2021-ieji Kėdainiuose: Metų praradimai, Metų netektys, Metų laidotuvės

 2021-ieji Kėdainiuose: Metų praradimai, Metų netektys, Metų laidotuvės

Paskutinėje 2021-ųjų apžvalgoje prisiminkime, ką praradome ir tuos, kurių netekome. Jūsų dėmesiui – Metų praradimai, Metų netektys ir Metų laidotuvės.

METŲ PRARADIMAI

Krito Šaravų ąžuolas

Nors Kėdainiai garsėja kaip tvirtų, stiprių, tiesių ąžuolų kraštas, visgi antro tokio, koks buvo Šaravų ąžuolas – nėra.

Daugiau kaip šešis šimtus metų gyvenęs galingas medis, gegužę pasidavė vėjo šuorui ir atgulė į lietaus prisodrintą Šaravų miško žemę. Ten jis ir liks – nepaliestas, nejudinamas, pagarbiai ir oriai miškui atiduos save, kaip gamtos ir buvo numatyta.

Paskutinė gyva šio ąžuolo šakelė nudžiūvo prieš aštuonerius metus. Visgi miškininkai sako, kad į tiek metų kraštą puošusio ąžuolo virtuolį žiūrėti be sentimentų sunku.

Paskutinė gyva šio ąžuolo šakelė nudžiūvo prieš aštuonerius metus. Visgi miškininkai sako, kad į tiek metų kraštą puošusio ąžuolo virtuolį žiūrėti be sentimentų sunku.

Paliko kunigas

Kunigas ir poetas Skaidrius Kandratavičius./bernardinai.lt nuotr.

Savo parapiją Kėdainiuose paliko kunigas ir poetas, sielovadininkas ir literatas Skaidrius Kandratavičius.

Jam paskirta naujoji jo tarnystės vieta – Šv. Antano Paduviečio parapija Kaune.

Klebonas kunigas S. Kandratavičius, šešiolika metų praleidęs tarnaudamas Kėdainių rajono žmonėms, su parapijiečiais Labūnavoje atsisveikino dar per Onines.

Kunigas Skaidrius Kėdainių rajone buvo nuo 2005 metų. Po Tėvelio Stanislovo mirties klebonavo Paberžės ir Surviliškio parapijose, vėliau, apie 2014 metus persikėlė į Labūnavą, ten gyveno, o aptarnavo dvi parapijas – Labūnavos ir Vandžiogalos.

METŲ NETEKTYS

Netekome dziudo ir sambo imtynių čempiono

Arimantas Pocevičius

Rugpjūčio mėnesį netekome dziudo ir sambo imtynių trenerio, sporto meistro Arimanto Pocevičiaus.

Arimantas buvo pagrindinis iniciatorius įkuriant Kėdainių dziudo klubą ir Kėdainių dziudo klubą „Mes esam“. Jo treniruojami auklėtiniai ir auklėtinės, rajono dziudo veteranai turėjo puikų, didelio meistriškumo ir profesionalumo trenerį A. Pocevičių, iš jo mokėsi, įgijo sportinės patirties ir, pelnydami apdovanojimus, garsino Kėdainių kraštą ir visą Lietuvą.

A. Pocevičius kartu su kolegomis sugebėdavo rajone organizuoti įvairaus rango varžybas, pats, jau tapęs senjoru, ne kartą iškovojo šalies čempiono vardą, gynė Kėdainių ir Lietuvos garbę Europos, Pasaulio senjorų dziudo ir sambo imtynių čempionatuose, tapo jų nugalėtoju ir prizininku. Jis yra pelnęs dziudo imtynių 3 DAN diržą.

Buvo apdovanotas Kūno kultūros ir sporto departamento prie LR Vyriausybės aukso medaliu „Už nuopelnus Lietuvos sportui“

A. Pocevičius palaidotas savo gimtinėje – Skuode.

Netekome didžio žmogaus – Anapilin išėjo archeologas Algirdas Juknevičius

Algirdas Juknevičius

Prieš keliolika dienų Kėdainius sukrėtė skaudi žinia – Anapilin išėjo žinomas krašto istorikas, archeologas, Krašto kultūros premijos laureatas Algirdas Juknevičius. Tikras savo srities specialistas, nepaliaujamai ir giliai nagrinėjęs mūsų krašto archeologiją ir istoriją, A. Juknevičius bus atsimenamas kaip vienas iškiliausių šių laikų kraštiečių.

1984 metais A. Juknevičius pradėjo kasinėti Kėdainių senamiestį, o nuo 1991 metų kasinėjo jį sistemingai, nuo1995 metų dirbo archeologu Kėdainių krašto muziejuje.

A. Juknevičius dalyvaudavo respublikinėse ir tarptautinėse archeologų konferencijose, yra 50-ies mokslinių ir populiarių straipsnių autorius.

Jis buvo ir kelių edukacinių projektų bendraautorius.

1999–2001 metais dėstė archeologijos kursą Kauno aukštesniosios technikos mokyklos statybininkų-restauratorių specializacijos studentams.

1999 metais jam įteikta Krašto kultūros premija už archeologinius kasinėjimus Kėdainių senamiestyje, miesto istorijos tyrinėjimą ir populiarinimą, už dalyvavimą mokslinėse konferencijose ir edukacinę veiklą.

Tai buvo nepaprastai šviesus žmogus, visuomet pasiruošęs padėti kitam, nuoširdus, nepaprastas optimistas. Jo argumentai visuomet būdavo tvirti ir pagrįsti, jis visuomet įvertindavo kito žmogaus pastangas pagrįsti savo požiūrį.

Šio žmogaus išėjimas – viena iš pačių didžiausių netekčių visam Kėdainių kraštui.

METŲ LAIDOTUVĖS

Iškilmingai atsisveikinome su partizanu Pranciškumi Prusaičiu-Lape

Liepos 18 dieną Kėdainių kraštas iškilmingai atsisveikino su partizanu Pranciškumi Prusaičiu-Lape. Dar viena įkvepianti ir negęstanti rezistencijos žvaigždė pagarbiai atgulė amžino poilsio Gudžiūnų karių kapinėse.

Trys kunigai aukojo šventas mišias, buvo iššautos trys pagarbos ir atminimo salvės.

Prie perlaidojamo partizano kapo galvas nulenkė ir pagarbą jam bei dar kartą visiems šiame krašte žuvusiems Lietuvos patriotams atidavė visų kartų atstovai. Į paskutinę kelionę partizaną palydėjo vyskupas Jonas Kauneckas.

1 Komentaras

  • Labai gaila, kad Labūnavos parapiją paliko gerbiamas kunigas klebonas Skaidrius Kandratavičius.Nuostabus ir malonus buvo kunigas, jis turėjo raktą į kiekvieno širdį, sugebėjo su visais maloniai bendrauti visus išklausydavo paguosdavo. Tokio kunigo kaip gerbiamas Skaidrius Labūnavos parapijoje niekada nebuvo ir jau nebus.Sėkmės Jums kunige gyvenime ir darbe, būkite sveikas ir laimingas.
    Pagarbiai Regina.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video