Kėdainių ligoninė ekspertų vizito dar nesulaukė

 Kėdainių ligoninė ekspertų vizito dar nesulaukė

Jau kuris laikas socialinėje erdvėje vis dažniau plintant įrašams apie prastą ligoninių maistą, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistais nusprendė imtis veiksmų – tikrinti šalies ligoninėse pacientams tiekiamą maistą ir nustatyti pagrindines žmonių skundų priežastis.

Mobili ekspertų iš SAM komisija kartu su VMVT specialistais ne tik vertina maisto kokybę, bet ir teikia patarimus bei rekomendacijas, kaip pagerinti ligonių maitinimą. Tiesa, prieš kelias savaites startavusi akcija jau aplankė ne vieną šalies ligoninę, tačiau į Kėdainius kol kas neatvyko.

„Kol kas komisijos iš ministerijos ir kitų specialistų dar nesulaukėme, o ar sulauksime, taip nežinome, nes apie vizitus jie neinformuoja, atvažiuoja be jokio išankstinio pranešimo“, – teigia Kėdainių ligoninės direktorius Stasys Skauminas.

„Mes nuolat kalbamės su maitinimo paslaugą teikiančia įmone, išsakome ligonių pastebėjimus ir nepasitenkinimus, jei tokių būna. Tai mūsų kasdienybė“, – sako Stasys Skauminas. „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr. Būna nusiskundimų

Žinoma, tenka išgirsti apie maitinimą įvairių nuomonių. Tai priklauso ir nuo pacientų mitybos įpročių, suvokimo apie maisto paskirtį bei reikalingą jo kiekį. Pasidomėjus, ar ligoninės vadovą pasiekia pacientų atsiliepimai apie jiems tiekiamą maistą, S. Skauminas patvirtino: „Žinoma, būna ir nepatenkintų žmonių, tačiau tai nėra didžioji dalis pacientų. Paskutinį kartą, kai darėme tyrimą, apie 10–20 proc. pacientų buvo nepatenkinti jiems duodamo maisto kiekiu, kiti sakė, kad jiems neskanu arba maistas buvo atvėsęs. Atrodo, skaičius nėra didelis, bet vis tiek norėtųsi, kad nepatenkintų būtų mažiau“, – sako ligoninės direktorius.

Maistas ruošiamas ne ligoninėje

S. Skaumino teigimu, vienam pacientui dienos raciono kaina atsieina apie 3,50 euro, tačiau į šią kainą įskaičiuota ir pagaminimo kaina, mat maistas yra tiekiamas iš kitos įstaigos, o ne tiesiai iš ligoninės virtuvės.

„Dėl šios priežasties kaina vienam žmogui sudaro maždaug tik pusę minėtos sumos, tai yra apie 1,80 euro. Tai labai maža suma, tačiau kaip ir kitos šalies ligoninės daugiau neišgalime“, – teigia S. Skauminas.

[quote author=“Aut. past.“]Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistais nusprendė imtis veiksmų – tikrinti šalies ligoninėse pacientams tiekiamą maistą ir nustatyti pagrindines žmonių skundų priežastis.[/quote]

Gamina pagal ministerijos valgiaraščius

Kėdainių ligoninės direktorius patikina, jog visi valgiaraščiai yra sudaromi pagal Sveikatos apsaugos ministerijos teikiamas rekomendacijas.

„Mes negalime duoti ligoniams rūkytos dešros ar kumpio, jei šie produktai nėra įtraukti į SAM teikiamas rekomendacijas. Jei Sveikatos ministerija nustatytų kitokius normatyvus, jei būtų nurodyta, kiek turi būti daržovių ar kitų maisto produktų, tuomet ir mes galėtume kažko reikalauti iš mums maistą tiekiančios įmonės. Aš visada reikalauju, kad maistas būtų šviežias, turėtų reikiamą kiekį organizmui reikalingų medžiagų ir būtų geros kokybės.

Pavyzdžiui, dažnai piktinamasi pacientams patiekiamomis virtomis dešrelėmis arba virta dešra, tačiau jos nėra išbrauktos iš ministerijos sudaryto maisto sąrašo, todėl ir mes negalime reikalauti, kad jų nebūtų.

Mes nuolat kalbamės su maitinimo paslaugą teikiančia įmone, išsakome ligonių pastebėjimus ir nepasitenkinimus, jei tokių būna. Tai mūsų kasdienybė.

Mano nuomone, galbūt ligoniams teikiamas maistas ir neprimena namuose ruošto, tačiau jis tikrai nėra ir prastas“, – tikina S. Skauminas.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video