nevykęs, nereikėtų nuleisti rankų“, – šypteli pavermenietė Ernesta Liužinienė ir tuoj pat priduria, jog ir pati nėra linkusi pasiduoti, kai eksperimentuojant sekasi ne taip gerai, kaip tikimasi.

Pirmas patiekalas – kiaušinienė

Ernestai išmokti gaminti teko, kai ji buvo vos dešimties. Būdama dar visai maža mergaitė ji apsigyveno Kėdainiuose pas brolį ir norėjo to ar nelabai, tačiau reikėjo išmokti gaminti pietus ne tik sau, bet ir vyresniam savo broliui.

[quote author=“E. Liužinienė“]Bet kokį patiekalą šeimininkė turi gaminti su meile, kitu atveju nieko gero iš to neišeis.[/quote]

„Pietus ruošdavau iš to, ką rasdavau šaldytuve. Žinoma, į pagalbą man dažnai atskubėdavo pusseserė, kuri gyveno kaimynystėje. Pirmieji mano bandymai buvo labai paprasti, tačiau, sakyčiau, gana neblogi – žuvis tešloje, kepsniukai, karbonadai, įvairūs daržovių troškiniai.

Na, o apskritai pats pirmasis mano paruoštas valgis buvo kiaušinienė su svogūnais. Tuomet man buvo gal aštuoneri. Keptuvėje radau svogūnų, ant viršus įmušiau kiaušinių ir iškepiau. Labai valgyti norėjau (juokiasi). Kai tėtis pamatė, ką aš ten paruošiau, buvo pakraupęs (šypsosi), tačiau maistas tikrai buvo valgomas“, – vaikystės prisiminimais dalijasi pašnekovė.

Pirmas naminis tortas – pirmagimei

Būdama abiturientė Ernesta smarkiai patobulėjo, o kai išvažiavo studijuoti ir susižadėjo, patiekalai tapo kur kas šeimyniškesni, kaip ji pati sako. Nebijojo ir eksperimentuoti. O štai sulaukusi pirmagimės, po metų pirmą kartą prisilietė ir prie tortų gamybos.

[quote author=“E. Liužinienė“]Pirmą kartą bandydama kepti tortą, griebiausi ne paties paprasčiausio varianto – barbės torto. Vaizdas buvo gražus, skonis taip pat buvo visai neblogas. Tik tąkart man niekas nepasakė, kad tortą reikia sulaistyti.[/quote]

„Turėjome švęsti dukros pirmąjį gimtadienį ir pamaniau, kad reikėtų pačiai pabandyti iškepti tortą. Griebiausi ne paties paprasčiausio varianto – barbės torto. Nežinau, ar būčiau viena susidorojus su šiuo iššūkiu, tačiau šiandien džiaugiuosi, kad įgyvendinti idėją man padėjo anyta. Tai buvo išties labai malonus ir džiaugsmingas procesas. Vaizdas buvo gražus, skonis taip pat buvo visai neblogas. Tik tąkart man niekas nepasakė, kad tortą reikia sulaistyti. Tai va toks tas pirmas pusiau prisvilęs blynas mano buvo (šypteli).

Taip žingsnelis po žingsnelio pradėjau vis dažniau kepti tortus, kol galiausiai įvyko kažkoks lūžis ir nustojau. Tačiau prabėgus kuriam laikui pamaniau, kodėl turiu pirkti, jei puikiausiai galiu iškepti pati. Ir taip vėl įsisukau į šį malonumą, kuris tapo dar malonesnis, nes mano vaikučiai visuomet noriai prisideda prie šio proceso – maišo tešlą, ragauja kremus“, – šypteli pašnekovė.

Šeimos tradicija

Pasidomėjus, ar Liužinų šeima turi kokį nors labiausiai pamėgtą patiekalą, Ernesta šypteli ir sako, jog toks patiekalas yra, tačiau visai ne jos, o vyro. Tai – medžiotojų sriuba, kuri verdama tik lauke.

„Atšilus orams visi skuba mėgautis grynu oru, saulės šiluma ir, žinoma, keptais šašlykais. O mes šašlykus keičiame medžiotojų sriuba, kurią verda mano vyras. Nepatikėsite, tačiau šiemet per Naujuosius metus vietoje karšto patiekalo valgėme šią vyro sriubą. Ir tikrai taip, mes ją virėme lauke (šypteli).

Tiesa, kokie šios sriubos ingredientai, vyras man niekada neatskleisdavo. Žinau, tik kokios daržovės reikalingos, nes pati jas pjaustydavau. Visa kita – iki šiandien buvo paslaptis“, – šypteli pašnekovė.

Viskas iš meilės

Ernesta įsitikinusi, jog bet kokį patiekalą šeimininkė turi gaminti su meile, kitu atveju nieko gero iš to neišeis. Na, o jei namuose sukasi ir mažieji pagalbininkai, bet kokie pietūs, vakarienė ar desertai visuomet bus dar ypatingesni.

Medžiotojų sriuba

Jums reikės:

1 kg mėsos;

Aliejaus;

200 g sviesto;

2 svogūnų;

2 morkų;

2 raudonųjų paprikų;

4 pomidorų;

5-7 bulvių;

2-3 skiltelės česnako;

3-4 čili pipirai;

Žvėrienos prieskoniai, druska.

Gaminame:

Šiurpai geriausia naudoti stirnieną arba šernieną. Labiausiai tinka šonkauliukai arba stuburo kaulai.

Į puodą įpilame aliejaus, vėliau ištirpiname sviestą. Kai masė įkaista, dedame mėsą ir kepame kol švelniai apskrus. Tuomet dedame pjaustytus svogūnus, morkas, raudonąsias paprikas, pomidorus. Ingredientai dedami po vieną, pamaišant ir pakepinant. Tada dedame pjaustytas bulves, česnako skilteles, čili pipirus ir užpilame vandeniu. Galiausiai viską pagardiname žvėrienos prieskoniais, druska, puodą pridengiame dangčių ir verdame apie 1 val.

Varškės popsiukai

Jums reikės:

200 g varškės (9 proc. riebumo);

150 g cukraus;

200 g miltų;

100 g tirpinto sviesto;

3 kiaušinių;

1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;

1 šaukšto vanilinio cukraus.

Gaminame:

Ištirpiname ir šiek tiek atvėsiname sviestą. Kiaušinius išplakame su cukrumi, sudedame per sietelį sutrintą varškę, dedame vanilinį cukrų ir pilame sviestą. Kai visą masę išmaišome, tuomet palaipsniui beriame persijotus miltus kartu su kepimo milteliais. Vėl viską išmaišome ir tuomet kepame elektrinėje popsiukų keptuvėje 5–6 min.

P. S. Popsiukus galima aplieti jūsų mėgstamais glajais ar pabarstukais.

Jogurtinis tortas su vaisiais ir riešutais

Biskvitui reikės:

2 kiaušiniai;

80 g cukraus;

2 šaukštų šilto vandens;

100 g miltų;

100 g maltų lazdyno riešutų;

1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.

Kremui reikės:

2 šaukštų želatinos;

mėgstamų konservuotų vaisių;

600 ml jogurto;

100 g medaus;

2 šaukštų citrinų sulčių;

200 g grietinėlės.

Gaminame:

Kiaušinių baltymus išplakti su 3 šaukštais cukraus iki standžių putų. Trynius atskirame inde sumaišome su vandeniu ir likusiu cukrumi. Padarome vientisą masę, suberiame riešutus, miltus bei kepimo miltelius. Biskvitą kepame įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje 15 min.

Ant garų šildome medų su jau ištirpusia želatina, tuomet masę atvėsiname ir į ją pilame citrinų sultis. Į kambario temperatūros jogurtą atsargiai įmaišome želatiną su medumi. Iki standumo išplaktą grietinėlę įmaišyti į turimą masę.

Biskvitą apšlakstyti vaisių sultimis, dėti vaisių gabaliukus, užpilti jogurtinės masės, tuomet vėl dėti biskvitą, apšlakstyti, dėti vaisius ir jogurtinę masę. Papuošiame kaip tik fantazija leidžia ir paliekame tortą pastovėti per naktį šaldytuve.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video