Kėdainių konservų fabrikas investuoja į eksperimentinių daržovių auginimą

 Kėdainių konservų fabrikas investuoja į eksperimentinių daržovių auginimą

„Kėdainių konservų fabrikas pastaruoju metu plečia savo veiklos kryptis, didėja įmonės partnerių skaičius bei vis daugėja šalių, į kurias yra eksportuojami gaminiai, tad vis spartėjantis gyvenimo tempas, augantys reikalavimai verčia ieškoti naujų sprendimų“, – sako Kėdainių konservų fabriko generalinis direktorius Skirmantas Nevidomskis.

Viena populiariausių daržovių – lietuviškas burokėlis

„Burokėlis – labai sveika, visame pasaulyje itin vertinama ir sparčiai populiarėjanti daržovė, o Kėdainių konservų fabrikui, eksportavus burokėlių į tokias šalis, kaip Japonija, Kanada, Švedija, jie susilaukė labai didelio susidomėjimo, juolab kad tokiose šalyse, kaip Kanada ar Japonija, ši išvirta ir vakuume supakuota daržovė tapo sensacinga naujiena, iki šiol jie nebuvo tokios matę, tad nutarėme šią kryptį vystyti ir plėtoti“, – pasakojo vieno inovatyviausių fabrikų Lietuvoje generalinis direktorius Skirmantas Nevidomskis.

[quote author=“S. Nevidomskis“]Iki šiol naudojome Lietuvoje įprastas veisles, tačiau siekdami tobulybės, norime, kad mums auginami burokėliai būtų ir skaniausi, ir intensyviausios raudonos spalvos, o taip pat labai svarbu, jog būtų tinkami mūsų įrangai – tai užtikrins minimalų atliekų kiekį ir tausojamą aplinką.[/quote]

„Kaip žinia, burokėlis yra sezoninė daržovė, užauganti tik rudenį, žinoma, ją galima laikyti iki pavasario, tačiau pastebėjome, jog neretai tokiu metu burokėlio kokybė būna kiek pakitusi. Mes savo pirkėjams norime užtikrinti aukščiausios kokybės produktus, tad kreipėmės į Lietuvos specialistus ir paprašėme jų išspręsti tiek laikymo klausimus, tiek ir atrinkti patį burokėlį, kitaip tariant, paprašėme atlikti bandymus ir išauginti mums tokią veislę, kuri atitiktų visus reikalavimus. Iki šiol naudojome Lietuvoje įprastas veisles, tačiau siekdami tobulybės, norime, kad mums auginami burokėliai būtų ir skaniausi, ir intensyviausios raudonos spalvos, o taip pat labai svarbu, jog būtų tinkami mūsų įrangai – tai užtikrins minimalų atliekų kiekį ir tausojamą aplinką“, – gamybos niuansus atskleidžia S. Nevidomskis.

Prioritetas – kokybė

Kėdainių konservų fabriko produkcija itin kokybiška ir skani./ Įmonės archyvo nuotr.„Svarbu, paminėti ir tai, jog Kėdainių konservų fabrike nuolat kuriami ir į rinką paleidžiami nauji gaminiai, tad tinkami ir kokybiški produktai mums turi ypač didelę reikšmę. Kreipėmės į LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutą, su kuriais bendradarbiaujame jau daugelį metų, ir paprašėme jų atrinkti bei užauginti būtent mums tinkamus burokėlius, o kadangi burokėlio maistinė vertė ypač priklauso nuo veislės, priežiūros, trąšų pasirinkimo, tinkamos dirvos, net nurinkimo laiko, tad specialistai institute užaugino po nedidelį kiekį vienuolikos skirtingų šios daržovės veislių, kurios Lietuvoje iki šiol nebuvo auginamos. Jose buvo viso to, ko mums reikia – geriausias skonis, spalva, maistinės medžiagos, gebėjimas gerai išsilaikyti. Taip pat institutui suformavome užduotį: savo teritorijoje, itin geroje, derlingoje ir puikiai tręšiamoje žemėje, užauginti keturias tradicines lietuviškų burokėlių veisles, o taip pat nuolat konsultuoti ir globoti ūkininką, iš kurio fabrikas perka burokėlius. Ką gi mes iš to planuojame gauti? Susistemintą informaciją, kas turi daugiausia įtakos burokėlių kokybei – auginimo technologija, veislė, trąšos, nurinkimo laikas. Viską susumavę, naudosime būtent tas technologijas, kurias mums rekomenduos šiuos darbus ilgus metus dirbantys žmonės. Net neabejojame, kad netrukus mūsų tiek populiarieji marinuoti, konservuoti ar virti burokėliai vakuume nuo šiol, pasitelkus naujausias technologijas, bus dar skanesni, kokybiškesni nei iki šiol“, – pabrėžia Kėdainių konservų fabriko generalinis direktorius Skirmantas Nevidomskis.

Verslas atsigręžia į mokslą

Anot Babtuose esančio LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto direktoriaus, biomedicinos mokslų daktaro Audriaus Sasnausko, labai svarbu, kad verslas atsisuka į mokslą, nes tik suvienijus jėgas, galima pasiekti geriausių rezultatų, todėl Kėdainių konservų fabriko iniciatyva itin džiugina.

„Iki šiol bendradarbiaudavome tik su mažosiomis įmonėmis, tokių didelių užsakovų kaip Kėdainių konservų fabrikas neturėjome, o tai ypač svarbu, nes mūsų institute dirbantys mokslininkai išgirdo, ko iš burokėlių tikisi Kėdainių konservų fabriko technologai ir manome, jog mums pavyko pasiekti tikrai puikių rezultatų.

Atlikome lauko, trąšų tyrimus, testavome burokėlių veisles ir mokslinėse laboratorijose peržiūrėjome visų biocheminių procesų rezultatus ir suformavome išvadas. Esame tikri, kad vartotoją pasieks visomis prasmėmis kokybiškiausias produktas“, – sako LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto direktorius, biomedicinos mokslų daktaras Audrius Sasnauskas. Genetika, selekcija, augalų apsauga, o taip pat ir perdirbimo produktai – visa tai kitąmet aštuoniasdešimtmetį švęsiančio instituto mokslininkai tiria ir atlieka. Kėdainių konservų fabrikas su šia įstaiga bendradarbiauja jau kelias dešimtis metų – nuolat perka jų auginamus vaisius ir daržoves, o dabar patikėjo išauginti ir atrinkti aukštus reikalavimus atitinkančius burokėlius.

[quote author=“Aut. past.“]Kėdainių konservų fabrikas su Sodininkystės ir daržininkystės institutu bendradarbiauja jau kelias dešimtis metų – nuolat perka jų auginamus vaisius ir daržoves, o dabar patikėjo išauginti ir atrinkti aukštus reikalavimus atitinkančius burokėlius.[/quote]

Ilgas kelias vartotojo link

Užauginus tobulus burokėlius, dar liks aktualus jų laikymo klausimas. Čia Kėdainių konservų fabriko atstovus konsultuoja LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas, Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, prof. dr. Pranas Viškelis.

„Mūsų laboratorijoje ypatingas dėmesys skiriamas Kėdainių konservų fabrikui auginamų burokėlių kokybei. Svarbu atrinkti veisles be sukamštėjimų, vienodos raudonos spalvos ir lygaus paviršiaus, kad jų valymas būtų kuo paprastesnis ir efektyvesnis. Taip pat turiu pabrėžti, kad klaidinga manyti, jog burokėliai yra tiesiog burokėliai, bet kokius nusipirkai ir naudoji. Ne, nuo veislės labai priklauso skoninės ir maistinės produkto savybės, todėl mums įdomu dirbti su Kėdainių konservų fabriku, nes ši įmonė į savo naudojamą produkciją žiūri labai atsakingai ir reikliai. Svarbu, kad toks dėmesys skiriamas būtent burokėliams – daržovei, kuri kaupia betaniną, natūralų antioksidantą, kuris apsaugo mūsų organizmo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, o taip pat vėžinių, širdies ir kraujagyslių ligų, stabdo senėjimo procesus. Viena pagrindinių mūsų užduočių – užtikrinti kuo ilgesnį ir kokybiškesnį burokėlių išsilaikymą. Tinkamai laikant – maždaug vieno laipsnio temperatūroje ir 95% drėgmėje – geros veislės, kokybiški burokėliai nesuvysta, nesumažėja jų masė, išlieka biologiškai vertingos medžiagos“, – patirtimi dalijasi Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas prof. dr. Pranas Viškelis.

Šiuo metu kolegų užaugintos tiek naujos, eksperimentinės, tiek ir Lietuvoje įprastos burokėlių veislės, profesoriui prižiūrint, bus atidžiai stebimos ir tiriamos. Bus nustatyta, kaip ir kokiomis sąlygomis laikant maksimaliai išsaugoma jų spalva, skonis, maistingumas, vitaminų kiekis. O Kėdainių konservų fabrikas gaus išsamias ataskaitas ir rekomendacijas, kaip žaliavos laikymo metu išsaugoti jos optimalią kokybę ir biologinę vertę siekiant pagaminti ne tik skanius, bet ir vertingus maisto produktus.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video