Marinuotų alyvuogių nauda – ne tik skanu, bet ir sveika

 Marinuotų alyvuogių nauda – ne tik skanu, bet ir sveika

Marinuotos alyvuogės jau seniai tapo neatsiejama Viduržemio jūros virtuvės dalimi, o pastaruoju metu jas vis dažniau atranda ir lietuviai. Šie užkandžiai puikiai tinka ne tik prie vyno taurės, bet ir įtraukia į valgiaraštį ypatingų skonio natų. Vis dėlto, ar žinojote, kad marinuotos alyvuogės ne tik skanios, bet ir labai naudingos sveikatai? Pažvelkime atidžiau į šių gurmaniškų uogų privalumus, kurie gali pakeisti jūsų požiūrį į šį delikatesą.

Alyvuogės – vitaminų ir mineralų šaltinis

Nors alyvuogės dažniausiai vertinamos dėl savo išskirtinio skonio, jos taip pat pasižymi puikia maistine verte. Marinuotos alyvuogės yra kupinos vitamino E, kuris veikia kaip stiprus antioksidantas, apsaugantis mūsų ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio. Šis vitaminas ypač svarbus odos sveikatai – jis padeda išlaikyti jos jaunatvišką išvaizdą, elastingumą ir apsaugo nuo priešlaikinio senėjimo.

Be vitamino E, marinuotos alyvuogės taip pat gausios geležies ir vario. Geležis yra būtina kraujo gamybai, o varis prisideda prie nervų sistemos funkcijos gerinimo ir padeda palaikyti normalų imunitetą. Ne mažiau svarbus yra ir kalcis, esantis alyvuogėse – jis padeda išlaikyti stiprius kaulus ir sveikus dantis.

Gausios sveikųjų riebalų

Vienas pagrindinių alyvuogių privalumų – jų sudėtyje esantys sveikieji riebalai, ypač mononesočiosios riebalų rūgštys. Šios riebalų rūgštys padeda sumažinti „blogojo“ cholesterolio (MTL) kiekį kraujyje, tuo pačiu didindamos „gerąjį“ (DTL) cholesterolį. Todėl marinuotos alyvuogės gali būti puikus pasirinkimas žmonėms, norintiems sumažinti širdies ligų riziką. Įdomu tai, kad alyvuogės taip pat turi oleokantalio – priešuždegiminę medžiagą, kuri veikia panašiai kaip ibuprofenas ir gali sumažinti uždegimą organizme.

Puiki priemonė virškinimui gerinti

Marinuotos alyvuogės, ypač tos, kurios fermentuojamos natūraliu būdu, gali pagerinti virškinimo sistemą. Fermentacijos metu alyvuogėse padaugėja probiotikų, kurie yra naudingi žarnyno mikroflorai ir skatina sveiką virškinimo procesą. Be to, dėl didelio skaidulų kiekio, marinuotos alyvuogės padeda reguliuoti tuštinimąsi ir išvengti vidurių užkietėjimo.

Įdomus ir sveikas užkandis

Nors marinuotos alyvuogės pasižymi puikiomis savybėmis, svarbu atkreipti dėmesį į jų vartojimo saiką. Dėl marinuotų alyvuogių sudėtyje esančio didelio druskos kiekio rekomenduojama per dieną suvartoti ne daugiau kaip saujelę šių uogų. Tačiau nepaisant to, įtraukę marinuotas alyvuoges į savo kasdienę mitybą, galėsite mėgautis ne tik jų puikiu skoniu, bet ir sveikatinančiu poveikiu. Tad kitą kartą, kai ragausite šių skanių užkandžių, prisiminkite – marinuotos alyvuogės yra ne tik gurmaniškas malonumas, bet ir tikras sveikatos lobis.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video