Kaip lietaus nutekėjimo sistemas prižiūrėti rudenį ir paruošti žiemai?

 Kaip lietaus nutekėjimo sistemas prižiūrėti rudenį ir paruošti žiemai?

Vasaros sezono pabaiga ir įsibėgėjantis ruduo atneša visą krūvą darbų, o tai dažniausiai namų šeimininkams reiškia sutvarkyti ne tik aplinką, bet ir namo išorę. Atliekame tipiškus rudeninius darbus, o po jų, žiūrėk, ir artėja žiema. Valome įvažiavimus, drenažus, apsaugome augalus ir terasas, nuolat grėbiame lapus, bet dažnai pamirštame lietaus nutekėjimo sistemas. Jos taip pat reikalauja priežiūros, nes apsaugo pastatą nuo žalingo vandens poveikio. Šiame straipsnyje papasakosime jums, ką daryti su lietaus nutekėjimo sistemomis, nes tik jas įsirengti nepakanka. Jei čia neradote jus dominančios informacijos, apsilankykite https://www.borga.lt/

Kodėl būtina rūpintis latakų sistemomis?

Nors šiuolaikiniai stogo latakai gali papuošti pastatą, jie įrengiami dėl visai kitų priežasčių. Lietaus metu į lataką patenka vanduo, kuris su lietvamzdžių pagalba išleidžiamas, pavyzdžiui, tiesiai į nuotekų sistemą. Jei ne ši sistema, nuo stogo viskas tekėtų tiesiai ant namo fasado ir taip sugadintų ne tik pirminį vaizdą, bet dar blogiau, ilgainiui vanduo prasiskverbtų giliau į sienas.

Kiekviena lietaus nutekėjimo sistemos dalis (latakai https://www.borga.lt/statybiniai-komponentai/profiliuota-skarda/latakai/, lietvamzdžiai ir pan.) yra sumontuota taip, kad gravitacijos būdu būtų nuleidžiamas vanduo į tam skirtas vietas. Deja, laikui bėgant šio proceso efektyvumas gali sumažėti. Dėl to kalti dažniausiai rudenį krentantys lapai ir kitos šiukšlės, atneštos po audringos nakties. Jie kraštutiniais atvejais gali visiškai sustabdyti lietaus vandens pratekėjimą ir jei nieko nesiimsite – pridaryti rimtų problemų. Norėdami to išvengti, karts nuo karto turėtumėte patikrinti lietaus nutekėjimo sistemos būklę.

Į ką atkreipti dėmesį, tikrinant latakų sistemas?

Rudens laikotarpis ir artėjanti žiema yra pats tinkamiausias metas latakų apžiūrai ir priežiūrai. Tikrindami latakų sistemą, pirmiausia atkreipkite dėmesį į:

  • susikaupusias šiukšles,
  • korozijos atvejus (jei elementai yra metaliniai) arba įtrūkimus (jei jie pagaminti iš plastiko),
  • ar dalys tinkamai sujungtos ir vanduo neprateka ten, kur nereikia,
  • stogo latakus tvirtinančių elementų pažeidimus.

Kaip paruošti latakus rudeniui ir žiemai?

Tam, kad vanduo latakuose neužsistovėtų ar žiemą neužšaltų, pirmiausia juos reikia gerai ir reguliariai išvalyti. Tam naudokite sodo žarną arba aukšto slėgio plovimo mašiną. Rimtesnius nešvarumus galite pašalinti jums patogiais įrankiais, svarbiausia, kad pasirinkti daiktai nesugadintų latakų (nesubraižytų ar nesulaužytų).

Tada atlikite vadinamąjį sandarumo testą. Užkimškite latakų sistemą ir iki pusės užpildykite jas vandeniu. Apžiūrėkite, ar visos dalys gerai sujungtos, ar niekur nelaša vanduo. Jei radote kokį nors ,,gedimą”, kuo greičiau jį pašalinkite. Priklausomai nuo nuotėkio vietos, tai gali būti pažeistos tarpinės arba paties latako (pvz., įtrūkimo) pasekmė.

Papildomi priedai, kurie prailgins latakų sistemų tarnavimo laiką

Be reguliaraus latakų valymo ir techninės būklės patikrinimo, galite įsigyti ir papildomų priedų. Jų dėka moderni latakų sistema savo užduotį atliks ilgiau ir geriau. Be kita ko, jums gali būti naudingi:

  • specialūs tinklai didesnėms šiukšlėms, įskaitant lapus ir šakas, gaudyti,
  • kliūtys, neleidžiančios sniegui nuslysti nuo stogo į latakus,
  • nuosėdų rezervuarai, siekiant sumažinti lietvamzdžio užsikimšimo riziką,
  • profesionalūs šepečiai latakams šveisti, priklausomai nuo latakų rūšies.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video