Atgyjanti Dotnuva: per pusmetį – begalė mažų stebuklų

 Atgyjanti Dotnuva: per pusmetį – begalė mažų stebuklų

Sodybų tuštėjimo laikais rajonų gyventojai turi du pasirinkimus. Nuleisti rankas ir viską palikti likimo valiai – toks pirmasis. Antrasis – džiugesnis: telkti vienas kitą, ne vien puoselėjant vienybę tarp miestelio gyventojų, bet ir savo krašto savitumą.

Antruoju keliu šįmet nužygiavo Dotnuvos miestelio bendruomenė. Iki šiol negarsėjusi kaip itin aktyvi, pavasarį ji išsirinkusi naują bendruomenės centro pirmininką, subūrusi valdybą, užsukusi aktyvių žmonių ratą ir pajudėjusi visiškai nauja linkme.

Išgyvenantys… Renesansą

„Pirmą kartą bendruomenės centro istorijoje parašę projektą „Mano Dotnuva – mano Lietuva“, laimėjome rajono savivaldybės finansavimą bendruomeniškumui skatinti ir ugdyti, populiarinti savo miestelį. Pasiraitoję rankoves su dideliu ūpu kibome į įvairias veiklas“, – pasidžiaugė Irma Marčienė, Dotnuvos bendruomenės centro valdybos narė, dešinioji bendruomenės pirmininko Andriaus Balandžio ranka.

Miestelis nedidelis, svarbių objektų – apstu

Renginių Dotnuvoje ciklas prasidėjo Motinos dienai skirta miestelio gyventojos Lauros Gadeckytės-Žydelienės kryželiu siuvinėtų rankdarbių paroda, kuria galėjo grožėtis bibliotekos lankytojai. Po jos miestelio jaunimą subūrė orientacinės žaidynės „Atrask, pažink, pamilk gimtąjį miestelį“.

[quote author=“I. Marčienė“]Mes, Dotnuvos seniūnijos bendruomenės, jaučiamės labai draugiškos viena kitos atžvilgiu. Jokiais būdais viena kitai nepavydim – tik džiaugiamės, jeigu kitai bendruomenei sekasi. Visuomet kviečiame vieni kitus į svečius.[/quote]

„Buvo paruoštos kelios stotelės: senosios žydų kapinės, atminimo akmuo, senas malūnas, parkas ir privatus muziejus „Gorčius“, kuriame mūsų gyventoja Onutė Dapkevičiūtė-Nargelevičienė jau dešimtmečius kaupia unikalius medžio ir metalo dirbinius iš visos apylinkės. Sekdami nuorodomis, vykdydami kūrybines, edukacines užduotis jie lankė vieną objektą po kito. Objektuose laukė vyresni žmonės, kurie supažindino su krašto istorija. Vaikai ne tik parodė savo gebėjimus, bet dar ir daug sužinojo apie Dotnuvą“, – pasakojo I. Marčienė.

Unikalioje erdvėje – unikali paroda

Tai, kad Dotnuva – gražus ir unikalus savo istorija miestelis, patvirtino fotografijų konkursas „Su meile Dotnuvai“, kuriam buvo surinktos daugiau 235 (!) nuotraukos. „Nuo pavasario rekonstruojame nepaprastai originalius bendruomenės centro namus autentiškose vienuolyno patalpose. Jose ir įvyko senų nuotraukų apie Dotnuvą demonstravimas. Daug senų fotografijų surinkęs ir susisteminęs bendruomenės pirmininkas A. Balandis pristatė Dotnuvos miestelio istoriją, priminė čia gyvenusius žmones, o jam pagelbėjo vietos gyventojai, kraštiečiai. Sukvietėme čia kadaise gyvenusius žmones sugrįžti į Dotnuvą. Kelias valandas kalbėjomės apie mūsų pažįstamus žmones iš nuotraukų. Kalbėjomės apie jau Anapilin išėjusius žymius kraštiečius, aptarėme anksčiau gyvenusių dotnuviškių kasdienybę, gyvenimo būdą. Kai kuriose fotografijose – akimirkos netgi iš karo ir pokario metų. Buvo labai įdomu“, – patikino I. Marčienė.

Vainikavo Mindauginės

Dotnuvos bendruomenės projekto „Mano Dotnuva – mano Lietuva“ finalinis renginys nugriaudėjo Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną. Po Šv. Mišių Dotnuvos bažnyčioje, vienuolyno erdvėse vaikai gamino trispalvius vėjo malūnėlius, autentiškuose bendruomenės namuose vyko diskusija „Dotnuvos krašto istorija“. Miestelio šventę papuošė improvizuotas vaidinimas „Mindaugo karūnavimas“ ir tautinių šokių kolektyvo pasirodymas. Artėjant 21 val., aidint Dotnuvos bažnyčios varpams prie paminklinio akmens dotnuviams suplazdėjo istorinė Lietuvos vėliava. Iškilmingiausia šventės dalimi tapo rankomis susikibusių šimto miestelio gyventojų tautiškos giesmės atlikimas.

Nori būti stiprūs

Kas gi tik šįmet sukrutusius dotnuviškius skatina stengtis, puoštis, renginius organizuoti ir kaimynus sujudinti? Juk greta yra Akademijos miestelis su stipria bendruomene, kita vertus, būtų galima prisijungti prie šios, ir šitiek dėl savęs nesistengti?

„Mes, Dotnuvos seniūnijos bendruomenės, jaučiamės labai draugiškos viena kitos atžvilgiu. Jokiais būdais viena kitai nepavydim – tik džiaugiamės, jeigu kitai bendruomenei sekasi. Visuomet kviečiame vieni kitus į svečius, –  šyptelėjo Dotnuvos bendruomenės centro valdybos narė. – Esame suinteresuoti Dotnuvos miestelio ateitimi. Rugsėjį, vykdydami kitą laimėtą projektą, sodinsime akacijų alėją. Norisi sustiprėti, norisi geriau pažinti šalia gyvenančius žmones. Per tą pusmetį pas mus įvyko daug mažų stebuklų. Pažinome vienas kitą. Staiga kaimyno problemai neabejingi tapo ir aplinkiniai, klausdami: „Ar galiu kuo nors padėti?“. Pradėjome matyti vieni kitus visai kitomis akimis. Turime jaunimo, kurio nereikia prašyti palaistyti gėles prie bendruomenės centro patalpų – tai jie patys daro neprašomi. Organizuosime renginius ir vyresniems, be abejo, tačiau orientuosimės į jaunimą. Juk be jaunimo nebus ir ateities.“

[#gallery=1481#]

1 Komentaras

  • Esu dotnuviškis. Labai pritariu tokiai gyventojų iniciatyvai jungtis į miestelio bendruomenę, tai praturtina jų gyvenimą, suteikia daugiau galimybių bendrauti, puoselėti Dotnuvos miestelio tradicijas ir t.t.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video