Kol dar darže yra agurkų – gaminkime iš jų salsą

 Kol dar darže yra agurkų – gaminkime iš jų salsą

Tomas Petrovskis, www.tomasfoto.lt nuotr.

Jorūnė LIUTKIENĖ

Jau dvidešimt metų nuoširdžiai stebiuosi kėdainiečių išmone, mokėjimu ir žinojimu, kiek visko galima su krašto karaliumi – agurku – daryti. Nenurungė jo morka, bulvė, nenurungs nei kopūstas, nei pats ponas pomidoras. Tvirtai agurkas užėmęs vietą ant stalo.

Jeigu ir gali kas iš agurko karūną atimti, tai tik Kėdainių krašto šeimininkė, sumaniai jį į marinatą pamerkusi ar į troškinį skiltelių priguldžiusi ir amžiną šeimos, draugų ir kaimynų bei visos bendruomenės pagarbą už neapsakomą patiekalo gardumą pelniusi.

Labai skanūs paprasti sumuštiniai su šviežiais agurkais. Ant juodos duonos riekelės užtepkite lydyto švelnaus sūrelio arba naminio sviestuko, pagardinto žolelėmis ir prieskoniais, o ant viršaus uždėkite agurko, supjaustyto apvaliomis riekelėmis. Vos vos paberkite druskos ir gardžiai suvalgysite kaip užkandį.   

Liepą tradiciškai agurkus kėdainiečiai ne tik valgo gausiai, bet ir raugia, konservuoja, marinuoja, džiovina. 

Jorūnė Liutkienė: „Jau dvidešimt metų nuoširdžiai stebiuosi kėdainiečių išmone, mokėjimu ir žinojimu, kiek visko galima su krašto karaliumi – agurku – daryti.“/Tomas Petrovskis, www.tomasfoto.lt nuotr.

Juokaujant galima pasakyti, kad du kartus metuose kėdainiškės laikosi agurkų dietos: vasarą –  šviežių, žiemą – raugintų agurkų.

Kadangi jau netrukus bus tas antrasis raugintų agurkų valdymo sezonas, prieš jį siūlau dar pasigaminti agurkų salsą. Gal tai bus naujas dar nebandytas receptas ir nepatirtas nueinančios vasaros prisiminimas.

Agurkų salsa  

Agurkų salsa – tai agurkų padažas, kuris tinka prie kiaulienos ar jautienos kepsnių ir labai gerai dera  prie balto saldaus pieno varškės sūrio. Šilto ir šalto. Ypač skanu pagardinti ant grilio pakeptas platesnes sūrio juosteles. Jas galima patiekti kaip vegetariškus kepsnelius. Paruoštoje agurkų salsoje galite padažyti ir itališkos duonutės (Ciabatta) riekelę arba pamerkti atplėštą prancūziško batono (Baguette) gabalėlį. Tuomet tai bus puikus užkandis prieš pagrindinį patiekalą.

Reikės: 4 vidutinio dydžio agurkų, 6 konservuotų juodųjų alyvuogių, apie pusę nedidelio pomidoro arba ketvirtadalio paprikos, 8 mėtos ir kelių gelsvės ir petražolės šakelių, dviejų skiltelių česnako, po šaukštą šviežiai spaustų citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus druskos, cukraus, pipirų.

Gaminame: nunokusius agurkus supjaustykite smulkučiais gabaliukais. Labai pasistenkite, kad gabalėliai būtų tikrai smulkūs, nes šio padažo sėkmė priklauso nuo visų ingredientų supjaustymo. Be to, stenkitės naudoti tik kietesniąją agurko dalį, jei sėklos labai didelės, jas išimkite. Tik jokiu būdu nesusigundykite tarkuoti. Taip pat labai susmulkinkite ir alyvuoges.

Tada atpjaukite pusę  žando pomidoro. Jo nepadauginkite, pomidoro gabaliukų turi būti tik truputį tarp agurkų įsimaišiusių. Sudėkite be sėklyčių tik mėsingąją pomidoro dalį prie odelės. Jokių sėklų ir minkštimo.  

Nuo mėtų petražolių ir gelsvės šakelių aš nurenku tik pačius lapelius ir juos taip pat preciziškai susmulkinu. Dar: prismulkinu ir česnako. Dedu tik dvi skilteles. Galima dėti ir tris, net keturias, tačiau man patinka, kai tarp mėtų vėsos ir agurkų gaivos česnakas vos gnybia. Tada beriu pipiriukus, druską, cukrų pagal skonį ir pašlakstau  citrinos sultimis. Įpilu aliejaus ir viską gerai permaišau šaukštu. Ir štai – agurkų salsa – valgykite pasišokinėdami.

Ir kaip gi be deserto?

Po gardžių pietų būtina ir pasmaguriauti. Šį kartą panakota – desertas, kuris tinka žiemą, vasarą, bet tik jau negalvokite, kad atsisakysiu. Keptas raugintas, marinuotas jis gali būti ir puikus desertas. Taigi panakota su agurkais.

Lengva kaip šilkas panakota, aprengta agurkais

Reikės: 300 gramų 35 proc. riebumo grietinėlės, 200 ml pieno, 50 gramų cukraus, kelių lašelių vanilės esencijos, 10 gramų želatinos (apytikriai valgomas šaukštas).

Žaliam uždarui: agurko, kelių agurkų žievelių, kupino šaukšto rudojo cukraus sirupo, šaukšto citrinos sulčių, šakelės mėtų.

Gaminame: į puodą supilu pieną ir grietinėlę, įpilu cukraus. Įberiu žiupsnelį druskytės, kelis lašiukus vanilės esencijos arba kardamono. Puodą užkaičiu ant vidutinės kaitros ir plakimo šluotele lengvai paplakdama pašildau. Neužverdu. Tada sudedu šiltame virintame vandenyje pabrinkintą želatiną.

Viską gerai išmaišau ir tol lengvai plaku, kol želatina ištirpsta iki galo. Pravėsinu, tada pasirenku indelius, kuriuose desertas bus patiektas. Perbraukiu juos iš vidaus  geru, šiek tiek karčiu alyvuogių aliejumi. Supilu atvėsintą grietinėlę ir palieku sustingti.

Tada ruošiu žaliąjį panakotos drabužį. Imu vieną agurką ir kito agurko nulupu odelę. Sudedu mėtų lapelius, įpilu rudojo cukraus sirupo ir viską sutrinu trintuvu. Agurkas ir mėta – puikus duetas. Atidariusi įpilu citrinos sulčių. Ir dar pastiprinu kardamono žiupsneliu. Tuo mėtos ir žalių agurkų plakiniu aplieju kiekvieną indelyje jau susitingusį panakotos desertą.

Beje, dar prieš stingimą galite pilstyti savo desertą į skirtingos formos ir dydžio indukus, serviruojant stalą − bus daug įdomesnis ir laisvesnis stalo vaizdas. Puošiu geltonu čili raudonėlio lapeliu ir kedrinėmis pinijomis.

Garantuoju, kad tikrai nustebinsite savo svečius.

Ir dar patarimas:

Jei reikia pasigardinti agurką labai greitai, priduoti jam truputį egzotiškesnio, nekasdieninio skonio, tuomet supjaustau agurkus juostelėmis, apiberiu baltaisiais pipiriukais, druska, žiupsneliu cukraus, išspaudžiu žaliosios citrinos ir pridedu smulkinto česnako gabaliukų. Permaišau rankomis dubenyje sudėtas juosteles, pridengiu dangčiu, kad šiek tiek prispaustų ir palaikau 5–10 min.

Nuimu dangtį ir jau galite valgyti su mėsos iešmeliais, kepsniais arba mėsos vyniotiniais.

1 Komentaras

  • Ger, Jorūne, pavelavai, jau darže agurkų nera😀

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


Rekomenduojami video