Kas šiandien pietums? 30 litrų seniūno virtos sriubos!

 Kas šiandien pietums? 30 litrų seniūno virtos sriubos!

Kol vienų seniūnijų vadovai versdamiesi per galvą rūpinasi tvarkinga aplinka bei tuo, kad būtų išvažiuojami visi keliai, kitų seniūnijų vairininkai ypatingomis dienomis valandų valandas paaukoja tam, kad palepintų savo gyventojų… skrandžius.

Seniūno sriuba kaipmat išgaravo

Vienas tokių – Truskavos seniūnas Vytautas Zakaryza. Truskavos pagrindinės mokyklos organizuotoje šeimų dienos šventėje laiką su krašto žmonėmis jis leido taip, kaip jam įprasta tapo per pastaruosius devynerius metus – virdamas… sriubą. Nei daug, nei mažai – 30 litrų rūgštynių sriubos.

[quote author=“Aut. past.“]Firminei seniūno 30 litrų sriubai išvirti prireikė maždaug trečdalio puodo vandens, 5 litrų talpos kibiriuko bulvių, troškintų daržovių – paprikos, morkų, svogūnų, 3 litrų rūgštynių bei tiek pat kilogramų rūkytų šonkauliukų.[/quote]

„Kasmet stengiuosi vaikams pasiūlyti vis kažką naujo – jie juk išrankūs. Pernai viriau barščius, šiemet – rūgštynių sriubą. Sriuba veikiausiai pavyko gardi, nes puodas greitai ištuštėjo. Manau, kad bendruomenė mano virtą rūgštynių sriubą suvalgė – nemačiau, kad piltų iš puodo lauk“, – juokėsi V. Zakaryza.

Pasiruošimas sudėtingesnis už virimą

Firminei seniūno 30 litrų sriubai išvirti prireikė maždaug trečdalio puodo vandens, 5 litrų talpos kibiriuko bulvių, troškintų daržovių – paprikos, morkų, svogūnų, 3 litrų rūgštynių bei tiek pat kilogramų rūkytų šonkauliukų. Na, ir dešimties kiaušinių. Bei druskos ir pipirų. Šių – iš akies.

Virė V. Zakaryza pietus truskaviečiams kaip priklauso: metaliniame puode ant laužo, gamtos apsuptyje. Užtruko pusantros valandos. „Išvirti sriubą – vieni juokai, o štai „namų darbai“ – mėsos troškinimas, daržovių paruošimas užima daugiau laiko“, – atvirauja Truskavos kulinaras.

Jubiliejinėje Truskavos miestelio šeimų šventėje dalyvavo netoli dviejų šimtų truskaviečių. Tai – pagrindinės Truskavos mokyklos moksleiviai, jų seneliai, tėvai, seserys ir broliai bei trys dešimtys mokyklos bendruomenės narių. Netinginiavo nei pedagogai, nei administracijos darbuotojai. 30 litrų – lengvas pasivaikščiojimas

Ir nors 30 litrų kam nors gali skambėti kaip sunkiai įsivaizduojamas kiekis, V. Zakaryzai tai – vienas iš kuklesnių iššūkių. Štai praėjusiais metais Kėdainių miesto šventės metu jis išvirė 120 (!) litrų barščių su grybais, o vos prieš porą savaičių, ketvirtus metus iš eilės, šeimininkavo atlaiduose Panevėžyje, kur paruošė dar vieną tokios talpos sriubos puodą. „Mano verdamos sriubos būna tirštos, nepavandenijusios. Jų užvalgius, daugiau nieko nesinori, – pasakojo Truskavos seniūnijos seniūnas, pats ir šiltnamį prižiūrintis, ir daržoves auginantis, vakuojantis bei jas marinuojantis. – Man patinka labai aštrios sriubos, bet įprastai tokias aštrias valgo tik mano vaikai ir marčios. Sriuboje turi būti ir pakankamai bulvių – kokia gi sriuba be bulvių? Aš juk „užkietėjęs“ žemaitis!“

Draugėn – jubiliejinį kartą

„Tradicija susiburti nestandartinėje aplinkoje, pamokas trumpam iškeisti į estafetes, šokius, bendrus pietus su mokytojais, seneliais, tėvais, seserimis ir broliais mūsų mokykloje atsirado prieš penkerius metus ir labai lengvai prigijo. Nuo tada kiekvienų mokslo metų pabaigoje turime šią nerašytą taisyklę: renkamės į savo bendruomenės šeimų šventę, kurią kasmet organizuoja visi įstaigos pedagogai“, – pasakoja Truskavos pagrindinės mokyklos, kurioje mokslų šaknys karčios, o vaisiai saldūs 106 moksleiviams, direktoriaus pavaduotoja ugdymui Asta Butrimaitė.

Liaudies šokiai ir varžytuvės

Šeimų diena Truskavos miestelyje prasidėjo pagrindinės mokyklos kieme, kur švietimo įstaigos bendruomenės nariai atliko „Oirą“ – lietuvių liaudies šokį. Vaikai šokį išmoko dar prieš kurį laiką, o šįkart jo subtilybes perdavė šeimų nariams.

„Liaudiškus šokius keitė estafetės bei nestandartinės sportinės rungtys. Žaidė ir vaikai, ir tėvai, ir mokytojai, ir mokyklos administracijos nariai. Nė vienas netinginiavo. Ir ne tik azarto netrūko, bet ir palaikymo: sunku patikėti, kaip moksleiviai sirgo už savo klasių auklėtojus, kaip jie norėjo, kad būtent jų klasės vadovas pasirodytų geriausiai“, – šyptelėjo mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui.

[quote author=“A. Butrimaitė“]Laiką leidome smagiai, bet vis dėlto svarbiausia – ne kas greitesnis, taiklesnis ar balsingesnis, o bendravimas ir bendradarbiavimas.[/quote]

Mažiukų stiprybė – vienybėje

Progos pasirodyti nepraleido ir jaunieji Truskavos pagrindinės mokyklos dziudo sporto šakos atstovai. „Ši veikla mūsų mokykloje atsirado prieš metus, kuomet čia įsidarbino dziudo trenerė, kūno kultūros mokytoja Ema Butkevičiūtė. Vaikai parodė, kiek daug jie išmoko per šį laiką. O vėliau veiksmas persikėlė ant scenos, mat vyko duetų – mamų ir vaikų – muzikiniai pasirodymai, – kalbėjo A. Butrimaitė. – Laiką leidome smagiai, bet vis dėlto svarbiausia – ne kas greitesnis, taiklesnis ar balsingesnis, o bendravimas ir bendradarbiavimas. Esame maži, todėl privalome būti artimi ir vieningi. O tokios dienos neabejotinai pritraukia vieną bendruomenės narį arčiau kito.“

Gegužės „Skaisturgis“

Tiesa, išlaikė šįmet truskaviečiai ir senąją kaimo šventės tradiciją – „Skaisturgį“, kuriame „darbščiosios rankelės“ prekiavo savo pačių gamintais skanumynais ir rankdarbiais mokyklos fojė. Prekyba virė skambant nuotaikingai muzikai. „Vieni kokį skanumyną pirko, kiti – dirbinius iš odos, treti – medžio suvenyrus“, – pasidžiaugė A. Butrimaitė.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video