Mūsų savivaldos ypatumai

 Mūsų savivaldos ypatumai

Praėjo miesto gimtadienio šventė. Turininga miesto šventės programa ir labai geras oras leido miestiečiams ir šventės svečiams pasidžiaugti Kėdainių miesto gimtadieniu. Šventiniuose renginiuose pavyko susitikti su senais draugais, pabendrauti, aptarti miesto plėtros pasiekimus ir problemas.

Taip pat, kaip ir verslo, pramonės subjektai labai skirtingai sugeba išnaudoti šalies ekonominį pakilimą, ženklią Europos Sąjungos paramą, taip ir savivaldybės Lietuvoje labai skirtingai įgyvendina savo strateginės veiklos planus.

Tie subjektai, kurie nuosekliai siekia savo strateginių tikslų, pagrįstai ir tiksliai nusistato savo veiklos prioritetus, per palyginus trumpą laiką pasiekė gerų rezultatų.

Šventės dienomis apžiūrėjus Kėdainių mieste vykdomus projektus susidaro įspūdis, kad projektai rengiami ne siekiant įgyvendinti strateginio veiklos plano prioritetus, tikslus, o kuo daugiau „įsisavinti“ paramos lėšų, klaidingai manant, kad Europos Sąjungos parama, tai kažkokia dovana, o ne išskirtinė galimybė pertvarkyti savivaldybės inžinerinę, socialinę ir kultūrinę infrastruktūrą. Matome, kad įvairių priemonių įgyvendinime daug ir brangių, tačiau strateginių tikslų pasiekti nesugebame.

Nori, nenori, bet susidaro įspūdis, kad pagrindinis tikslas – ne krašto žmonių gerovė, bet mokesčių mokėtojų pinigų „įsisavinimas“. Bet reikia pripažinti, kad pirmus dvejus šios Tarybos kadencijos metus, net ir „įsisavinant“ Europos Sąjungos, Lietuvos ir savivaldybės mokesčių mokėtojų pinigus, buvo rimtų problemų.

[quote author=“V. Muntianas“]Valstybės valdymo institucijose formavosi nuomonė, kad Kėdainių rajono savivaldybės administracijai iš viso pavojinga skirti lėšas, nes jos paprasčiausiai lieka nepanaudotos.[/quote]

2015 ir 2016 metais nesugebėjome panaudoti lėšų, skirtų Kėdainių stadiono, Didžiosios Rinkos aikštės, buvusios „Saulutės“ prekybos centro rekonstrukcijos objektuose.

Valstybės valdymo institucijose formavosi nuomonė, kad Kėdainių rajono savivaldybės administracijai iš viso pavojinga skirti lėšas, nes jos paprasčiausiai lieka nepanaudotos. Ir tik atskirų rajono savivaldybės Tarybos komitetų nuolatinių ir nuoseklių pastangų dėka, trečiaisiais kadencijos metais pavyko išsireikalauti šiokių tokių rezultatų „įsisavinant“ lėšas.

Tokioje situacijoje mes tiesiog dar negalėjome kalbėti apie racionalų bei efektyvų mokesčių mokėtojų lėšų paskirstymą bei jų panaudojimą. Kompetentingi miesto tvarkymo klausimais kėdainiečiai pritarė, kad reikėjo rekonstruoti Kėdainių senamiesčio pagrindinę aikštę, atnaujinti senamiesčio gatves, atstatyti buvusį „Saulutės“ pastatą, Nevėžio krantinę. Bet, kai sužino, kad „Saulutės“ rekonstrukcijos kvadratinis metras mokesčių mokėtojams kainavo daugiau nei 1 500 eurų, o lauko akmenimis grįstos Žydų gatvės kvadratinis metras kainavo daugiau kaip 300 eurų, visi supranta, kad apie savivaldybės administracijos veiklos efektyvumą kalbėti netenka.

Kita vertus, tai, kad toks brangus objektas kaip „Saulutė“ po rekonstrukcijos jau devynis mėnesius stovi tuščias ir nenaudojamas, taip pat kalba apie valdžios neįgalumą. Juk „Saulutės“ rekonstrukcija mums visiems kainavo apie tris milijonus eurų.

Tvirtinant 2018 metų biudžetą, norėjau atkreipti visų dėmesį į tai, kad viešiesiems ryšiams savivaldybės vadovybė planuoja išleisti dvigubai daugiau lėšų nei kitais kadencijos metais. Prieštaravau tokiam biudžeto projektui, nes valdžios noras per nuosavą arba užsakomąją žiniasklaidą mokesčių mokėtojų pinigais pridengti savo veiklos trūkumus, man nepriimtina. Su paslėptos politinės reklamos pagalba valdantieji formuoja savo įvaizdį, kuriuo per rinkimus klaidinamas rinkėjas.

[quote author=“V. Muntianas“]Meras prižiūri, kaip atnaujinami šaligatviai, genimi medžiai, šalinami krūmai. Tai vis darbai, kuriuos turėtų atlikti savivaldybės administracijos darbuotojai arba seniūnai, na, o mero kompetencijai priskirti darbai, susiję su strateginio veiksmų plano tikslų įgyvendinimu, stovi vietoje[/quote]

Šiais metais ypatingai dažnai mūsų meras skiria laiko vykdomų projektų Kėdainių mieste lankymui. Dažniausiai kartu su juo – ir užsakomosios žiniasklaidos atstovai. Paprastai tai nuotraukos ir straipsniai arba vaizdo įrašai, kuriuose meras stebi šaligatvio atnaujinimą, medžio sodinimą arba kelio žymėjimą. Svarbu, kad visi filmuojami ar fotografuojami procesai niekaip nesusiję su mero kompetencijai priskirtų klausimų sprendimu.

Pavyzdžiui, reklaminėse nuotraukose meras stovi ir stebi, kaip planiruojamas suvežtas gruntas Skongalio teritorijoje. Tokio „sudėtingumo“ darbams atlikti paprastai užtenka buldozerio operatoriaus gebėjimų, net brigadininko tame objekte nesimato – tik buldozeris ir mūsų meras. Na, o tai, kad šiame objekte nevykdomos strateginiame veiksmų plane numatytos statybos apimtys, apie tai užsakomajame straipsnyje nė vieno žodžio, nors būtent tai kontroliuoti ir būtų mero kompetencija.

Meras prižiūri, kaip atnaujinami šaligatviai, genimi medžiai, šalinami krūmai. Tai vis darbai, kuriuos turėtų atlikti savivaldybės administracijos darbuotojai arba seniūnai, na, o mero kompetencijai priskirti darbai, susiję su strateginio veiksmų plano tikslų įgyvendinimu, stovi vietoje.

Suprantama, kai siekiant pigios reklamos atliekami įvairių dangų pakeitimo miesto matomiausiose vietose darbai. Pagal šaligatvių dangų pakeitimą šios kadencijos vadovai, manau, dar ilgai bus nepralenkiami. Blogai, kai jie patys klaidingai mano ir kitus bando įtikinti, kad visa tai –investicijos, o ne paprastas remontas.

Užsakomajame straipsnyje apie „solidžias investicijas“ skaitau: „Rugsėjo 1-ąją, Mokslo ir žinių dieną, į Kėdainių miesto ir rajono ugdymo įstaigas – gimnazijas, progimnazijas ir lopšelius-darželius, sugrįžę mokiniai ir mokytojai pastebės ryškius pokyčius. Visų penkių miesto ugdymo įstaigų prieigos sutvarkytos – sena asfalto ar plytelių danga pakeista margaspalvėmis naujomis trinkelėmis, atnaujinta asfaltbetonio danga.“

Kalbant apie mero kompetencijai priskirtą veiklą, galima būtų pacituoti klasiką: „Visas garas tik švilpukui“, nes veiksmų, kurie didintų savivaldybės generuojamas pajamas, mažintų viešojo sektoriaus išlaidas, gerintų verslo aplinką ir didintų verslo konkurencingumą, mano manymu, tiesiog nėra.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video