Savivaldybės statybų projektai vėl stringa

 Savivaldybės statybų projektai vėl stringa

Nebaigti Kėdainių stadiono rekonstrukcijos ir „Saulutės“ pastato pritaikymo bibliotekos reikmėms projektai šiemet vėl užstrigo. Nors valstybė skyrė nemenkas sumas šių projektų įgyvendinimui, rajono savivaldybė taip ir nesugebėjo jų įsisavinti – vėl kaip ir pernai prašo, kad dalis lėšų būtų perkelta į kitus metus. Iš savivaldybės atstovų lūpų skrieja jau tradiciniais tapę pasiteisinimai – nepavyko susitarti, nepavyko laiku pradėti darbų, sutrukdė oras, sutrukdė Viešųjų pirkimų įstatymas, kalti statybininkai.

Kaltę dėl stringančių projektų savivaldybė nuo savęs meta it karštą bulvę, tačiau realybė tokia – jeigu tokia pati situacija, kokia kartojasi jau antrus metus iš eilės, tęsis ir kitąmet, akivaizdu, jog  finansavimas apskritai gali būti nutrauktas ir Kėdainiai liks su pradėtomis, bet taip ir nebaigtomis statybomis, o mūsų gyventojams skirtomis lėšomis ir toliau naudosis kitų rajonų gyventojai.

Iš savivaldybės išplaukia šimtai tūkstančių eurų

Didžiausių bėdų savivaldybė turi su „Saulutės“ rekonstrukcijos projektu. Nors prie šio projekto buvo prijungti ir Kėdainių kultūros centro rekonstrukcijos projektui skirti pinigai, vis tiek trypčiojama vietoje. Stebint situaciją, matosi, jog kasmet grąžinant neįsisavintas lėšas jų kiekis šiam objektui vis mažėja.

Per šiuos metus valstybė „Saulutei“ skyrė 420 000 eurų, tačiau savivaldybė iš šios sumos sugebės panaudoti gal  tik trečdalį.Kėdainių stadiono darbai pajudėjo, tiesa, numatytų darbų įgyvendinimui „sutrukdė“ gamtinės sąlygos.

„Šiemet panaudota 140 000 eurų, o  280 000 eurų perkelta kitiems metams. Dėl techninio projekto koregavimo, statybos leidimo gavimo, ilgai užtrukusių papildomų darbų pirkimo procedūrų buvo vėlai pasirašyta rangos sutartis. Buvo atsisakyta įrengti dalį laikančių konstrukcijų.

Šiemet buvo atlikti likę griovimo darbai ir įrengta dalis laikančių konstrukcijų“, – vardijo Kėdainių rajono savivaldybės Statybos ir komunalinio ūkio skyriaus vedėjas Algimantas Gedgaudas.

Tuo tarpu Kultūros ministerijos, skiriančios finansavimą, Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Marius Gurskas „Rinkos aikštę“ informavo, kad lapkričio gale Kėdainių savivaldybė šiam projektui buvo panaudojusi vos
68 000 eurų.

„Bibliotekos įrengimui šiemet skirta 420 tūkst. eurų, iš jų iki šios dienos panaudota 68 tūkst. eurų. Savivaldybės prašymu (į ministeriją kreipėsi lapkričio mėn.) 280 tūkst. eurų „perkelta“ į kitus metus, t.y. šiemet grąžintos lėšos perskirstytos kitoms savivaldybėms, „perkeliamas“ lėšas suplanuojant ateinančiais metais. Likę 72 tūkst. eurų, savivaldybės teigimu, bus panaudoti šiais metais“, – teigiama M. Gursko atsakyme.

Ieško kaltų

Už šį projektą ir valstybės investicijų įsisavinimą atsakinga Kėdainių rajono savivaldybė sau jokios atsakomybės neprisiima ir dėl neatliktų darbų kaltina statybų bendrovę „LitCon“ bei objekte dirbusią šiosios pasamdytą bendrovę „Vikstata“. Ši, pasak savivaldybės administracijos direktoriaus Ovidijaus Kačiulio, nesugebėjo atlikti visų darbų.

„Vikstatos“ atstovai kategoriškai neigia tokius savivaldybės kaltinimus.

Pasirodo, kai kurie savivaldybės reikalaujami atlikti darbai nebuvo atliekami, nes jie nebuvo įtraukti į sutartį ir savivaldybė už juos nei „LitConui“, nei „Vikstatai“ net nebūtų sumokėjusi.

Numatė per mažai pinigų

„Rinkos aikštės“ duomenimis, jau dabar aišku, kad „Saulutės“ rekonstrukcijos projektui numatyta per mažai pinigų, nes dabartiniams rajono vadovams nusprendus pakeisti pirminį projektą atsisakant vieno pastato aukšto, į naują sąmatą įtraukti ne visi reikalingi darbai. Jiems atlikti reikia ne 420 000 eurų, bet ženkliai didesnės sumos – 490 000. Pavyzdžiui, į kainą nebuvo įtraukti stogo dengimo darbai, lifto įrengimas, atliekų išvežimas ir kt.

Nei subrangos pagrindais dirbanti  įmonė „Vikstata“, nei „LitCon“ papildomus darbus atlikti  savo sąskaita  negali.  Jų susitarimas su savivaldybe nebuvo pasiektas, o darbus iš „Vikstatos“ prieš keletą savaičių perėmė bendrovė „Apsta“.  

Pusę milijono – per kiek daugiau nei mėnesį?

Visų darbų nespėta įvykdyti ir dėl to, kad  rangos darbų sutartis buvo pasirašyta itin vėlai.

„Kadangi projektas buvo pakeistas, iš trijų aukštų liko tik du, suplanuoti darbai pasikeitė. Pagal naujus sprendinius reikalingus darbus reikėjo iš rangovo pirkti iš naujo. Iš „LitCon“ darbus nupirkome, sutartį pasirašėme spalio 24 dieną“, – komentavo
A. Gedgaudas.

Vadinasi, jei sutartis buvo pasirašyta tik spalio gale, o darbus, kuriems skirti tie 420 000 eurų, buvo numatyta atlikti iki gruodžio pradžios, pusei milijono išleisti rangovai turėjo viso labo kiek daugiau nei mėnesį.

Gali nutraukti finansavimą

„Saulutės“ rekonstrukcija turi būti baigta per 2017–2018 metus. Jeigu ir kitąmet pinigai nebus įsisavinti, jų valstybė Kėdainiams gali išvis nebeskirti.

„Atkreipiame dėmesį, kad ministerija, siekiant projektą užbaigti kaip įmanoma greičiau, 2017 m., yra papildomai numačiusi skirti ženkliai didesnę lėšų sumą, su sąlyga, kad savivaldybė projektui užbaigti skirs ES regionines ir nuosavas lėšas. Skiriama suma galėtų būti 35–40 proc. didesnė nei buvo skirta šiemet.

Tačiau jeigu savivaldybė nesugebės panaudoti skiriamų lėšų – Kultūros ministerija gali stabdyti finansavimą ir kreiptis į Valstybės kontrolę, kad ji įvertintų situaciją remiantis valstybės biudžeto lėšų naudojimo efektyvumo kriterijais“, – teigė Kultūros ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas M. Gurskas.

Dėl neatliktų stadiono darbų apkaltino sniegą

Kitas užstrigęs savivaldybės projektas – Kėdainių miesto stadiono rekonstravimas.

Šiemet šiam projektui iš Valstybės investicijų 2016 metų programos lėšų  skirta 252 tūkst. eurų. Lapkričio pabaigoje jau buvo atlikta darbų už 125,39 tūkst. eurų.

„Už  185 671 eurą buvo įrengti gręžtiniai polių pamatai, baigti stadiono teritorijos apšvietimo darbai, įpusėtas pėsčiųjų takų dangų įrengimas. Visų lėšų nepavyks panaudoti, į kitus metus perkelta 86 329 eurai, mat rangovas dėl sniego nespėjo užasfaltuoti dangų“, – teigė ne tik su „Saulutės“, bet ir su miesto stadiono rekonstravimo projektu dirbantis
A. Gedgaudas.

Panašu, kad snigta visus metus….

Savivaldybė jau nusiuntė Kūno kultūros ir sporto departamentui oficialų raštą su prašymu ir šių lėšų dalį perkelti į kitus metus.

„Departamentas gavo Kėdainių rajono savivaldybės raštą, kuriame informuojama, kad įgyvendinant investicijų projektą „Kėdainių miesto stadiono rekonstravimas“ dėl techninio projekto koregavimo ir nepalankių gamtinių sąlygų nebus atlikta darbų už 20 tūkst. eurų sumą ir prašoma šią sumą sumažinti investicijų projektui įgyvendinti 2016 metais skirtas lėšas ir perkelti jas į 2017 metus“, – „Rinkos aikštei“ sakė Kūno kultūros ir sporto departamento prie LRV Investicijų ir turto valdymo skyriaus vedėjas Arūnas Aidukas, dar pernai Kėdainius pavadinęs savotiška finansavimo „uodega“.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video