Savižudybių prevencijai – ypatingas dėmesys

 Savižudybių prevencijai – ypatingas dėmesys

Kėdainių švietimo pagalbos tarnybos patalpose lapkričio 18–19 dienomis vyko savižudybių prevencijos mokymai (ASIST), skirti socialiniams pedagogams. Tai jau antri mokymai, kurie Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro iniciatyva vyksta Kėdainiuose.

Pirmieji vyko  šių metų gegužės 9–10 d. ir buvo skirti mokyklose dirbantiems psichologams, Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos darbuotojams, Kėdainių rajono savivaldybės atvejo vadybininkams. 2020 metais planuojami dar vieni mokymai seniūnijų socialiniams darbuotojams, Kėdainių pagalbos šeimai darbuotojams. Savižudybių intervencijos mokymai (ASIST) dalyviams yra nemokami. Mokymai finansuojami iš 2019 m. Valstybinių (valstybės perduotų savivaldybėms) visuomenės sveikatos priežiūros funkcijų lėšų, skirtų I prioriteto Visuomenės psichikos sveikatos gerinimas – Savižudybių prevencijai.

ASIST yra tarptautiniai praktiniai savižudybių intervencijos įgūdžių lavinimo mokymai. Jie tobulinami daugiau nei 30 metų. Po šių mokymų dalyviai jaučiasi gerokai tvirčiau teikiant pagalbą savižudybę svarstantiems žmonėms, o savižudybių tema tampa nebe tokia baisi, labiau suprantama ir suvaldoma.

[quote author=“Aut. past.“]ASIST – tai vienos geriausių pasaulyje savižudybių intervencijos programų mokymų, kurios yra standartizuotos, parengtos remiantis moksliniais tyrimais, taikomos daugiau nei 30 pasaulio šalių ir tobulinamos daugiau nei 20 metų.[/quote]

Mokymai trunka 16 valandų. Mokymuose gaunama teorinių žinių, tačiau didžiausias mokymų akcentas – diskusijos sėdint ratu grupėje ir praktika simuliuotos situacijos. Būtent dėl praktikos bei diskusijų šie mokymai yra tokie efektyvūs. Tai yra standartizuoti, aukštus kokybės kriterijus turintys mokymai, kuriuose kiekviena mokymų valanda turi aiškią iš anksto numatytą prasmę. Dėl to svarbu pilnas dalyvių dalyvavimas abi dienas. Žinome, kad savižudybių tema nėra lengva ir daugelis mūsų (tiek lektoriai, tiek dalyviai) turime skaudžių su tuo susijusių asmeninių patirčių. Todėl mokymų metu yra kuriama saugi erdvė diskutuoti ir praktikuotis.

Mokymus veda sertifikuoti lektoriai iš Lietuvos, kurie yra parengti pagal „LivingWorks Education“ standartizuotų mokymų programas. ASIST – tai vienos geriausių pasaulyje savižudybių intervencijos programų mokymų, kurios yra standartizuotos, parengtos remiantis moksliniais tyrimais, taikomos daugiau nei 30 pasaulio šalių ir tobulinamos daugiau nei 20 metų.

Tikime, kad investicija į specialistus ir specialistų komandų kompetencijų didinimą, prisidės prie savižudybių skaičiaus mažinimo Kėdainių rajone.

 

Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video