Kovo 11-oji Krakėse: muzikiniai sveikinimai ir paveldo pristatymas (FOTOGALERIJA)

 Kovo 11-oji Krakėse: muzikiniai sveikinimai ir paveldo pristatymas (FOTOGALERIJA)

Krakių kultūros centre Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną vykęs koncertas „Skriski skriski Lietuvėlėn“ pratęsė trečius metus gyvuojančią tradiciją – susirinkusiuosius sveikino jaunimo muzikos ansambliai.

Šventės metu buvo pristatyti Krakių kultūros centro folkloro kolektyvų kompaktiniai diskai. Juose įamžinta Jūratės Gudliauskienės vadovaujamų suaugusiųjų folkloro ansamblio „Žiedupė“, taip pat – vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Smilgelė“ atlikta lietuvių liaudies kūryba.

Išsaugota krašto istorija

„Svajonę išleisti kompaktinį diską puoselėjome seniai“, – sakė kolektyvų „Žiedupė“ ir „Smilgelė“ vadovė Jūratė Gudiliauskienė, 2015 m. Kėdainių rajono savivaldybės apdovanojimų konkurso „Kultūros versmė“ nominacijos „Metų tradicijų puoselėtojas“ laureatė.

„Žiedupėje“ yra labai gerų dainininkų nuostabiais balsais. Vyresniosios kartos folkloro ansamblio nariai: Juozas Jakimavičius ir Janina Lapkūnienė ne tik mus išmoko dainų, bet ir patys puikiai jas užveda. 2017 metais „Žiedupė“ šventė 10 metų jubiliejų.

Vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Smilgelė“, kaip ir būdinga jaunimo kolektyvams – labai dinamiškas. Pavyzdžiui, kompaktiniame diske skamba vyriausiųjų kolektyvo narių, dabar jau vienuoliktokų: Dariaus Cicilionio ir Dominyko Dubinkos prieš keletą metų atlikta daina. Vaikai suauga, kiekvienas pasirenka savo kelią, o vaikų įrašyti balsai lieka“, apie būtinybę užfiksuoti krašto tradicijas kalbėjo ansamblių vadovė J. Gudliauskienė.

„Jūs išsaugojote ne tik savo istoriją, jūs įamžinate ir mūsų krašto istoriją“, – į ansamblių narius kreipėsi Krakių kultūros centro direktorius Robertas Dubinka.

Folkloro ansamblių „Žiedupė“ ir „Smilgelė“ repertuare gausu Krakių apylinkių, Kėdainių krašto ir kitų Aukštaitijos regiono kraštų dainų, ratelių ir šokių, pasakojimų, smulkiosios tautosakos. Ansambliai ir jų nariai yra nuolatiniai rajoninių ir respublikinių renginių, festivalių, varžytuvių konkursų dalyviai ir prizininkai.

[#gallery=1305#]

Kompaktinio disko įrašymo darbai vyko Krakių kultūros centre. Garso režisierius – Gediminas Jakutis. Įrašymo ir leidybos darbus parėmė Kėdainių rajono savivaldybė.

Kompaktinio disko pristatymo data pasirinkta neatsitiktinai.

„Esame tradicinio žanro atlikėjai, autentiškų, unikalių tautos tradicijų, lietuvybės tęsėjai“, – sakė J. Gudiliauskienė.

Ji dėkojo ne tik kolektyvų nariams, kūrybinei komandai prisidėjusiai prie kompaktinio disko išleidimo, bet ir savo mažajai dukrelei Nomedai, kantriai leidusiai įgyvendinti kūrybinius planus. Diskų įrašymo darbai vyko Jūratei besilaukiant trečiojo vaikelio.

„Žiedupės“ kompaktiniame diske įamžinta 20 ansambliečių atliekamų dainų ir instrumentinių kūrinių. Į „Smigelės“ kompaktinį diską sutilpo 17 kūrinių: tai – skaičiuotės, pasakojimas, lopšinės, žadinimas, instrumentiniai kūriniai ir dainos.

„Skriski skrisi Lietuvėlėn“

Jautrias, melodingas dainas žiūrovams dovanojo Josvainių vaikų ir jaunimo tautinės muzikos kolektyvas „Auštaras“ (vad. A. Giedrienė). Nuotaikinga, veržlia energija salę pripildė Jono Stankevičiaus vadovaujami kolektyvai: vaikų ir jaunimo pučiamųjų instrumentų ansamblis ir jaunimo muzikos grupė „METRAS 90“ drauge su atlikėja Morta Čepaite.

Žiūrovams tai pat koncertavo vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Smilgelė“, drauge su naująja vadove Aušra Giedriene. Koncerte nuskambėjusi finalinė kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus daina „Skriski, skriski Lietuvėlėn“ žadino artėjančio pavasario nuojautas ir viltis.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video