Pirmtakų klaidas tenka taisyti per teismą

 Pirmtakų klaidas tenka taisyti per teismą

Kėdainių rajono savivaldybei jau tenka minti teismų slenksčius dėl buvusios valdžios aplaidumo, kuri savivaldybei priklausančią bendrovę „Kėdainių butai“ paliko be pastatų. Kitaip sakant, savivaldybės turtą savo neveiklumu „padovanojo“ valstybei.

Turtas apskaitytas, bet nei savivaldybei, nei bendrovei nepriklauso

„Kėdainių butai“ jau daugiau kaip 20 metų glaudžiasi Kėdainių senamiesčio pastatuose, kurie nepriklauso nei jai, nei savivaldybei, nors įmonės balanse ir įstatiniame kapitale šis turtas yra apskaitytas. 

Vertingi senamiesčio statiniai tiek Smilgos, tiek Didžiojoje gatvėje, kur įsikūrę „Kėdainių butai“, dabar jau yra valstybės nuosavybė, o valstybė su savo nuosavybe tvarkosi taip, kaip jai įprasta – perduoda tokius pastatus Turto bankui, o šis juos dažniausiai arba parduoda, arba išnuomoja. 

Būtent taip nutiko ir su minėtais Kėdainių senamiesčio pastatais – atskiru Vyriausybės nutarimu jie jau perduoti Turto bankui. O taip atsitiko todėl, kad pastatų nuosavybė laiku nebuvo įteisinta, o ankstesnei rajono valdžiai nepavyko teismui įrodyti, kad tai – Kėdainių rajono savivaldybės įmonės „Kėdainių butai“ nuosavybė. 

[quote author=“G. Muznikas“]Jei tai būtų jų asmeninis turtas, tai jie būtų dėję daug pastangų, bet kadangi tai, kaip sakoma, yra valdiškas turtas, tai, manau, kad dėl to ir nedėjo didelių pastangų. Manau, kad čia yra aplaidumas, daugiau niekaip neįvertinsi.[/quote]

Net nesugebėjo apskųsti teismo sprendimo

Tačiau labiausiai neįtikėtina tai, kad savivaldybei pralaimėjus bylą teisme, ankstesnieji rajono vadovai nesiėmė jokių veiksmų, kad šią problemą išspręstų. 

Net nesugebėta apskųsti pirmosios instancijos teismo sprendimo.

Naujieji rajono vadovai, gavę tiesiog neįtikėtiną „dovanėlę“, su tokiu pirmtakų aplaidumu taikstytis neketina. 

Jau ruošiami dokumentai teismui, kuriame bus siekiama atstatyti nuosavybės teisių įrodymo procedūras. O kol šie procesai bus baigti, su Turto banku sugebėta susitarti, kad kol kas „Kėdainių butai“ nebus iškrapštomi iš patalpų senamiestyje.

Gintautas Muznikas: „Nuomotis patalpas „Kėdainių butams“ reikštų papildomas išlaidas, o savivaldybės įmonėje tokios išlaidos reiškia tai, kad būtų tam leidžiami mokesčių mokėtojų pinigai.“ / A. Barzdžiaus nuotr. Rado kompromisą

Šios problemos sprendimo ėmėsi Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gintautas Muznikas, tiesiai šviesiai šią precedento neturinčią situaciją įvardijantis kaip aplaidumą.

– Ar radote kompromisą su Turto banku – ar bus leista „Kėdainių butams“ pasilikti pastatuose, kur įmonė glaudžiasi jau apie porą dešimtmečių? – paklausėme G. Muzniko.

– Dėl šios problemos sprendimo su Turto banku ne tik susirašinėjome oficialiais raštais, bet kompromiso ieškojome tiesiogiai bendraudami su šios valstybinės įstaigos vadovais. 

Sutarėme, kad „Kėdainių butai“ bandys teisiniu keliu atnaujinti procesą, kad būtų iš naujo  nagrinėjama byla dėl „Kėdainių butų“ turto – dviejų pastatų nuosavybės pripažinimo. Šiuo metu yra ruošiamas ieškinys teismui. 

Tačiau dabar tai ženkliai sudėtingesnis procesas, nes norint įrodyti, kad pastatai priklauso „Kėdainių butams“, pirmiausia reikia atnaujinti patį teisminį procesą. O tai padaryti sudėtinga, nes yra praleisti visi terminai, kai buvo galima per 14 dienų apskųsti „Kėdainių butams“ nepalankų pirmos instancijos teismo sprendimą. 

Ši problema atsirado todėl, kad buvę „Kėdainių butų“ valdybos nariai ir buvę akcininkai pralaimėję pirmos instancijos teisme nesikreipė į aukštesnės instancijos teismą. Nedėjo jokių pastangų, kad turtas būtų išsaugotas.

Kadangi ankstesnioji rajono valdžia to nepadarė, o mes tai sužinojome tik po kelių mėnesių, kai jau praėję visi teismo nutarties apskundimo terminai, dabar pirmiausia turime įrodinėti, kad yra naujų aplinkybių, dėl kurių galima būtų atstatyti teismo nutarties apskundimo terminą. Tai yra ženkliai sunkiau ir sudėtingiau, bet vis tiek mes tai darome siekdami išsaugoti „Kėdainių butų“ turtą.

„Čia yra aplaidumas“

– Kaip manote, kodėl ankstesnioji valdžia to nepadarė? Ar tai logiškas sprendimas?

– Visiškai nelogiškas. Jei tai būtų jų asmeninis turtas, tai jie būtų dėję daug pastangų, bet kadangi tai, kaip sakoma, yra valdiškas turtas, tai, manau, kad dėl to ir nedėjo didelių pastangų. Manau, kad čia yra aplaidumas, daugiau niekaip neįvertinsi.

Mokesčių mokėtojams gresia papildomos išlaidos

– Ar su Turto banko vadovais pavyko sutarti, kad jie nedarytų jokių sprendimų, kol Jums pavyks atnaujinti teismo procesą ir šioje istorijoje bus sudėti visi taškai?

– Taip, su Turto banku sutarėme, kad tam tikrą laiką „Kėdainių butai“ galės naudotis patalpomis. 

Teismo prašysime taikyti šiam turtui laikinąsias apsaugos priemones. Jei šis prašymas bus patenkintas, kol vyks teisinis ginčas, o kiek jis gali trukti yra nenuspėjama, Turto bankas negalės daryti jokių veiksmų – nei parduoti, nei išnuomoti patalpų.

Jei tokio savivaldybės prašymo teismas netenkintų, su Turto banku pasirašytume sutartį, kuria ši įstaiga leistų naudotis „Kėdainių butams“ patalpomis, kol vyks teisinis procesas. Šis susitarimas jau yra pasiektas ir turime paruoštą sutarties projektą. 

[quote author=“ G. Muznikas“]Kadangi ankstesnioji rajono valdžia to nepadarė, o mes tai sužinojome tik po kelių mėnesių, kai jau praėję visi teismo nutarties apskundimo terminai, dabar pirmiausia turime įrodinėti, kad yra naujų aplinkybių, dėl kurių galima būtų atstatyti teismo nutarties apskundimo terminą. Tai yra ženkliai sunkiau ir sudėtingiau, bet vis tiek mes tai darome siekdami išsaugoti „Kėdainių butų“ turtą.[/quote]

Nors teisiniai procesai laike yra nenuspėjami, tikimės, kad dar šiais metais vienokio ar kitokio pirminio teismo sprendimo sulauksime.

Jeigu teismo sprendimas nebūtų palankus, bet kuriuo atveju „Kėdainių butai“ siektų nuomos teisės tose pastatuose. Tuomet Turto bankas skelbtų patalpų nuomos konkursą, o „Kėdainių butai“ siektų išsinuomoti tas patalpas. Bent jau pačias pagrindines, kurioje dirba įmonės  administracija. 

Tačiau nuomotis šias patalpas reikštų papildomas išlaidas, o savivaldybės įmonėje tokios išlaidos reiškia tai, kad būtų tam leidžiami mokesčių mokėtojų pinigai. 

Skelbs naują konkursą

– Tačiau problema dėl pastatų „Kėdainių butuose“ yra ne vienintelė. Iki šiol įmonė dirba su laikinuoju vadovu, nors ir buvo paskelbtas konkursas direktoriaus pareigoms užimti. Kodėl neįvyko šis konkursas?

– Konkursas neįvyko vien dėl to, kad nesusirinko valdybos kvorumas. „Kėdainių butuose“ yra trys valdybos nariai, bet vienam valdybos nariui, kuris jau nebedirba savivaldybėje, nuolat neatvykstant į posėdžius, jokių sprendimų negalima priimti. Dėl to konkursas ir neįvyko.

Tačiau radome kitą šios problemos sprendimo būdą – paskelbėme konkursą į nepriklausomus „Kėdainių butų“ valdybos narius. Konkurso nugalėtojas jau yra, tačiau dar neįregistruotas. Atlikus visas procedūras ir įregistravus naują valdybos narį, susidarys valdybos kvorumas, tuomet galėsime organizuoti ir naują konkursą „Kėdainių butų“ direktoriaus pareigoms užimti. Tikimės, kad tai pavyks padaryti dar šį mėnesį.  

– Ačiū už pokalbį.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video