Bičių karalienė gamina išskirtinį Saulės midų

 Bičių karalienė gamina išskirtinį Saulės midų

Bičių karalienei Romai Mačienei tvirta atrama yra jos vyras Virginijus./Aldonos Sireikienės nuotr.

Aldona SIREIKIENĖ, ŪP korespondentė

Pirmoji „Ūkininko patarėjo“ skaitytojų 2003 metais išrinkta Bičių karalienė Roma Mačienė aukštai iškėlusi galvą neša savo karūną. Ji ne tik prižiūri 100 bičių šeimų, nuolatiniams klientams parduoda  bičių produktų, moderniai gamina vaško plokštelės, lieja suvenyrines žvakes… Šiaulietė gavo leidimą gaminti midų, imtis didmeninės bei mažmeninės šio gėrimo prekybos.

Midus – karalių ir didikų gėrimas

Istoriniai šaltiniai teigia, kad seniausias pasaulyje gėrimas yra midus. To paslaptingojo gėrimo ištakos slypi civilizacijos nepaliestoje gamtoje. Manoma, kad laukinių bičių į dreves suneštas medus, į kurį patekdavo lietaus vandens ir natūralių rūgimo bakterijų, pradėjo savaime fermentuotis. Be jokių specialių technologijų natūralios gamtos sukurtu paslaptingu gėrimu galėjo skonėtis mūsų protėviai.

Apie midų pasakojama daug legendų, šis gėrimas apdainuojamas dainose, minimas įvairiose pasakose, apie midaus gamybą rašoma pageltusiuose rankraščiuose. Apie midaus gamybą lietuviškuose rašytiniuose šaltiniuose užsiminta jau XIV amžiuje. Karaliai ir didikai svečius vaišindavo unikaliu gėrimu, kuris buvo pagamintas iš kokybiško medaus.

Midus buvo išskirtinis aukštuomenės gėrimas. Sakoma, kad Lietuvos didikai savo dvaruose turėdavo patikimą ir sumanų midaus virėją, rūsiuose stovėdavo eilės medinių šio magiško gėrimo statinių.

Keitėsi amžiai ir santvarkos, bet kulinarinio paveldo tradicijos išliko nepakitusios. Šimtametes midaus gamybos tradicijas tęsia Ginkūnuose (Šiaulių r.) gyvenanti pirmoji Lietuvoje Bičių karalienė R. Mačienė, įkūrusi UAB „Saulės midus“. Bendrovei išduotas leidimas ne tik gaminti midų, bet ir užsiimti didmenine prekyba.

Be to, Bičių karalienei leidžiama organizuoti midaus degustacijas, pristatyti įvairaus skonio midų, mat ji gavo ir mažmeninės prekybos licenciją.

Į erdvią Romos ir Virginijaus Mačių sodybą susirenka nemažai bičiulių, atvyksta aktorių, menininkų, klausosi poezijos posmų, ragauja Bičių karalienės pagamintą įvairaus skonio midų, išgirsta pasakojimų ir legendų apie midų nuo neatmenamų laikų iki šių dienų. Romos gaminamas „Saulės midus“ itin vertinamas gurmanų, sėkmingai skinasi kelią – geroji žinia apie šį subtilų gėrimą sklinda vis plačiau.

 „Saulės midus“ yra prabangus ir ypatingas gėrimas./Aldonos Sireikienės nuotr.

Paslaptingas medaus virsmas kitu produktu

Didelės Mačių sodybos pakraštyje stovi geltonai dažytas namelis, kuriame jau daugelį metų veikia vaško perdirbimo cechas. Tik pravėrę šio namelio duris pajuntame vaško kvapą. Bičių karalienė pakviečia laiptais leistis žemyn: suremontuotame rūsyje laikantis visų sanitarijos ir veterinarijos reikalavimų įrengtos modernios midaus gamybos patalpos. Visur švyti balta spalva, švaru, tvarkinga, stovi nauja midaus virimo įranga.

Roma gamybinėse patalpose papasakojo, kaip gaminamas midus. Pirmiausia specialiame inde verdamas medus, nugraibomos iškylančios putos – meduje esančios baltyminės medžiagos. Kai išvirtas medus atvėsta, fermentuoti skirtoje patalpoje specialiose statinėse užraugiama medaus misa. Fermentacijos procesas trunka nuo 10 dienų iki mėnesio, tai priklauso nuo to, kokios rūšies midus bus gaminamas.

Nuo išrūgusios midaus misos atskiriamos mielės ir ji supilama į brandinimo talpyklą. Būsimas gėrimas toje talpykloje „ilsisi“ daugiau nei metus, o kai kurios midaus rūšys brandinamos nuo pusantrų iki dvejų metų. Kuo ilgiau midus brandinamas, tuo jis skanesnis.

 Subrandinto midaus mėginiai vežami į Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratoriją. Kai sulaukia atsakymo iš minėtos laboratorijos, tik tada midų filtruoja ir pilsto į išskirtinės formos butelius.

Roma pademonstravo, kaip į originalios formos butelius vakuuminiu išpilstymo aparatu seikėjamas midus, parodė, kaip pusiau automatiniu butelių uždarymo įrenginiu uždaromi buteliai, kurie pažymimi etiketėmis ir banderolėmis. Estetiškas etiketės dizainas su užrašu: SAULĖS MIDUS / Romos Mačienės receptas.

Bičių karalienė pasakojo, kad midaus gamybos procesas užtrunka ilgai, tai – atsakingas ir kruopštus darbas, kartu ir kūryba, ir nauja patirtis, ir savotiškas nerimas. Roma prasitarė, kad jos vyras Virginijus puikiai perprato paslaptingą medaus virsmą kitu produktu, noriai jai talkina, su užsidegimu gilinasi į midaus gamybos subtilybes.

„Midaus gamyba yra savotiška paslaptis, nežinai, kokio skonio subrandinsi gėrimą, nes medus, iš kurio gaminamas midus, yra vis kitoks, į kiekvieną avilį bitelės suneša medų iš skirtingų augalų ir tos kompozicijos nebepakartosi, todėl ir kiekviena midaus partija vis kitokio skonio, tuo ir žavi šio produkto gamybos procesas“, – pilstydama midų į butelius kalbėjo Roma.

Brandinimo talpyklos./Aldonos Sireikienės nuotr.

Idėją parsivežė iš Vokietijos

Prieš daugelį metų, keliaudama po Vokietiją, Roma pabuvo pas bitininką, kuris ankstyvą rytą skubėjo į turgų parduoti midaus. Pavyko pamatyti patalpą, kurioje jis buvo fermentuojamas. Sugrįžusi iš kelionės pabandė padaryti savo midaus. Pasisekė, buvo gintaro spalvos, vyras ir kaimynai gyrė jos pagamintą gėrimą. Paskui vis bandė ir bandė šeimos šventėms, renginiams, susitikimams pagaminti midaus. Ir vis sulaukdavo raginimų gaminti jį prekybai.

Bandymai vis tęsėsi. Patį gardžiausią midų Roma 2002 metais nutarė pavadinti poetišku pavadinimu – „Saulės midus“. Tokį pavadinimą pasirinko todėl, kad gyvena netoli Šiaulių, kuris vadinamas Saulės miestu, be to, netoli įvyko istorinis Saulės mūšis. 2003 metais Romos midui pagaminta pirma etiketė ir išrinkta pakuotė.

Romai visur talkino jos vyras Virginijus. Bičių karalienės pagamintas midus buvo degustuojamas šventėse, susitikimuose, kai Anglijos princas Čarlzas lankėsi Lietuvoje, Seimo rūmuose surengtame priėmime dalyvavo ir Roma, garbūs svečiai buvo vaišinami jos pagamintu midumi ir jos bitelių suneštu medumi. 2007 metais R. Mačienės bityno medų leista žymėti kulinarinio paveldo ženklu.

Bičiulė Roma aktyviai dalyvauja visuomeninėje veikloje, rengia edukacijas moksleiviams, parodose, mugėse pristato bičių produktus. Bičių karalienė 2019 metais įstojo į Lietuvos vyndarių asociaciją. Savo midų Roma pristatė 2020 metais vykusiame lietuviško vyno čempionate (midaus kategorija).

Pateikė keturių rūšių midaus ir sulaukė solidžių įvertinimų: midus su agrastais apdovanotas sidabro medaliu, midus su spanguolėmis – bronzos medaliu. Šis čempionatas Romai suteikė dar daugiau pasitikėjimo ir paskatino įkurti bendrovę „Saulės midus“.

Savo verslą perduos į patikimas rankas

Bičių karalienė gamina dešimties rūšių midų. Idėja gaminti midų su priedais kilo tada, kai užaugo labai didelis juodųjų gervuogių derlius. Bandymas buvo sėkmingas: kas paragavo, tam patiko tamsios spalvos išskirtinio skonio midus su gervuogių sultimis. Pabandė gaminti gardų gėrimą ir su kitomis uogomis, įsigijo specialų aparatą sultims spausti.

Šiuo metu Roma gamina midų su gervuogėmis, agrastais, spanguolėmis, pienių žiedais, juodaisiais serbentais, rabarbarais, erškėčių uogomis ir klasikinį be priedų.

Sumanymų ir planų šiaulietė turi daugybę, jai netrūksta ryžto ir atkaklumo, todėl tikėtina, kad „Saulės midus“ bus vertinamas ne tik Lietuvoje, bet taps mūsų šalies vizitine kortele visame pasaulyje.

Roma ir Virginijus Mačiai džiaugiasi, kad jų dukra Valerija su vyru Domu pasiryžo iš Vilniaus sugrįžti gyventi į Ginkūnus. Midaus gamintojai Romai dabar labai praverčia Valerijos ir Domo įžvalgos ir verslo plėtros idėjos, du veiklūs jauni žmonės padeda kurti midaus prekybos planą. Bičių karalienė žino, kad savo verslą perduos į patikimas rankas.

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


Rekomenduojami video