Prieskoninių žolelių gydomoji galia

 Prieskoninių žolelių gydomoji galia

Pavasarį daugelis žmonių ima sukti galvas, kokiais naudingais augalais būtų galima paįvairinti savo daržus, ar kokiais žalumynais papuošti daugiabučių palanges. Vis labiau populiarėjanti šviežių prieskonių auginimo mada leidžia žmonėms mėgautis šviežiais prieskonių lapeliais ištisus metus. Tačiau ne visi žino, kad prieskoninės žolės turi ir sveikatai naudingų savybių, tad šį kartą kalbėsime apie tas prieskonines žoleles, kurios ne tik paskanins patiekalus, bet ir padės kovoti su įvairiais negalavimais.


Petražolė

Daugelis petražolę žino, kaip ryškaus skonio prieskoninę lapinę žolę, tačiau retas yra girdėjęs, kad valgomos ir naudingos yra ir jų šaknys. Petražolėje yra gausu vitamino C, o petražolių arbata detoksikuoja organizmą. Šią arbatą patariama gerti tiems, kurie serga artritu ar reumatu, taip pat ji gydo anemiją, mat padeda organizmui įsisavinti geležį.

Petražolių nuoviru galima gydyti ausų infekcijas, taip pat ši arbata padės moterims, kurios kenčia nuo skausmingų menstruacijų.

Paruošimas: 1–2 arbatinius šaukštelius smulkintų petražolių lapelių arba šaknų užpilti verdančiu vandeniu, laikyti ne ilgiau, kaip 10 min. Tačiau petražolių arbatos gerti nederėtų besilaukiančioms moterims. Didelis kiekis šios arbatos gali sukelti širdies permušimus, nemigą.

Krapas

Krapas, ko gero, yra visiems geriausiai žinomas prieskonis. Be jo neįsivaizduojame lietuvių taip mėgstamų šaltibarščių, šviežių bulvių ir daržovių marinavimo ar rauginimo proceso. Švieži krapai turi daug vitamino C, B grupės vitaminų, kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies. Mažakraujyste sergantys žmonės krapus turėtų įtraukti į dažniausiai vartojamų prieskonių sąrašą, be to, krapų sėklų nuoviras plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį, slopiną kosulį, taip pat krapai padeda nemigos kamuojamiems žmonėms.

Paruošimas: nemigos lengvinimui vartojamas šaltu būdu pagamintas krapų sėklų užpilas: šaukštelis smulkintų sėklų užpilamas stikline šalto vandens, laikoma 8 val., išgeriama prieš miegą.

Nuo vidurių pūtimo vaikams gaminama arbata iš šaukštelio susmulkintų sėklų, užplikytų verdančiu vandeniu. Palaikoma 10 minučių, tada nukošiama. Duodama 5–6 kartus per dieną po 1 šaukštelį prieš maitinimą.

Raudonėlis

Itališkos virtuvės mėgėjams puikiai pažįstamas prieskonis, pasižymintis išskirtiniu kvapu ir skoniu. Šis prieskonis – vaistas nuo daugelio ligų. Raudonėliai naudojami preparatams nuo nemigos, isterijos, epilepsijos, aterosklerozės. Daug šių prieskonių vartoti patartina tiems, kas turi virškinamojo trakto problemų, mat šis augalas puikiai padeda nuo skrandžio ir žarnyno spazmų, lėtinio gastrito, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opų, kepenų ir tulžies pūslės ligų. Raudonėlis žydi porą kartų per metus, todėl norint pasiruošti jo atsargų žiemai, reikia nuskinti pirmuosius žiedus ir gerai išdžiovinti juos saulėje. Raudonėlis naudingas savybes išlaiko metus, vėliau tai tebus paprasta arbata. Raudonėlio arbata nerekomenduojama nėščiosioms.

Bazilikas

Šis prieskonis nėra toks dažnas svečias lietuvių daržuose. Tačiau mėsingi augalo lapai tinkami ne tik patiekalams pagardinti, bet ir salotų pagrindui. Bazilikas vartojamas kaip uždegimą, gliukozės kiekį mažinanti, nuskausminanti ir antiseptinė priemonė.

Tyrimais patvirtinta, kad baziliko vartojimas 40 proc. sumažina gliukozuriją sergantiesiems pirmojo tipo diabetu bei nežymiai sumažina bendro cholesterolio kiekį kraujyje.

Taip pat tyrimai patvirtino, jog vartojant šviežio baziliko aliejų sumažėja bronchinio audinio uždegiminiai procesai sergantiesiems astma. Sergantiems migrena baziliko lapai gali palengvinti galvos skausmus – tereikia pauostyti sutrintus lapus. Baziliko žolės ištraukos žadina apetitą ir mažina uždegimą. Liaudies medicinoje vartotas sergant lėtiniu gastritu, apsinuodijus maistu, jo nuoviro garai palengvina karščiuojančio žmogaus būklę.

Baziliko lapais galima patrinti vabzdžių įkandimų vietas – tai sumažins niežėjimą ir tinimą. 

 

Peletrūnas

Išskirtinio kvapo prieskoninė žolė, dažniausiai naudojama mėsos, žvėrienos patiekalams. Peletrūnas gausus geležies, kalio, kalcio, vitamino A. Šio prieskonio reguliarus vartojimas padeda sureguliuoti menstruacijų ciklą, taip pat mažina nuovargį, ramina nervus, skatina tulžies išsiskyrimą kepenyse ir pagreitina nuodingų medžiagų pašalinimą iš organizmo. Prieskonis padeda gydyti skrandžio ir kepenų ligas. Jei vargina žagsulys, galima pakramtyti peletrūno lapelių.

Peletrūnas – galingas antioksidantas, saugantis nuo žalingo aplinkos poveikio. Dėl šių savybių peletrūno vartojimas gali atitolinti arba sumažinti organizmo senėjimo procesus.

 

Gražgarstė (rukola)

Ši prieskoninė žolė, pasižyminti aštriu skoniu, išpopuliarėjo ne taip jau seniai, tačiau jau pelnė gurmanų palankumą. Gražgarstės valo organizmą, o kadangi jos turtingos antioksidantų ir gliukozinolatų, reguliarus jų vartojimas sumažina vėžio riziką.

Gražgarstės sveika kaulams – jose net 8 kartus daugiau kalcio ir vitamino K negu gūžinėse salotose. Taip pat jose apstu geležies ir vario, mineralų, B grupės vitaminų. Taip pat ši žolelė gerina medžiagų apykaitą, todėl rekomenduotina svorio norintiems numesti žmonėms.

Natūralūs būdai apsisaugoti nuo uodų ir erkių

  • Uodus ir kitus vabzdžius atbaido aštriai kvepiantys augalai. Išvykstant į gamtą patartina atviras odos vietas patrinti kedrų, eukaliptų, levandos, citrinos, pačiulių, kvapiųjų citrinžolių, pipirmėtės, rozmarino, anyžių, čiobrelių lapeliais.
  • Taip pat galite pasigaminti naminio ir ne ką mažiau veiksmingo preparato, atbaidančio kenkėjus. Į bet kurį nerafinuotą aliejų įlašinkite kelis lašus rozmarino, citrinžolių, citrinų, melisų eterinio aliejaus. Aliejų išgausite grūstuvėje sutrynę nemažą kiekį kurio nors augalo lapelių ar žiedų.
  • Nė vienam nemalonu, kai šiltą vakarą leidžiant terasoje prie namų aplink zuja uodai. Norėdami atbaidyti šiuos vabzdžius šalia namų pasisodinkite serenčių, mėtų, bazilikų.
  • Apsauga nuo erkių reikalauja šiek tiek didesnio indėlio. Pasigaminkite apsauginį tepalą – kokosų aliejuje ištirpinkite kelis lašus pelargonijų, levandų ir eukaliptų eterinio aliejaus.
  • Gvazdikėliai – didžiausias erkių ir uodų priešas. Todėl gvazdikėlių eterinį aliejų naudokite tepdami atviras kūno vietas, būdami gamtoje galite keletą gvazdikėlio galvučių įmesti į laužą – tai atbaidys uodus ir mašalus.

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


Rekomenduojami video